Jedinečná klíma a liečivé pramene: V Karlovej Studánke je vraj najčistejší vzduch v Čechách

2022-03-23 12:00:00 |   |    | 

Nadýchnuť sa čerstvého vzduchu je dnes doslova liekom - pre telo aj dušu. Takúto medicínu si môžete dať predpísať i v Moravskosliezskom kraji. V okrese Bruntál nájdete kúpele, kde je vraj najčistejší vzduch v Čechách. Horské kúpele Karlova Studánka klímou konkurujú aj Alpám.



 

Alpský vzduch, no originalita českých Jeseníkov, tak by sa dali charakterizovať horské kúpele Karlova Studánka, ktoré sa spájajú už s Habsburgovcami. Obec ako takú založil ešte koncom 18. storočia syn Márie Terézie Maximilián II. František.  Svoje pomenovanie však získala až v roku 1803 - po vnukovi arcivojvodkyne Karlovi Ľudovítovi, významnom vojvodovi.

Pri listovaní historickou kronikou sa môžeme zastaviť ešte pri roku 1948. Dočítame sa tu o otvorení prvej sauny na území Čiech určenej na liečebné účely. Pôvodnú stavbu by ste tu aktuálne už nenašli, ďalšieho vzkriesenia sa nedožila pre nevyhovujúci stav. Čulý rekreačný duch tu ale zaručene vládne aj dnes.

Pýchou Karlovej Studánky je najmä horská klíma. Prívlastok oblasť s najčistejším vzduchom v Českej republike nie je len marketingový ťah. Skutočne sa tu nadýchnete podobne ako v Alpách. Bohatstvo skrývajú aj minerálne pramene, ktoré za svoje liečebné účinky vďačia miestnym rašeliniskám. Rašelina sa tu ťaží priamo v obci.

Rozlohou druhá najmenšia česká obec si získa turistické srdcia podhorskou architektúrou aj domami v klasicistickom štýle. Spája sa s ňou najmä meno Antona Onderku, architekta najvýznamnejších stavieb Karlovej Studánky. Jeho projektmi boli napríklad Kniežací dom, Stĺpový dom, Hudobná hala či kostol.

Alergici, diabetici, tí, ktorých trápia pohybové či srdcové problémy, no i tí, čo potrebujú novú silu, pretože baterky fyzickej aj psychickej kondície hlásia „posledných 15 %.“ Všetci nájdu v Karlovej Studánke svoju porciu oddychu. Z bohatého menu liečebných procedúr „ochutnajte“ inhalácie, rehabilitácie, uhličité, perličkové alebo sírové kúpele a relax „zabaľte“ pri parafínovom alebo pre Studánku jedinečnom rašelinovom zábale.

Za tým naozajstným sladkým gastro zážitkom potom zájdite do miestnej cukrárne. Tunajšie zákusky sú miestnou špecialitou. V lete vám ponúknu aj zmrzlinu podľa vlastnej receptúry. Z malého obchodíku so suvenírmi si nezabudnite pribaliť nejakú tú spomienkovú maličkosť na návštevu týchto kúpeľov.

Kúpele v jesenických horách sú ideálne na jar, v lete či jeseni, keď môžete oddych doplniť cyklistikou alebo bežnou pešou turistikou. No skrátka neprídete ani vtedy, keď chcete po roku prevetrať lyžiarsku výbavu. Zjazdovku totiž nájdete priamo v obci. Tí, čo túžia po náročnejších výzvach, ako len prechádzkach, bicyklovaní či lyžovaní, môžu zdolať najvyššiu horu.

Už sme Karlovu Studánku prirovnávali k Alpám vďaka klíme. A ešte aj miestny „Mont Blanc?“ Áno. Z týchto kúpeľov si ideálne naplánujete cestu na Praděd – najvyššiu hory Moravy a Sliezska. Veď ako inak, už samotná Karlova Studánka sú najvyššie položené kúpele v u našich západných susedov. Vašou prvou zastávkou na náučnej ceste Biela Opava smerujúcej práve na Praděd bude vodopád.

Horské kúpele Karlova Studánka sú miestom, kde môžete zistiť, že aj tu vás baví svet.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: E. Goričev, Andr, M. Kotas, Horské lázně Karlova Studánka, státní podnik

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa