Nedobytný mramorový hrad Pernštejn

2011-12-27 10:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Majestátna pevnosť Pernštejn leží v Juhomoravskom kraji, na východe Českomoravskej vrchoviny. Pýši sa unikátnym erbom zubrej hlavy a je bezpochyby hradom, ktorý utkvie v ľudských spomienkach naveky. Nie nadarmo patrí Pernštejn, ktorý bol postavený v 13. storočí, ku historickým perlám českého národa.



Prekročenie vstupnej hradnej brány má zázračnú moc. Pohľad na mramorový „Medvedí hrad“ s arkiermi (výstupky vyčnievajúce z priečelia hradu využívané pre zväčšenie vnútorného priestoru vo vyšších poschodiach) a pôsobivou skalnou kompozíciou vás prenesie o niekoľko storočí nazad, zasvätí do slávnych čias hradu, života jeho bohatých panovníkov a napokon prezradí mnoho hradných povier.

Najzaujímavejšou z nich je príbeh o prekrásnej komornej Eliške, ktorá namiesto modlitieb trávila čas česaním svojich nádherných vlasov. Na svoju bezbožnosť doplatila tak, že jej duša nenašla večný pokoj a blúdi po hradných chodbách. Do dnešných čias však ducha nebohej Elišky nestretol nikto. Neveríte?

Potom vám neostáva nič iné, len presvedčiť sa na vlastnej koži. Hoci o existencii hriešnej krásky svedčí len zrkadlo, ktoré je umiestnené v jednej z hradných miestností a stará legenda, patrí príbeh o komornej Eliške k obľúbeným. Neodpustíme si dobrú radu - ak nechcete stratiť svoju krásu a pôvab, Eliškinmu zrkadlu sa vyhnite.

 

Čo môžete na Pernštejne vidieť?

Hrad je umiestnený na skale v zajatí lesov, ktorých šum je neodmysliteľnou súčasťou života na hrade už stovky rokov. Vnútro hradu podáva podrobné svedectvo o jeho postupnom vývoji. Strohé miestnosti sú spomienkou na začiatky osídlenia hradu.

Luxusný interiér je znakom pohodlnosti, ale aj bystrej mysle hradných pánov. Nesie sa v duchu neskorej gotiky a renesancie. Vďaka  pokrokovosti Pernštejnovcov obsahuje aj množstvo prvkov z dôb baroka, rokoka, klasicizmu a romantizmu.

Knižnica s tisíckami zväzkov je jednou z unikátnych zbierok kníh v Českej republike i strednej Európe. Hradná kaplnka spájaná so spomínanou legendou o Eliške bola útočiskom tých, ktorí prežívali krušné chvíle. Pri návšteve hradu neobíďte zaujímavú hodinovú vežu, kochajte sa reštaurovanými nástennými maľbami a honosným nábytkom z rôznych období.

Panské sídla mali nielen svoje čaro, ale aj temnú stránku. Žiadny hrad sa nezaobišiel bez hrôzostrašnej hladomorne, ktorá bola výstrahou pre rebelov i ničomníkov. Nájdete ju aj na Pernštejne a pri pomyslení na stredoveké mučenie vám prejdú zimomriavky po chrbte.

Slávne obdobia hradu nie sú len hlasom minulosti, pretože Pernštejn bol dejiskom mnohých známych filmových rozprávok i v nedávnom období.

 

Život na nedobytnom Pernštejne

Chcete vedieť, ako žila stredoveká šľachta? Zaujímajú vás detaily z každodenného života panovníkov hradu? Potom ste si vybrali správne. Na Pernštejne máte možnosť nazrieť do kuchynky s netradične malou pecou, kde sa chystali panské jedlá.

Bude vám dopriate obdivovať petrolejové lustre so zložitým spôsobom fungovania alebo premýšľať nad čarom spánku v zámockých spálňach. Mimochodom, dozviete sa, prečo panovníkom stačili malé resp. krátke postele, akým spôsobom udržiavali teplo v spálňach počas zimných mesiacov a chránili sa proti nepríjemnému hmyzu. Pri počúvaní výkladu o stredovekej hygiene si uvedomíte vzácnosť dnešných toaliet.

Hoci hygiena nebola silnou stránkou Pernštejnovcov, ich ozdobou bol bystrý um. Vďaka ich vynaliezavosti sa Pernštejn pýši do dnešných čias prívlastkom „nedobytný“. Pre svojich nepriateľov mali majitelia hradu pripravený celý rad nepríjemných prekvapení.

Mnohé z nich si pamätá hradná priekopa s padacím mostom a tajnou miestnosťou, odkiaľ smerovali dobre mierené výstrely strážcov hradu. Pravotočivé úzke schodisko pôsobí na prvý pohľad nevinne. Pravdou je, že v minulosti bolo postrachom pre nepriateľov a výbornou obrannou stratégiou vlastníkov hradu.   

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Foto: www.hrad-pernstejn.eu

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa