Stretnutie so skutočnou šľachtou: Na zámku Jemniště vás pohostia potomkovia Šternberkovcov

2019-04-13 00:00:01 |   |    | 

Pozdravíte sa s pánom grófom či pani grófkou, ubytujete sa v zámockom apartmáne, ochutnáte dobroty miestnej cukrárne a... A ešte stále to nie je všetko, čo môžete na tomto mieste zažiť či vidieť. Na stredočeskom zámku Jemniště sa budete cítiť naozaj kráľovsky.



 

Na stretnutie so šľachticmi nemusíte len do kina či divadla. Na zámku Jemniště bývajú aj dnes skutoční grófi. A dokonca vám ponúkajú možnosť spoločne s nimi zdieľať ich sídlo.

To začalo písať svoju históriu v roku 1717. Jemništské panstvo kupuje František Adam z Trauttmansdorffu a už v roku 1724 buduje nové barokové sídlo. O tridsať rokov neskôr však zámok vyhorel a bol nanovo prestavaný. Ďalšie výrazné stavebné zmeny sa už nerealizovali a zámok je aj dnes typickou stavbou vrcholového baroka.

Jemniště sa spája s najvýznamnejšími osobnosťami kraja, Šternberkovcami. Ich potomkovia aj v súčasnosti sídlo užívajú na bývanie a návštevníkom dali rovnakú príležitosť zažiť ten kráľovský pocit – prebývať alebo teda minimálne prespať na zámku.  Páči sa vám skôr Terézia, František či Rainer? Nie, nehovoríme teraz o menách dámy či pánov vhodných na rande, ale názvoch apartmánov, ktoré má jemništský zámok k dispozícii. Pridanou hodnotou sa má pre apartmánových hostí čoskoro stať aj špeciálne spa.

Že historická móda bola ťažkopádna a nepraktická? Tunajšia grófka prináša v tomto smere niečo skutočne originálne. Založila vlastnú značku oblečenia, o ktorej sama hovorí, že „pristane parkovým architektkám a 'šik' záhradníčkam, rovnako ako lesným inžinierkám vyučujúcim na akademickej pôde, pracovníčkam Ministerstva poľnohospodárstva, Ministerstva životného prostredia alebo chovateľkám, nielen loveckých psov. Jednoducho dámam, ktoré sa chcú páčiť stále...“ Ako sa bude páčiť vám, zistíte v obchode priamo na mieste.

Tradičný piknik bude v zámockom parku o niečo štýlovejší. Či už romantika vo dvojici alebo rodinné posedenie, na Jemništi vám pripravia košík plný dobrôt a vy si ho už len vychutnáte. Spoločnosť vám budú robiť možno i zvierací obyvatelia zámku a básnicky povedané pod svoje krídla vás skryje niektorý zo vzácnych dubov. Tých majú v parku viacero. Ak sa vám páčia skôr ihličnany, nájdete tam napríklad jedle rovnakofarebné či jedle obrovské. O bohatosti tunajšej parkovej flóry nie je a potrebné hovoriť. Zážitok predsa prináša jej vôňa, majestátnosť a farebnosť. A tá sa dá obdivovať len na vlastné oči.

Ako hovoria na Jemništi, budú radi, ak na zámok zavítate a oceníte snahu rodiny Šternberkovcov udržiavať a zveľaďovať túto barokovú perlu Čiech. Je plná histórie, malebnosti, ticha a ponúka relax nielen v atmosfére šľachtického sídla, ale aj vidieka.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Zámek Jemniště
Zdroj: Eva Vašková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa