Kunětická hora - Rumburakov hrad, ktorý dobyl Fantomas

2021-07-12 12:00:00 |   |    | 

Miesta, spojené s kultovými filmami či seriálmi, sa čoskoro po uvedení do kín stanú vyhľadávaným cieľom turistov, ktorí chcú na vlastné oči vidieť lokácie, kde sa vyskytovali ich filmoví hrdinovia. Výnimkou nie je ani Rumburakov hrad.



 

Rumburakov hrad

Kúsok od Pardubíc sa na kopci vypína impozantný hrad. Práve sem Rumburak, kúzelník druhej kategórie, priletel na metle s čarodejnicou, ktorú pochválil, že vybrala pekné miesto na jeho nový domov, keď musel utiecť z kráľovstva kráľa Hyacinta. Hradnú bránu mu otvoril čert Blekota a Rumburak sa mu predstavil ako jeho nový pán. Keď na hrade neskôr väznil princeznú Arabelu, Petra, Janíčka a Marienku či pani Mullerovú, tak sa do hradu dobyje Fantomas a zachráni ich.

Slávna scéna, keď Fantomas do hradného múru nastrieľa zo svojej pravice skoby a vylezie ponad zavretú bránu, sa nakrúcala práve tu. Zrejme už viete, že hovoríme o  kultovom česko-slovenskom seriáli Arabela. A tým Rumburakovým sídlom bol hrad Kunětická hora nachádzajúci sa neďaleko Pardubíc.

Seriál sa tu nakrúcal v roku 1979 a preslávil ho po celom Česko-Slovensku. V tom čase už bol hrad dlhé roky uzatvorený a chátral. Znovu otvoril svoje brány pre návštevníkov v roku 1993 a odvtedy je obľúbeným cieľom nielen detí, ale aj ich rodičov, ktorí vyrástli na Arabele.

 

Jurkovičov palác

Počas tohtoročnej sezóny je síce uzatvorený hradný palác s kaplnkou, ktoré prechádzajú komplexnou rekonštrukciou, ale zato po 50 rokoch je znovu otvorený a kompletne zrekonštruovaný tzv. Jurkovičov palác. Tešiť sa v ňom môžete na modernú expozíciu, ktorá vás prevedie životom a dielom tohoto významného slovenského architekta.

Dušan Jurkovič pred 100 rokmi viedol zásadnú rekonštrukciu hradu, z ktorej sa do dnešných dní zachovali Jurkovičove interiéry nesúce jeho typický rukopis (využívanie farieb, drevené obloženie stien, kazetové stropy, zdobené drevené schodisko, obnovený mobiliár s ľudovými ornamentami atď).

Súčasťou prehliadky je aj výstup na tunajšiu vyhliadku, z ktorej budete mať nádherný výhľad do širokého okolia. Návštevnícky okruh je pomenovaný „Dušan Jurkovič, básnik dreva“ a je prístupný len so sprievodcom. Lístky si môžete zarezervovať aj dopredu na www.kunetickahora@npu.cz.

 

Hrad z pomsty vypálili Švédi

Jediný kopec široko ďaleko v Polabskej nížine, ktorý dominuje celému okoliu, bol od praveku osídlený. Počiatky hradu Kunětická hora sa datujú do druhej polovice 14. storočia. Roku 1491 sa hrad dostáva do držby najvýznamnejších majiteľov, rodu Pernštejnov. Za ich éry dochádza nielen k zásadnej prestavbe hradu, ale aj neďalekých Pardubíc. Vzniká tak mjestátny hrad s dvoma vežami a dômyselným systémom opevnenia zahrnujúcim šesť strážnych brán a tri rondely.

Roku 1560 rod upadal a musel „Kuňku“ , ako ju miestni nazývajú, predať.  Poslednú ranu mu zasadilo postupujúce švédske vojsko na konci tridsaťročnej vojny, keď hrad z pomsty za nedobytie Pardubíc podpálilo. V ďalších storočiach už neobývanú Kuňku ohrozovalo priemyselné lámanie kameňa z hory, na ktorej stojí.

A miestni si aj z hradného kameňa stavali svoje obydlia. Táto devastácia bola zastavená až na začiatku 20. storočia, kedy prichádza po prvej svetovej vojne k ambicióznym záchranným prácam pod vedením pardubického Múzejného spolku.

Ten si prizval  na rekonštrukčné práce práve architekta Dušana Jurkoviča. Dnes je Kunětická hora národnou kultúrnou pamiatkou a patrí k najnavštevovanejším turistickým cieľom Pardubického kraja. Počas letných víkendov sa môžete na hrad vyviesť výletným vláčikom a porovnať si dnešnú Kunětickú horu s tou filmovou, keďže seriál Arabela sa počas prázdnin určite objaví na niektorom z českých či slovenských televíznych kanálov.

 

Perníková chalúpka

A máme pre vás ešte jeden tip spod Kunětickej hory. Pod hradom sa nachádza najstaršie múzeum perníkov a rozprávok v Európe - Perníková chalúpka. Múzeum vzniklo v bývalom Loveckom zámočku z roku 1882. Rodičia s deťmi si v ňom cestou cez rozprávkový les môžu na vlastnej koži vyskúšať, ako Janko s Marienkou putovali k ježibabe.

Cestou stretnú viaceré rozprávkové bytosti a na konci putovania ich čaká sladká odmena. Celoročne, okrem januára a februára, tu môžete vidieť vyše tisíc vystavených originálnych perníkov od majstrov svojho remesla z celej Českej republiky a vypočuť si pútavé rozprávanie o dejinách pernikárstva v Pardubiciach, ktoré toto mesto preslávilo široko-ďaleko.

Rukami sa môžete dotknúť vyrezávaných drevených formičiek na perníky. Čuch pohladí vôňa čerstvého medového perníku a chuťové poháriky si prídu na svoje, keď ochutnáte perník, ktorý každý návštevník dostane po absolvovaní cesty rozprávkovým lesom.

Každý, kto si v obchodíku kúpi perníkovú chalúpku, dostane k nej aj pozemok, popisné číslo a originálny výpis z Katastra perníkových nehnuteľností. Od roku 2017 bolo v okolí perníkovej chalúpky vyhlásené Kráľovstvo perníkov, na územie ktorého sa dostanete buď so vstupným vízom, alebo pasom. Ak ešte stále váhate s návštevou, vedzte, že okrem spomenutých zážitkov si môžete pozrieť aj výstavu perníkov z historických drevených foriem od majstrov perníkového cesta , ktorí so svojimi dielami uspeli na rôznych domácich a zahraničných výstavách.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Pavol Urbánek

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa