Pražský obelisk: Prezident Masaryk si ho musel zaplatiť sám

2021-11-16 07:00:00 |   |    | 

Josipovi Plečnikovi sa z toho všetkého krúti hlava. Slovinského architekta, ktorý upravuje Pražský hrad do modernej podoby, oslovil sám prezident Masaryk s tým, že by vo svojom sídle mal rád pamätník obetiam prvej svetovej vojny. O tom, že s tým bude toľko problémov, sa však Plečnikovi ani nesnívalo.



 

Pôvodne plánuje, že kamenný pamätník vo forme stĺpa umiestni v Rajskej záhrade, na ktorej úpravách práve pracuje. Josip Plečnik (1872–1957) v roku 1921 uvažuje, že by stĺp ozdobil nejakou sochárskou plastikou. Diela sa pohotovo ujíma Jan Štursa (1880–1925). Pripraví návrh, ktorému dominuje český lev v kombinácii so slovenským dvojitým krížom. Slováci sa však rýchlo ozvú, pretože sa im nepozdáva, že lev je v Štursovom poňatí nad krížom.

Názorové ťahanice Plečnika otrávia natoľko, že sa rozhodne nápad na sochársku výzdobu stĺpu opustiť. „Rád by som na ňom mal nejakú báseň, pripomínajúcu našich udatných bojovníkov,“ rozhodne sa prezident Tomáš Garrigue Masaryk (1850–1937). Žiadny z oslovených literátov však nedodá dielo, ktoré by sa mu pozdávalo. „Bude to holý kameň, monolit, obelisk,“ presadí nakoniec rozčarovaný Plečnik. I tak bude s projektom starostí viac než dosť…

Architekt počíta s tým, že obelisk bude mať výšku 19 metrov. Doteraz ešte nikdy v Európe nebol vyťažený kamenný blok s takýmito rozmermi. Podarí sa to v Mrákotíne na Jihlavsku. Pri transporte do Prahy sa žulový obelisk – zrejme vinou neodbornej manipulácie – rozlomí. To je voda na mlyn pochybovačom. „Je to príliš extravagantný a drahý podnik,“ ozýva sa kritika Plečnikovho zámeru. Na to konto sa prezident Masaryk rozhodne výstavbu obelisku financovať takmer výhradne sám. Architekt necháva v Mrákotíne pripraviť nový kus kameňa. I ten sa však v hornej časti odlomí a nie je ani tak vysoký, ako pôvodne požadoval. Meria niečo cez 15 metrov.

Plečnik kvôli tomu zmení svoje plány. Obelisk necháva umiestniť na III. nádvorí Pražského hradu – na miesto, kde sa údajne nachádzalo slovanské kultové ohnisko. Obelisk je tu slávnostne odhalený v roku 1929, kedy si Československo pripomína svätováclavské milénium. Pre mnoho ľudí sa tak stáva skôr symbolom demokracie než padlých za prvej svetovej vojny. To je i dôvod, prečo komunistický režim neskôr vážne uvažuje o jeho odstránení. Nestane sa tak. V roku 1996 pražský obelisk získa ešte svoju zlatú špičku.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise   HISTORY Revue.

Autor: © HISTORY revue / Ilona Kučerová

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa