Divoká Šárka – vzácna oáza pokoja v ruchu stovežatej Prahy

2022-09-07 12:00:00 |   |    | 

Že ste už Karlovým mostom prechádzali viackrát, na Hradčanoch ste sa už samozrejme tiež zastavali a zašli ste aj mimo centra, na zámok Troja, no a stále vás to do tej Prahy láka? Alebo ste v stovežatej prvýkrát, no máte ruch oddýchnuť si od ruchu veľkomesta v lone prírody? Ponúkame vám tip na miesto, aké by ste v blízkosti metropoly rozhodne nečakali!



 

Príroda je vo veľkomeste vzácnou oázou. Najrozsiahlejší pražský park nie je nikde za Staromestským námestím, ale vedie k nemu cesta priamo od konečnej zastávky jednej z mestských električiek. Zabicyklujte si, okúpte sa alebo si len urobte prechádzku pražskou Divokou Šárkou. Je to miesto, ktoré vyhľadávajú turisti, cyklisti aj horolezci.

Či už dostala pomenovanie hlbokých (šerých) lesoch, alebo po dávnom príbehu Šárky a Ctibora, ktorý sa tu podľa miestnej povesti odohral a jeho koniec najviac vystihuje názov najvyššieho vrcholu tunajších skál – Dívčí skok, je to rozhodne miesto, kde príroda svojou krásou očarí. Divoká Šárka, to sú strmé skaly, priesmyky, rozsiahle lesy, lúky či stepi.

Historicky zaujímavou je Kozáková skala. V 8. storočí by ste na jej plochom vrchole našli slovanské hradisko. No a začiatkom 9. storočia to už bolo vraj mocenské centrum stredných Čiech. Aktuálne tu má moc oddych a príroda. Stačí vám vystúpiť na konečnej zastávke električky s názvom Divoká Šárka a vybrať sa vraj najkrajšou trasou oblasti, po červenej turistickej značke. Tá vás prevedie údolím Litovicko-Šáreckého potoka. Zastaviť sa môžete počas cesty v niektorom z altánkov, posedieť na lavičke, zabaviť vaše deti na ihrisku alebo využiť piknikové miesto s verejným ohniskom.

V lete je určite dobrou voľbou kúpalisko Divoká Šárka, ktorého bazény napĺňa voda zo Šáreckého potoka. Pôvodne bol na tomto mieste vodný mlyn, ktorý od roku 1755 vlastnil Jan Hovorka, a tak sa mu nepovedalo inak, ako Hovorkov mlyn. S druhou polovicou 19. storočia sa dostal na toto miesto aj obchodný duch a vznikla tu reštaurácia. Tá od roku 1930 patrila Aloisovi Veselíkovi vrátane neďalekého kúpaliska.

Pre tých, čo radi šliapnu do pedálov, môžeme pripojiť pár informácií z cyklotrás. Cestu na Divokú Šárku začnete pod železničným viaduktom, kde ústi Šárecký potok. Už v úvode trasy objavíte jednu z tradičných usadlostí Břetislavka, kde je dnes reštaurácia. Samostatné usadlosti budete míňať celou trasou údolím. Svoju históriu majú  v pôvodných viniciach a vinohradoch, ktoré tu kedysi boli.

Postupne sa tak môžete cestou zoznámiť so Žežulkou, Purkrábkou, Emilkou, Jenerálkou či Zuzankou. Spomínaná Jenerálka je napríklad archeologickým náleziskom z dôb paleolitu a neolitu. Podobný charakter má aj usadlosť Vizerka. Postupne vás kolesá bicykla zavedú k spomínanému niekdajšiemu slovanskému hradisku. Pozorovať budete skalnaté masívy, ktoré sú pre toto miesto typické a naznačujú, že sa blížite k prírodnej rezervácii Divoká Šárka.

Steny kaňonu, ktorý tu v skalách vytvoril Šárecký potok, obľubujú aj horolezci. Vy však namiesto nejakého horolezeckého čakanu držíte v rukách riadidlá bicykla a pokračujete okolo Želivky. V blízkosti tejto usadlosti často vonia slaninka či špekačky. Je tu totiž tiež už spomínané ohnisko, ktoré po cyklistike oceníte. Pred tým však, ako sa rozhodnete usadiť pri zaslúženom občerstvení, zájdite ešte kúsok ku skalnej pukline za Čertovým mlynom. Ide o nádherné umenie prírody. Do cieľa je to potom už len kúsok, okolo kúpaliska Divoká Šárka až k prielomu pod vodnou nádržou Džbán, ktorá bola v 60. rokoch minulého storočia vyhľadávanou rekreačnou lokalitou.

Príroda Divokej Šárky patrí do katastrálneho územia Prahy 6. Sídli tu letisko, Národná technická knižnica, ale nájdete tu aj zaujímavé historické objekty. Z Úradu mestskej časti spomínajú najmä letohrádok Hviezda či Brevnovský kláštor. „Naša mestská časť je charakteristická hodnotnou funkcionalistickou architektúrou. Naozaj unikátna je z tohto pohľadu osada Baba. Ide o súbor funkcionalistických vil, ktoré boli vybudované v 30. rokoch minulého storočia. V súčasnosti je táto vilová kolónia zaradená na zoznam Európskeho dedičstva. Medzi skvosty funkcionalizmu patrí tiež Sklenený palác v Bubenči. Táto budova je dnes chránená ako kultúrna pamiatka Českej republiky,“ hovorí Jiří Hannich, hovorca Prahy 6.

Ak vás lákajú originálne zážitky, tak vás poteší, že prírodnou rezerváciou Divoká Šárka sa síce najčastejšie ozývajú zvuky prírody, ale občas aj operné spevy. Takzvaná Opera v Šárke je obľúbeným podujatím. „Ide o operné predstavenie v miestach prírodného amfiteátra, kde si zvyčajne nájdu cestu tisíce divákov,“ dopĺňa Hannich. Najbližšie sa bude konať 4. septembra 2022. Konkrétne pôjde o predstavenie Dve vdovy od Bedřicha Smetanu.

Keď vám nevyhovujú operné spevy, môžete vyskúšať pár bojových pokrikov spoločne s účastníkmi rekonštrukcie bitky na Bielej hore. Tento rok ožije 17. a 18. septembra. Ako by to bolo nezakončiť výlet v Čechách pivom. V nejakej tej hospode sa môžete zastaviť kedykoľvek, ale na Festivale malých pivovarov len raz do roka. Odohráva sa v „srdci“ pražských Dejvic, na Víťaznom námestí, vždy v prvú septembrovú sobotu.  Výlet do Prahy môžete teda naplánovať aj s ďalšími zaujímavými cieľmi. A potom už tradične prechádzka po Karlovom moste a zastávka pri orloji na Staromáku.

    

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa