Ryanair podpísal zmluvu s Boeingom na 300 nových lietadiel 737-MAX

2023-05-11 07:00:00 |   |    | 

Írsky letecký dopravca Ryanair podpísal zmluvu s americkým výrobcom Boeing o dodávke až 300 nových lietadiel 737-MAX-10 v nasledujúcej dekáde. Z toho 150 je pevných objednávok, zatiaľ čo zvyšných 150 sú opcie. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTÉ.



 

Ide o najväčšiu objednávku írskej leteckej spoločnosti u amerického výrobcu. Hodnota transakcie sa odhaduje na 40 miliárd USD (36,24 miliardy eur) pri katalógových cenách, ale pri takej veľkej objednávke sú typické zľavy, niekedy aj viac ako 50 %.

"Tieto nové, úsporné a ekologickejšie lietadlá ponúkajú o 21 % viac miest na sedenie, spália o 20 % menej paliva a sú o 50 % tichšie ako naše Boeingy 737," povedal Michael O'Leary, generálny riaditeľ Ryanairu.

Nové lietadlá majú 228 miest na sedenie a pomôžu uspokojiť rastúci dopyt po leteckej preprave spoločnosťou Ryanair, ktorá odhaduje, že stúpne o 80 % a do roku 2034 na 300 miliónov cestujúcich ročne.

Postupné dodávky Boeingov sa začnú v roku 2027 a potrvajú do roku 2044, pričom polovica z nových lietadiel má nahradiť staršie stroje vo flotile Ryanairu, čím sa zvýši efektívnosť a znížia sa emisie.

Rozhodnutie leteckej spoločnosti rozšíriť svoju flotilu v čase, keď sa sektor dostáva pod silný tlak, aby prišiel s dôveryhodnými plánmi na zníženie emisií, pravdepodobne vyvolá kritiku zo strany ekológov.

Transakciu vzhľadom na jej veľkosť musia schváliť akcionári na septembrovom valnom zhromaždení Ryanairu. Letecká spoločnosť však počíta s tým, že kapitálové výdavky budú z veľkej časti financované z interných zdrojov vďaka silnej súvahe.

"Partnerstvo Boeing - Ryanair je jedným z najproduktívnejších v histórii komerčného letectva a umožňuje obom spoločnostiam uspieť a rozšíriť dostupné cestovanie pre stovky miliónov ľudí," povedal prezident a generálny riaditeľ Boeingu Dave Calhoun.

Ryanair, najväčší nízkonákladový dopravca v Európe, používa výhradne Boeingy 737 vo svojej hlavnej flotile. Patrí tak medzi najväčších zákazníkov Boeingu s viac ako 600 lietadlami vo svojej flotile alebo v rámci objednávok, uvádza sa na webovej stránke spoločnosti.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa