ČESKO Zámok vo Vimperku

2009-06-30 15:30:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Od tohtoročnej letnej sezóny si môžu obyvatelia i návštevníci Šumavy vôbec po prvý raz pozrieť zámok vo Vimperku so sprievodcom.



Umožnil to archeologický záchranný výskum, ktorý predchádza plánovanej obnove pamiatky. Návštevníci uvidia napríklad klenuté gotické pivnice či osemmetrovú sondu, ktorá odhalila únikovú cestu z hradu a základy ďalšej gotickej veže z 13. storočia.

Zatiaľ sú v areáli okrem odhalenej architektúry aj národopisné zbierky v múzeu, história kníhtlače, stála expozícia Národného parku Šumava a výtvarná výstava.

Rekonštrukcia pamiatky je plánovaná na niekoľko rokov a zámok sa potom z väčšej časti pre verejnosť uzavrie. Opravená pamiatka by sa mala premeniť na medzinárodné vzdelávacie centrum pre prírodovedcov, slúžiť ako vstupná brána k informáciám a prezentácii ochrany prírody a krajiny v oblasti Šumavy a Bavorska. Priestory budú využívané tiež na spoločenské akcie, vzniknúť by mali prednáškové sály, múzeum, výstavné plochy, kancelárie, reštaurácia aj hotel. Na nádvoriach sa počíta s remeselnými dielňami a v priľahlých záhradách s odpočinkovými miestami a ojedinelým arborétom.

Obnovené budú taktiež podzemné chodby, kadiaľ viedli únikové cesty zo zámku do mesta. Tie slúžili ľuďom pri obliehaní bývalého kráľovského hradu.

 

Na mieste dnešného zámku stál pôvodne hrad, ktorý vznikol niekedy okolo roku 1260. Mal chrániť jednu z odbočiek k obchodnej Zlatej ceste, kadiaľ sa z Bavorska vozila soľ a ďalší tovar. Hrad v polovici 16. storočia získali Rožmberkovci, ktorí začali s jeho prestavbou na renesančný zámok. Štát ho vlastnil od roku 1948. V roku 1992 areál prešiel pod Správu Národného parku a CHKO Šumava.

 

 

 

Zámok Vimperk

Podzámčí 20
385 01 Vimperk
Tel.: +420 388 411 506
E-mail: infocentrum@mesto.vimperk.cz
Web: www.info.vimperk.cz

 

Zdroj/autor: 133premier, CzechTourism, vimperk, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa