ČESKO Jediná reštaurácia s hviezdičkou
ČESKÁ REPUBLIKA / video - Pražská reštaurácia Allegro v hoteli Four Seasons, už druhýkrát obhájila hviezdičku v prestížnom francúzskom gastronomickom sprievodcovi Michelin.
Allegro bola v marci 2008 ocenená ako vôbec prvá reštaurácia v strednej a východnej Európe.
Vlani získala hviezdičku aj reštaurácia Maze v hoteli Hilton, zanikla však skôr než bolo ocenenie oficiálne oznámené. Miesto v nižšej kategórii Bib Gourmand známe ako cena za dobré jedlo za prijateľné ceny obhájili pražské reštaurácie Aromi, Le Terroir a Le Cornichon, ku ktorej sa pridali ešte Divinis a SaSaZu.
Nové vydanie Michelinovho gastronomického sprievodcu európskymi mestami vyjde zajtra.
André Michelin bol na začiatku minulého storočia prvý, kto vydal sprievodcu po hoteloch a reštauráciách. Bolo to v roku 1900 a mal slúžiť ako praktická pomôcka pre motoristov, aby vedeli, kde možno zložiť hlavu a dobre sa najesť. Do roku 1920 ho rozdávali zadarmo, potom však firma od tejto filozofie ustúpila s odôvodnením, že to, čo je zadarmo, nevyvoláva dojem serióznosti. Nazývajú ho tiež Red Guide podľa charakteristickej červenej farby obálky (firma vydáva aj iných sprievodcov, Green Guide je napríklad o turistických atrakciách). Michelin bol tiež prvý, kto začal robiť návštevy podnikov anonymne, bez ohlásenia, a prvý, kto ich začal hodnotiť systémom hviezdičiek, a to už pred vyše 80 rokmi. Je pravdepodobne aj jediný, kto tímy hodnotiteľov (inšpektori) klasicky zamestnáva, alebo tak robia vydavatelia, ktorí jeho sprievodcov v jednotlivých krajinách vydávajú. Ostatné bedekre sú zostavované z hodnotení dobrovoľníkov. Systém hodnotenia a kritériá, podľa ktorých sú reštaurácie hodnotené a sú im prideľované hviezdičky, je ešte stále tajný, za čo je firma často kritizovaná. Rovnako je považovaný za trochu ťažkopádny, pretože trvá roky, kým sa podnik dostane k prvej hviezdičke. Michelin rozlišuje len štyri kategórie – zariadeniam prideľuje jednu až tri hviezdičky, pričom tri sa považujú za dosiahnutie gastronomického neba. Okrem toho existuje ešte kategória Bib Gourmand, kde sú zaradené podniky, ktoré poskytujú výbornú kvalitu za priateľskú cenu (horná hranica je daná) a sú perspektívnymi uchádzačmi o pridelenie hviezdičky.
Four Seasons Hotel
Veleslavínova 2a/1098,
110 00 Praha 1,
Tel. 420 221 427 000
Fax. 420 221 426 000
Zdroj/autor: michelin,čtk,drom
VIDEO Hotel Four Seasons Praha
Zdieľať článok na Facebooku
Súvisiace články
Novinky.sk
Gurman.sk
TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.