ČESKO Hrad Karlštejn otvára sezónu

2010-02-24 15:30:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA/ video - Hrad Karlštejn v sobotu 27. februára otvára novú sezónu 2010...



Prístupný bude až do 14. novembra 2010 denne okrem pondelka. Druhý návštevný okruh s Kaplnkou sv. Kríža bude otvorený až od 1. júna 2010.

Gotický hrad založený v roku 1348 zaujíma medzi českými hradmi výnimočné postavenie. Hrad Karlštejn bol vybudovaný českým kráľom a rímskym cisárom Karolom IV. ako miesto na uloženie kráľovských pokladov, predovšetkým zbierok svätých relikvií a ríšskych korunovačných klenotov.

Dnešnú podobu hradu vtlačila puristická prestavba v 19. storočí vedená Jozefom Mockerom. Prvý prehliadkový okruh zahŕňa priestory Cisárskeho paláca a pozrieť si môžete aj Pokladnicu a Klenotnicu v Mariánskej veži. Druhý okruh vás potom zavedie do Veľkej veže s preslávenou Kaplnkou sv. Kríža s obrazmi z dielne Majstra Theodorika.

Medzi zaujímavosti na hrade patrí ojedinelá pôvodná nástenná výzdoba zo 14. storočia, súbor 129 obrazov Majstra Theodorika v Kaplnke sv. Kríža (najväčšia na svete), ktorý sme už spomínali, najväčšia portrétna galéria českých panovníkov v Českej republike, vystavená replika Svätováclavskej koruny českých kráľov a unikátna hradná studňa. Hrad taktiež preslávila Vrchlického veselohra Noc na Karlštejne.

 

 

 

Národní památkový ústav, správa hradu Karlštejn
Karlštejn
267 18 Karlštejn
Tel.: +420 311 681 617
E-mail:
karlstejn@stc.npu.cz
Web: www.hradkarlstejn.cz

 

Zdroj/autor: kudyznudy, CzechTourism, drom

VIDEO Karlštejn



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa