ČESKO Na hrade Rožmberk

2010-03-01 13:30:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA/ video - Nová prehliadková trasa na hrade Rožmberk predstaví verejnosti život šľachtickej rodiny Buquoyovcov v 19. storočí.



Od zajtra môžete celoročne zavítať do štyroch zreštaurovaných a vytapetovaných izieb.

Doposiaľ mohli návštevníci obdivovať len interiéry na prvom poschodí hradu. Na druhom poschodí si už teraz môžete pozrieť jedáleň, salón, herňu a pracovňu. "Vieme, že záujem majú turisti aj v zime. Preto sa spoliehame na to, že sme v blízkosti lyžiarskych stredísk, takže predpokladáme, že by k nám zimní návštevníci mohli prísť," uviedla kastelánka hradu.

Vo vnútri zrenovovaných miestností, ktoré doteraz slúžili ako depozitáre, na vás čaká počas zimy príjemná teplota 14 °C. "Stále monitorujeme teploty a vlhkosť, aby ich hodnoty neuškodili mobiliáru," vysvetlila kastelánka.

Príprava zimnej prehliadkovej trasy začala už v roku 2007. Štyri izby prešli v priebehu dvoch a pol rokov veľkou premenou. Na oknách a dverách pamiatkári obnovili pôvodné nátery a ku kachliam sa pridali elektrické telesá na kúrenie. Najnáročnejšia časť prípravy bolo pomerne nákladné a dlhé reštaurovanie papierových tapiet, ktoré boli v rôznej kontinuite zachované v niekoľkých časových vrstvách.

"Samozrejme sme sa snažili, aby historická hodnovernosť bola čo najväčšia. Postupovali sme podľa záznamov, ktoré sme našli v dobovom inventári," priblížila odborná garantka trasy. Viac než polovica mobiliáru je pôvodná z hradu Rožmberk.

Unikátny pohľad do súkromia rodiny šľachtického rodu Buquoyovcov poodhalí, ako žila aristokracia v druhej polovici 19. storočia. Izby na druhom poschodí hradu nechal pre potreby bývania svojej rodiny upraviť výtvarne nadaný Jiří Jan Jindřich Buquoy v dobe, kedy budoval na prvom poschodí rodové múzeum. Steny zdobia dobové grafiky, veduty z českosaského Švýcarska alebo portréty členov šľachtického rodu Buquoyovcov.

 

 

 

Státní hrad Rožmberk 
382 18  Rožmberk nad Vltavou
Tel.: +420 380 749 838
Fax: +420 380 749 813
E-mail:
rozmberk@budejovice.npu.cz
Web: www.hrad-rozmberk.eu

 

Zdroj/autor: ctk, hradrozmberk, drom

VIDEO Hrad Rožmberk



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa