Olomouc a jeho múzeá

2011-01-07 10:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Olomouc, moravská metropola, bola oddávna sídlom univerzity a moravských biskupov.



Bohaté umelecké zbierky olomouckej diecézy, zhromaždené počas mnohých rokov jej trvania, sú sprístupnené v prvom múzeu svojho druhu v Českej republike.

V roku 2006 bolo Múzeum umenia s takmer 164 tisíc návštevníkmi druhou najnavštevovanejšou galériou v Česku (po Národnej galérii).

 

 

 

  • Múzeum umenia Olomouc

Pôvodne Galéria výtvarného umenia bola založená v roku 1952 ako súčasť Vlastivedného múzea. Po roku 1989 získalo Múzeum umenia samostatnú budovu v centre mesta. Od roku 1991 prebiehala adaptácia budovy pre muzeálne účely. Múzeum spravuje viac ako 65 tisíc zbierkových predmetov (z oblasti maliarstva, sochárstva, kresby, voľnej a úžitkovej grafiky, fotografie, úžitkového umenia a dokumentácie architektúry), takže je treťou najväčšou inštitúciou svojho druhu v českej zemi.

 

 

  • Arcidiecézne múzeum Olomouc

Arcidiecézne múzeum bolo ako súčasť Múzea umenia založené v roku 1998. Ide o prvé múzeum pre duchovnú kultúru v Českej republike. Jeho súčasťou sa stal románsky palác moravských biskupov pri bazilike sv. Václava na olomouckom Přemyslovskom hrade. Od roku 1999 bola postupne pre potreby Arcidiecézneho múzea zrekonštruovaná severná časť niekdajšieho hradu – objekt kapitulského dekanstva a jeho hospodársky dvor. Areál, dokumentujúci stavebný a umelecký vývoj Olomouckého hradu v priebehu celého tisícročia, od pozostatkov biskupského a kniežacieho paláca cez vrcholné románske, gotické a renesančné etapy až po neskoré barokové a rokokové interiéry, bol slávnostne sprístupnený 1. júna 2006.

Muzeálny objekt na Denisovej ulici, nazvaný Múzeum moderného umenia, slúži expozíciám a krátkodobým výstavám výtvarnej kultúry 20. a 21. storočia. Arcidiecézne múzeum je v prevažnej miere venované starým kultúram.

 

  • Arcidiecézne múzeum Kroměříž

Arcidiecézne múzeum Kroměříž bolo založené na konci roku 2006 ako súčasť Múzea umenia Olomouc. Detašované pracovisko múzea sídli na Arcibiskupskom zámku v Kroměříži. Súčasťou zámku je jedna z najväčších zámockých knižníc v Českej republike, založená v roku 1694 a obsahujúca takmer 90 tisíc zväzkov, vrátane iluminovaných rukopisov.

 

 

Informační centrum Olomouc
Horní náměstí – radnice
779 11  Olomouc
Tel.: (+420) 585 513 385
Fax: (+420) 585 220 843
E-mail:
infocentrum@olomouc.eu

 

Zdroj/autor: kudyznudy, CzechTourism, olomouc, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: wikipedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa