ČESKO Kráľovský hrad Křivoklát

2010-10-29 14:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA/ video- Hrad Křivoklát sa umiestnil na treťom mieste v súťaži portálu Kudy z nudy o najlepšiu turistickú ponuku tohto roka. Súťaž portálu Kudy z nudy usporadúva štátna agentúra Czech Tourism.



Křivoklát na Rakovnicku patrí k najvýznamnejším a najstarším kráľovským hradom v Českej republike.

O vybudovanie honosného sídla, akým je dnes, sa postarali najmä poslední přemyslovskí panovníci, najmä Václav I. a Přemysl Otakar II. Hrad mal reprezentovať ich čoraz významnejšie postavenie na medzinárodnej politickej scéne.

Jeho predchodcom bola lovecká stanica, ktorá sa spomína v Kosmovej kronike už okolo roku 1109 až 1110. Křivoklát teda oslavuje 900 rokov od svojho založenia.

Na hrade sa zvykne usporadúvať rada kultúrnych akcií. Medzi najznámejšie patrí tradičné rezbárske sympózium "Křivořezání", pri ktorom rezbári predvádzajú svoju prácu, a to priamo pod šírym nebom.

Hrad taktiež ponúka svoje priestory na účely svadobných obradov. K dispozícii je obradná sieň na prízemí severného krídla horného hradu. Miestnosť je zaklenutá dvojicou polí krížovej klenby, vybavená elektrickými varhanmi a modernou hudobnou aparatúrou.

Hrad Křivoklát v spolupráci s agentúrou Terra Ampla zahájil v roku 2008 špeciálne prehliadky pre slabozrakých a nevidomých. Hrad je otvorený celoročne.

 

 

 

 

Správa státního hradu Křivoklátu
Křivoklát 47
270 23 Křivoklát
Tel.: +420 313 558 440
E-mail:
krivoklat@stc.npu.cz
Web: www.krivoklat.cz

 

Zdroj/autor: kudyznudy, CzechTourism, čtk, drom

VIDEO Na hrade Křivoklát



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa