Valtice - pompézne sídlo Lichtenštajnov

2012-01-22 10:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Krása pamiatok Lednicko-valtického areálu na juhu Moravy je známa v celej Európe. Ročne sem putujú tisíce návštevníkov, ktorí sa chcú nadýchať barokovej atmosféry a mať dokonalú možnosť predstaviť si rozkošný život niekdajších pánov z rodu Lichtenštajnov. Tí si svoje prepychové sídlo vystavali v obci Valtice.



Najnavštevovanejšou časťou Lednicko-valtického areálu je obec Lednice s nádherným novogotickým zámkom a parkom, ktorý mnohí zrovnávajú aj s francúzskym Versailles. Počtom pamiatok či ich krásou však za Lednicou nezaostáva ani južnejšia časť areálu, rozprestierajúca sa v obci Valtice a jej blízkom okolí.

Kým ostatné zámočky v okolí fungovali iba ako sezónne príbytky, barokový zámok vo Valticiach s viac ako stovkou miestností a množstvom vínnych pivničiek slúžil slávnym Lichtenštajnom ako pevné sídlo. Hoci je v majestátnom štvorkrídlovom panstve dnes návštevníkom sprístupnených len 17 miestností s barokovým a rokokovým zariadením a okolitý park, prehliadka aj tak zaberie až polovicu dňa.

Po prehliadke dominanty Valtíc sa môžete vybrať na prechádzku k niektorému zo saletov, solitérnych pamiatok ukrytých v rozľahlom areáli. Keď sa vydáte na sever modrou turistickou trasou, narazíte na zámoček Belveder. Hospodársky objekt určený na chov bažantov bol známy svojou čínskou sieňou s lampiónmi a zbierkami cenného porcelánu. Neskôr budova utrpela nešetrnými zásahmi laikov a dnes je v rekonštrukcii.

O tri kilometre ďalej môžete obdivovať ďalší, Hraničný zámoček. Kedysi slúžil panstvu ako letné sídlo, dnes funguje ako luxusný hotel s reštauráciou a na prechádzke ponúka vítanú možnosť občerstvenia. Názov dostal podľa svojej polohy, keďže pred pripojením celej oblasti k Československej republike stál presne na hranici Moravy a Rakúska.

Ak sa z Valtíc vydáte červenou turistickou trasou, uchváti vás Dianin chrám, častejšie nazývaný ako Randez-vous. Romantický zámoček, zasvätený samotnej bohyni lovu Diane, poskytoval šľachte priestor pre zhromažďovanie pred poľovačkami. Kniežatá však pri svojich lovoch chceli nielen požehnanie Diany, ale aj sv. Huberta, patróna poľovníkov, preto i jemu v areáli vystavali objekt - prekrásnu „gotickú“ kaplnku. Pochádza až z roku 1855, no pieskovcové kvádre sú opracované podľa postupov z gotiky.

Ak prechádzku vydržíte takmer až po Hlohovecký rybník, v lesnom poraste objavíte Tri Grácie, súsošie predstavujúce bohyne Aténu, Afroditu a Artemis. Okolo nich sa obtáča klasicistická kolonáda s kruhovým pôdorysom, ktorej interiér momentálne nie je sprístupnený verejnosti.

Naopak, Kolonáda na Reistne dva kilometre západne od Valtíc, je v návštevných hodinách otvorená aj pre turistov a ponúka jedinečný výhľad na všetky svetové strany: od Lednicko-valtického areálu cez rakúsky Schattenberg až po Malé Karpaty na východe.

Keďže spoznávanie valtických saletov si vyžaduje viac času, strávte v meste aspoň jednu noc. Večer môžete vyskúšať neopakovateľný zážitok - ochutnávku miestnych vín. Obec sa totiž hrdí titulom „hlavné mesto vína“, pravidelne organizuje i množstvo podujatí spojených s oslavou tohto moku a milovníci aktívneho odpočinku sa môžu vydať aj na Náučnú vinársku cestu okolím Valtíc.

Lednicko-valtický areál, ktorý je od roku 1996 zapísaný v zozname Svetového dedičstva UNESCO, nájdete iba 90 kilometrov od Bratislavy. Ak pôjdete po diaľnici smerom do Brna, zíďte do mesta Břeclav a pokračujte asi 15 kilometrov k Valticiam, zo severu Slovenska sa sem dostanete cez Hodonín.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Foto: valtice.cz

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa