Otvorili letisko budúcnosti: Do Singapuru budete chcieť letieť kvôli nemu!

2019-04-30 00:00:01 |   |    | 

Prestupy počas letov do vzdialenejších destinácií obvykle cestujúcich otravujú, v Singapure si ale budete želať, aby trvali dlhšie. Alebo sem dokonca priletíte len preto, aby ste mohli jeho letisko Changi preskúmať poriadne. Nová budova s názvom Jewel je totiž akýmsi obchodným, gastronomickým a zábavným centrom a ponúka také atrakcie, ktoré skutočne inde neuvidíte, ani keby ste mali všetky peniaze sveta.



 

Singapur má novú dominantu, ktorú mu môže závidieť celý svet. Celkom neobvykle je ňou – letisko. To s názvom Changi trhalo rekordy už predtým, vďaka novej budove s názvom Jewel (teda Drahokam alebo Skvost) za 1,3 miliardy dolárov sa však ostatným konkurentom vzdialilo na míle ďaleko.

Jewel je síce prepojený s príletovou halou Terminálu 1 a s Terminálmi 2 a 3 ju spájajú pešie lávky a letiskové vlaky, nachádza sa však vo verejnom priestore, preto ho môžu navštíviť aj hostia, ktorí nevyužívajú služby letiska.

Autorom projektu je svetovo uznávaný architekt Moshe Safdie, ktorý stavbe vybral oceľovo-sklenenú fasádu. Tá ukrýva päť nadzemných a päť podzemných podlaží, kde sa nachádza 2,500 parkovacích miest. Na prvom poschodí nájdu cestujúci letiskové služby – pulty na skorý check-in, úschovne batožiny aj čakáreň so 150 sedadlami a sprchami. Na siedmich poschodiach (-2 až 5) sa rozprestiera nákupné centrum s 280 prevádzkami a štvrté je vyhradené hotelu 4YOTELAIR  Changi Airport so 130 izbami.

Toto sú však služby, ktoré nájdete aj na iných letiskách. Ak chcete vidieť, prečo je Jewel považovaný za architektonický zázrak, musíte sa vydať na 2. a 5. poschodie. Na tom nižšom sa nachádza Shiseido Forest Valley (Lesné údolie), jedna z najväčších interiérových záhrad v Singapure s presklenou strechou a tisíckami stromov, kríkov a kvitnúcich kvetov.

V jeho strede žiari srdce celého Jewelu a jeho najväčšia pýcha - 40-metrový Rain Vortex, najvyšší interiérový vodopád na svete, ktorý sa s príchodom noci stáva centrom pôsobivej hudobno-svetelnej show.

Ak máte radšej aktívnejší oddych, vydajte sa na najvyššie poschodie do Canopy Parku, ktorý otvoria 10. júna 2019. Jeho názov odkazuje na presklenú strechu, klenúcu sa nad priestorom ako baldachýn. Na ploche 14.000 m2 je pripravených množstvo výnimočných atrakcií pre deti aj milovníkov pohybu.

Nájdete tam časť Sky Nets s dvomi nadzemnými sieťami – 250-metrovou, ktorá slúži ako trampolína a 50-metrovou, po ktorej sa môžete prechádzať 25 metrov nad zemou. Ak by vám tento adrenalín nestačil, môžete vyskúšať aj Canopy Bridge (Závesný most) s preskleným dnom vo výške 23 metrov.

Zábavu ponúkajú aj dva bludiská (Mazes) na ploche 500 m2 – jedno tvoria zrkadlá, druhé1,8 metrov vysoké kríky. Uprostred prírodného labyrintu stojí vyhliadková veža, odkiaľ môžete pozorovať ostatných blúdiacich.

Mladí duchom ocenia aj časť Discovery Slides s dvomi zabudovanými kĺzačkami a dvomi tobogánmi rôznych dĺžok, záhradu Petal Garden s rozličnými kvetmi a Topiary Walk, kde sú kry vytvarované do podoby zvierat. Najmenším je určená aj časť Foggy Bowls, kde sa môžu dosýta zabávať s vodnou parou.

No hoci má aj prezentačný spot letiska podobu animáku pre najmenších, určite si každú chvíľu v ňom užijú aj všetci dospelí. Veď kto z nás by sa nechcel aspoň na chvíľu ocitnúť v zábavnej farebnej ríši ako z rozprávky?

Viac fotografií nájdete v GALÉRII.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Changi Airport Group a Safdie Architects

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa