Pálava – domov Věstonickej Venuše, hradu Děvečky a skvelého vína

2018-08-03 12:00:00 |   |    | 

Existujú miesta, ktoré vás uchvátia na prvý pohľad. Zamilujete si ich a radi sa tam vraciate zas a znova. U našich západných susedov je jedným z takých miest Chránená krajinná oblasť Pálava. Nachádza sa na južnej Morave medzi obcami Dolní Věstonice a Pavlov a z Bratislavy je vzdialená čosi vyše 100 kilometrov.



 

História tohto územia je veľmi zaujímavá. Medzi obcami existovalo v praveku táborisko lovcov mamutov, čo potvrdzujú nálezy mamutích kostí a pozostatkov ohnísk, ale najmä svetoznáma Věstonická venuša.

Pálava má aj prekrásnu a rozmanitú prírodu, nájdete tu belostné skaly, lúky plné kvetov a vinohrady zaliate slnkom. Za Chránenú krajinnú oblasť bola vyhlásená v roku 1976 a je ukážkovým príkladom spolunažívania človeka s prírodou. Dominantu Pálavy tvoria Pavlovské vrchy, bohaté na teplomilné dúbravy a lesostepi.

Vstupnou bránou do Pálavy je obec Pavlov pri vodnej nádrži Nové Mlýny. Prvá písomná zmienka o území pochádza z 11. storočia, kedy Pavlov patril k Staroboleslavskej kapitule. Začiatokom 13. storočia bol nad obcou postavený hrad Děvičky, neskôr bola obec presunutá do Mikulovského panstva.

Pôvodne slovanská osada sa začiatkom 13. storočia kolonizovala nemecky hovoriacimi obyvateľmi. Začiatky vinárstva siahajú do 17. storočia, kedy sa vínna réva pestovala na viac ako polovici pôdy.

Pavlov sa môže pochváliť viacerými kultúrnymi pamiatkami. V roku 1995 bol súbor architektonických pamiatok obce prehlásený za pamiatkovú rezerváciu. Medzi najvýznamnejšie pamiatky patrí námestie s gazdovskými majetkami, barokový cintorín, socha sv. Floriána, kostol sv. Barbory a 19 vinárskych domov s pivničkami v Českej ulici.

Nad obcou sa na vrchu Děvín vypína zrúcanina hradu Děvičky. Děvičky boli  postavené ako strážny zemepánsky hrad na ochranu cesty smerujúcej z Rakúska do vnútrozemia. Vďaka nemeckej kolonizácií sa spomínajú aj pod názvom Maidberg, Maidenburg. Hrad patril do roku 1560 Lichtenšteinovcom, vďaka nim bol gotický hrad v dobe tureckého nebezpečenstva prestavaný. Ďalším vlastníkom bol Ladislav Kerecsenyi, známy najmä vďaka svojej odvahe proti Turkom. Počas tridsaťročnej vojny boli hradné múry podpálené a Děvičky tak spustli.

K tejto pamiatke sa dostanete zelenou turistickou značkou z Pavlova. Výstup má na začiatku rovinatý charakter, neskôr budete stúpať do mierneho až mierne strmého kopca. Trasu zvládnu aj väčšie deti, najlepšie v dobrej kondicii.

Na zrúcanine si najviac vychutnáte jedinečné výhľady na vodnú nádrž Nové Mlýny, Pavlov a široké okolie. Pohľad zhora priam vyráža dych a autentická atmosféra hradu dotvára jedinečné pocity.

Pavlov je významnou zastávkou Moravskej vínnej cesty. Bol by hriech nevyskúšať miestny vínny mok. Jedinečným miestom degustácie je Venuša, Pálavská galéria vín, ktorú zbadáte pri výstupe na hrad.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Mária Hikelová
Zdroj: Mária Hikelová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa