ČESKO Nočné prehliadky bane Michal

2009-07-09 13:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Kultúrnu pamiatku "Důl Michal" v Ostrave – Michálkoviciach si môžu návštevníci pozrieť v neobvyklý čas.



Jeho pracovníci totiž zahájili komentované nočné prehliadky. Návštevníci vybavení originálnou baníckou lampou a helmou si môžu expozíciu pozrieť každý piatok od 21.00.

Nočné prehliadky sa robia vždy najviac pre 20 ľudí, takže skupiny sú obmedzené. Prehliadky dola budú pokračovať aj po prázdninách, od septembra sa ale záujemcovia musia vopred objednať. V takýchto prípadoch sa prehliadka uskutoční pri záujme najmenej piatich návštevníkov. Nočné prehliadky trvajú takmer dve hodiny.

Návštevníci Bane Michal si môžu pozrieť napríklad retiazkové šatne, cechovňu i strojovňu. Absolvujú rovnakú cestu ako kedysi baníci pri každodennom nástupe do práce. Prejdú tak areálom, ktorý verne zachytáva stav z obdobia rokov 1912 až 1915. Podľa projektu architekta Františka Fialy bol vtedy dol prestavaný na modernú, plne elektrifikovanú prevádzku, ktorá predstavuje súbor elektrických ťažných strojov a kompresorov zo začiatku elektrifikácie.

Pamiatkový ústav Ostrava chcel zachovať celý areál dola v jeho pôvodnej podobe – ako keby ľudia, ktorí tu pracovali, práve odišli a nechali všetko na svojom mieste. Atmosféru takzvaného posledného dňa dotvárajú ohmatané zábradlie, pošliapané schody aj špinavé nátery.

 

 

 

Důl Michal

CSA 95/413
715 00 Ostrava – Michálkovice
Tel.: +420 596 231 160
Fax: +420 596 628 459
E-mail: dulmichal@ostrava.npu.cz

 

Zdroj/autor: ctk, dulmichal, drom

VIDEO Ostrava



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 12. máj. 2024. Meniny má Pankrác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa