Olomouc, druhá najväčšia pamiatková rezervácia v Českej republike

2012-04-13 10:40:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Starobylé mesto, ktoré leží v srdci Moravy, patrí k perlám Českej republiky. V minulosti bolo hlavným mestom oblasti Moravy a domovom mnohých významných osobností. Počas svojho života v ňom zanechali viditeľné stopy, ktoré môžeme dnes s nadšením obdivovať.



Piate najväčšie mesto Českej republiky je svetoznáme vďaka unikátnym pamiatkam. Zároveň patrí k významným obchodným a kultúrnym centrám našich západných susedov. Olomouc je súčasťou Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

 

Niekoľko zaujímavostí o Olomouci

Patrónkou mesta je sv. Pavlína, ktorá pomohla mestu v ťažkých časoch 17. storočia. Obyvateľstvo bolo postihnuté morovou epidémiou a sv. Pavlína bola tá, ktorá ničiacu pliagu zažehnala. Do dnešných čias majú domáci Sväticu v úcte.

S mestom je spojené i meno rakúskeho skladateľa W. A. Mozarta, ktorý tu skomponoval 6. symfóniu F dur. Klavírny virtuóz mal vtedy len 11 rokov.

K mestu neodmysliteľne patrí špecialita s nezameniteľnou arómou a originálnou chuťou - olomoucké tvarůžky. Vyrábajú sa špeciálnou technológiou z kyslého tvarohu.  Výsledkom zložitého procesu je odtučnený mäkký syr, z ktorého vznikajú špeciality od výmyslu sveta.

Zaujímavosťou je, že dátum vzniku českej lahôdky zostáva veľkou neznámou. V písomných zmienkach sú „syrečky“ spomínané v roku 1452, ale podľa odborníkov sa stali súčasťou českého národného jedálnička oveľa skôr. Ak sa chcete o olomouckej pochúťke dozvedieť čo najviac, navštívte Múzeum olomouckých tvarůžků.

 

Historické pamiatky sú skvostami Olomouca

Olomoucu možno priradiť množstvo vznešených prívlastkov. Pravdou je, že záujmu turistov sa tešia predovšetkým historické pamiatky. Krajské mesto je významným historickým centrom Českej republiky naozaj zaslúžene. Vybrať najpôsobivejšiu pamiatku nie je jednoduché, pretože každá z nich je jedinečná.

Majestátne katedrály, honosné kostoly, bohato zdobené kaplnky, fontány s najrozličnejšími motívmi, búrlivou minulosťou poznačené domy a múzeá plné exponátov - tak poznajú Olomouc vášniví milovníci histórie.

Za typický znak mesta možno považovať Stĺp Najsvätejšej Trojice, ktorý sa vypína do výšky 32 metrov. Pozostáva z desiatok pôsobivých barokových sôch a kaplnky. 

Vyhľadávanou turistickou atrakciou je Olomoucký hrad, ku ktorému patrí Dóm sv. Václava, biskupský palác a múzeum. V písomných prameňoch sa objavujú zmienky o hrade v období 11. storočia. Hrad je známy ako miesto, kde bol zavraždený posledný panovník z rodu Přemyslovcov - Václav III.

Dominantnou súčasťou moravského mesta je orloj. Podľa povesti zostrojil orloj hodinár Hans Pohl podľa sna, ktorý sa mu prisnil. Podľa legendy sa tak stalo v roku 1422. Písomné záznamy pravdivosti povesti nenasvedčujú, pretože Pohl je považovaný za človeka, ktorý orloj opravoval. Orloj prešiel od počiatku svojho vzniku viacerými úpravami. Aktuálna podoba spôsobuje, že ho mnohí považujú za mierne kurióznu pamiatku, pretože vychádza zo zásad socialistického realizmu. 

Prvkami, ktoré sa významne podieľajú na vytvorení unikátneho rázu mesta, sú olomoucké fontány. Väčšina z nich pochádza z obdobia baroka a nesú sa v duchu antickej mytológie.

 

Zdroj/autor: olomouc.cz, Mirka, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa