ČESKO ZOO Plzeň

2009-07-02 15:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA/ video - Veľmi vzácne madagaskarské šelmičky galídie prúžkované začala ako prvá v Česku chovať plzeňská zoo.



V pavilóne záhrady venovanej africkému ostrovu s unikátnymi zvieratami žije po novom pár galídií prúžkovaných, ktoré do Plzne prišli z Nemecka.

Medzinárodný registračný program tento druh udáva len v troch zoo v Nemecku. Plzeňská záhrada už chová tiež ďalšie galídie – tenkoprúžkované – ako jedna z troch európskych zoologických záhrad.

Ani nie kilogram vážiace šelmičky najviac pripomínajú kunu. Majú hnedasté sfarbenie a nápadný chvost s výraznými čierno-hnedými pruhmi. Rovnako ako väčšina madagaskarských zvierat, aj galídie patria medzi vzácne druhy. Sú zaradené do Červenej knihy ohrozených zvierat.

 

Madagaskarské šelmy, je ich asi osem druhov, sa vďaka izolácii ostrova vyvíjali samostatne. Radia sa do čeľade šeliem madagaskarských. Z madagaskarských šeliem sú vďaka detským animovaným filmom najznámejšie fosy, ktoré sú väčšie ako galídie. Galídie prúžkované sú v dennej časti pavilónu, ich príbuzné galídie tenkoprúžkované v nočnej časti. Galídie prúžkované obývajú vlhký les, sú aktívne cez deň a sú veľmi hravé. Lovia malé cicavce, ryby, plazy a vajíčka, nepohrdnú ani ovocím. Žijú v rodinných skupinách, ktoré sú tvorené dospelým párom a odrastenými mláďatami. Mávajú len jedno mláďa. V ľudskej starostlivosti sa dožívajú viac než 13 rokov.

 

 

 

Zoologická a botanická zahrada mesta Plzeň
Pod vinicemi 9
301 16 Plzeň
Tel.: +420 378 038 325, +420 378038303
Fax: +420 378038302
E-mail:
zoo@plzen.eu
Web:
www.zooplzen.cz

 

Zdroj/autor: ctk, zooplzen, drom

VIDEO ZOO Plzeň



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa