Pardubice – mesto perníkov má vo svojom zámku šteklivé prekvapenie

2020-08-22 00:00:00 |   |    | 

Pardubice sa preslávili najmä prostredníctvom ich známych dostihov. Ročne tam kvôli konským pretekom Veľká pardubická prichádzajú stovky divákov z celého sveta, ktorí sa však veľmi rýchlo zaľúbia aj do samotného mesta. To im prináša vzácnu zachovanú architektúru aj niekoľko netypických prekvapení.



 

 

Skvieť sa ako Pardubice

Prvá historická zmienka o osídlení tejto oblasti pochádza z 13. storočia, o necelých sto rokov neskôr tam založili aj samotné mesto. Tunajší panovník Arnošt z Pardubíc bol dôverným priateľom a hlavným radcom kráľa Karla IV., vďaka čomu dokázal pre svoj kraj vybaviť mnoho výhod. Počas tejto éry sa mesto dočkalo veľkého rozmachu a vzniklo mnoho reprezentatívnych budov. Tie ponúkali v kombinácii so samotným zámkom nádherný pohľad, vďaka čomu sa v Čechách začalo často používať porovnanie „skvie sa ako Pardubice“, ktoré sa pripisovalo výnimočné krásnym predmetom alebo miestam. V 19. storočí sa z tejto oblasti stal dôležitý dopravný uzol, ktorý pomohol v druhom veľkom rozkvete celého regiónu. Až dodnes tvoria Pardubice hlavnú medzizastávku do Prahy a vďaka tomu sa tam veľmi pohodlne dostanete priamymi vlakovými spojeniami z Bratislavy alebo Košíc.

 

Zámok s najstarším českým aktom

Súčasný zámok je pokračovaním prvej stavby v Pardubiciach. Pôvodne sa tam nachádzal vodný hrad, neskôr ho prestavali na pevnosť a panské sídlo a nakoniec sa z neho stal nádherný zámok. Jeho veľkou pýchou bola taktiež rozsiahla záhrada s parkom, ktoré sú verejnosti prístupné až dodnes. Zaujímavosťou je, že na rozdiel od iných šľachtických komplexov zámok v Pardubiciach veľmi skoro prešiel do vlastníctva mesta a už v 17. storočí ho prestavali na známy pivovar. Potom tam zriadili fabriku, neskôr dočasný domov pre vojakov a až v novodobých dejinách v ňom zriadili výstavné priestory. Tie sa v súčasnosti delia na dve časti – Východočeské múzeum a Východočeskú galériu. Práve v nej sa nachádza jeden veľmi vzácny exponát. Na výstave si totiž môžete pozrieť obraz Šťastena vrtkavá, ktorý je vôbec prvým maľovaným aktom v českej tvorbe.

 

Čo môžete vidieť na prechádzke historickým centrom?

Nádhernú prechádzku ponúka aj samotné historické centrum, ktoré sa nachádza neďaleko zámku. Na hlavnom Pernštýnskom námestí uvidíte niekoľko budov z prierezu dejín Pardubíc. Tie pôvodne slúžili mešťanom, pričom vo vrchnej časti sa nachádzali byty a v spodnej remeselnícke dielne. Ďalej sa dostanete k radnici, ktorú postavili v 19. storočí a teraz patrí k najkrajším stavbám mesta. Jedným zo vstupných miest do Pardubíc bola v minulosti Zelená brána s vežou, na ktorej sa v súčasnosti nachádzajú viaceré zaujímavé reliéfne ozdoby. Nevynechajte tiež zastávku pri tunajších dvoch významných svätostánkoch a prestávku si naplánujte aj pri najcennejšom zachovanom dome U Jonáša. Ten má číselné označenie 50 a spoznáte ho podľa nádhernej zachovanej fasády, ktorá pochádza z barokového obdobia.

 

Zaujme aj moderná architektúra

Okrem historických budov si v centre môžete pozrieť aj pár zaujímavostí z modernej architektúry. Veľmi obľúbená je stavba automatických mlynov, budova bývalej Anglobanky a tiež súčasné obchodné centrum Grand, ktoré bolo na začiatku 20. storočia hotelom. Za všetky tri stavby môžu obyvatelia Pardubíc vďačiť známemu architektovi Josefovi Gočárovi. Jednou z kuriozít je miestne krematórium, ktoré bolo vôbec prvé v krajine. Jeho autorom je Pavel Janák, ktorý ho postavil v štýle art deco a vďaka tomu ho zaradil medzi najkrajšie stavby v meste.

 

Perník bol iba sladkosťou pre bohatých

Keď sa povie Pardubice, automaticky nám v hlave napadne aj spojenie s obľúbenými perníčkami. Pri histórii ich vzniku sa opäť vrátime ku Karolovi IV. a jeho priateľovi Arnoštovi z Pardubíc. Kráľ si túto sladkosť zamiloval a založil jednu z prvých výrob v Prahe. Jeho kamarát sa tým inšpiroval a druhú cukráreň špecializovanú na perníky otvoril v Pardubiciach. V tých časoch šlo o veľmi drahú sladkosť, ktorú si mohli dovoliť len šľachtici. Med bol totiž veľmi vzácnou surovinou, takže cena jedného perníka bola pre bežných ľudí priveľmi vysoká. Odvtedy sa v meste postupne aj ďalšie roky pestovala tradícia pečenia týchto pochúťok a navyše tam v ére komunizmu pribudli závody, ktoré sa špecializovali aj na nové typy perníkov, takže Pardubice už s nimi zostali navždy spojené. Ich tradičné perníky môžu byť klasické farebne zdobené alebo malé sladké pampúšiky, ktoré majú buď cukrovú polevu, alebo sú zaliate čokoládou.

 

Kráľovstvo známej pochúťky

V Ráby u Pardubic sa dokonca nachádza aj Múzeum perníkov a rozprávok. To je situované do budovy nádherného loveckého zámočka, ktorý pochádza z 19. storočia. V súčasnosti však už túto stavbu nazývajú skôr perníkovou chalúpkou. Časť modernej interaktívnej výstavy vám povie viac o histórii vzniku tejto sladkosti, dozviete sa niečo o samotnom recepte, ale aj o zaujímavostiach pri príprave perníčkov. Pre deti je pripravená zaujímavá prehliadka, ktorá ich o tejto sladkosti naučí niečo viac prostredníctvom rozprávky o Jankovi a Marienke.

 

Atrakcie v blízkom okolí

V blízkosti Pardubíc sídlia dve krásne historické stavby. Prvou z nich je hrad Kunětická Hora, ktorý využili aj pri nakrúcaní obľúbeného seriálu Arabela. Choltický zámok zase láka nádhernou výzdobou v barokovom štýle. Zaujímavou časťou prehliadky je výstava venovaná vodníkom. A v Chrudime si napokon môžete pozrieť netradičné múzeum historických bábok z bábkových divadiel.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa