Galéria oceľových figurín - svetový unikát v centre Prahy

2021-09-18 12:00:00 |   |    | 

Galéria Oceľových Figurín (GSF) je svetovým unikátom vďaka sochám v životnej veľkosti, ktoré sú vyrobené z recyklovaného šrotu. Nápad na tento projekt vznikol v Poľsku na šrotovisku “Skup Złomu przy Czołgu” v Pruszkowe neďaleko Varšavy. Dnes môžete galériu navštíviť aj v Prahe.



 

Celý nápad vznikol ako reakcia na vtedajšiu krízu na trhu se šrotom, kedy jeho cena veľmi klesla. “Jose” Mariusz Olejnik premýšľal, ako by veľké množstvo šrotu využil, až mu napadlo využiť časti recyklovaného šrotu práve k výtvarnému umeniu v podobe oceľových figurín. Jeho inspiráciou boli spomienky a sny v kombinácii s vášňou pre auto-moto svet.

Galéria oceľových figurín v Prahe predstavuje na ploche s rozlohou 1200 m² figuríny z recyklovaných kovových súčiastok inšpirované kinematografickým svetom, kultúrou najrýchlejších áut a motoriek, ale tiež zvieratami, videohrami, sci-fi filmami, rozprávkami a celebritami. Výstava sa nachádza v historickej secesnej budove City Palais, hneď pri Václavskom námestí.

Galéria zaujme svojou interaktivitou, pretože je možné sa s každou sochou vyfotiť, podať jej ruku alebo ju dokonca objať. Na originálnej fotografii môžete zapózovať so zbraňou niektorého zo superhrdinov alebo sa posadiť na železný trón.

Jedným z hlavných posolstiev Galérie je myšlienka recyklácie, konkrétne upcyklácie. Diela 120 umelcov z celého sveta sú tvorené súčiastkami, ktoré predtým slúžili na odlišné účely. Jednotlivé diely získavané zo šrotovísk celého sveta sa následne dôkladne čistia, brúsia a lakujú. Galéria oceľových figurín mala byť pôvodne len krátkodobým projektom trvajúcim do januára 2019. Pre záujem verejnosti bola však predĺžená minimálne o niekoľko ďalších rokov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Galerie ocelových figurín
Zdroj: Galerie ocelových figurín

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa