Majestátna dominanta Stovežatej: 20 zaujímavostí o Pražskom hrade

2021-03-05 12:00:00 |   |    | 

Nie je to tak dávno, čo sa naše dejiny písali spoločne s českými a Pražský hrad sme pokladali aj za našu pýchu. Majestátne sa týči nad riekou Vltava a pokorne stráži svoje milované mesto. Tak ako v súčasnosti, i v minulosti bol dôležitou dominantou, na ktorú sa domáci pozerali s úctou a hrdo ho ukazovali každej svojej návšteve.



 

1. História Pražského hradu siaha do 9. storočia. Vtedy sa na tomto mieste ešte nenachádzalo veľkolepé kráľovské sídlo, ale jednoduché hradisko. I keď už v tom čase používali pomenovanie hrad, v skutočnosti na to nespĺňal potrebné parametre. Do takejto podoby ho upravili až v priebehu 12. storočia.

2. Vďaka stále zachovaným hradbám sa dá s dokonalou presnosťou určiť, akú má hrad veľkú rozlohu. Preto sa pokladá za najväčší stále uchovaný stredoveký hrad na svete a je zapísaný aj v Guinnessovej knihe rekordov.

3. Od vzniku hradu v ňom nepretržite natrvalo alebo prechodne žili králi a cisári z tejto oblasti. V 20. storočí ich už vystriedali prví česko-slovenskí prezidenti. Kvôli tomu sa pokladá za jedno z najdôležitejších európskych centier moci.

4. Počas komunizmu nebol Pražský hrad prístupný pre verejnosť. Ľudia sa mohli pozrieť iba na nádvorie, ostatné priestory mohli navštíviť iba politici alebo iné oficiálne návštevy. Po páde režimu ho opäť otvorili aj pre bežných ľudí, ktorí tam v prvé týždne prichádzali vo veľkých skupinách, aby si mohli opäť pozrieť ich obľúbenca.

5. Areál hradu počas jeho histórie niekoľkokrát prestavali. Jedna z najvýznamnejších renovácií prebehla v 14. storočí, keď ho upravili po vzore francúzskych palácov.

6. Hradný komplex netvorí iba hlavný palác. Nachádza sa tam tiež slávna Katedrála svätého Víta, administratívne priestory, obranné či sakrálne stavby, ale aj miestnosti určené na súkromné bývanie.

7. Súčasťou hradu je niekoľko záhrad, skleník a nádherná oranžéria. Za tú Česi vďačia Oľge Havlovej, ktorá ju nechala postaviť na znak úcty voči bývalým kráľom. V minulosti bola hrdou pýchou tohto komplexu a pestovali v nej množstvo vzácnych kvetín.

8. V Katedrále svätého Víta sa nachádza najväčší zvon v Českej republike. Ten dostal aj svoje vlastné meno Zikmund. Do kostola ho inštalovali v priebehu 16. storočia.

9. Súčasťou areálu je Jelenia priekopa, ktorá často stojí na okraji záujmu turistov. Pritom ide o veľmi vzácnu oblasť nedotknutej prírody, ktorá prechádza popri tunajšom malom potoku. V minulosti sa využívala na chov lovnej zveri pre panovníkov.

10. Mesto Praha dostalo pomenovanie podľa kamenného brala v blízkosti hradiska. Pôvodne sa takto označovala malá oblasť okolo hradu, neskôr aj priľahlé štvrte, až nakoniec dali tento názov aj celému mestu.

11. Hradný komplex nie je len majetkom Českej republiky. Tá spoluvlastní časť budov spolu s českou cirkvou a s rodinou Lobkowiczovcov. Po páde komunizmu došlo k majetkovému vyrovnaniu, keď sa cirkev vzdala práva na časť budov, aby získala do plného vlastníctva niektoré sakrálne pamiatky.

12. Málokto vie, že história pestovania tulipánov v Európe sa nezačala písať v Holandsku, ktoré sa nimi tak preslávilo. V skutočnosti prvé cibuľky tohto kvetu zasadili práve v záhrade Pražského hradu, kde mali popri nich viacero iných exotických rastlín.

13. Najstaršou budovou je Starý kráľovský palác. Ten totiž obsahuje aj časť pôvodnej románskej stavby, ktorá pochádza ešte z éry kniežaťa Sobeslava I..

14. Súčasťou komplexu je Zlatá ulička, ktorá pochádza z 15. storočia. Pôvodne tam boli malé skromné príbytky poddaných. Žilo tam viacero členov hradnej stráže a neskôr sa tam presťahovali aj remeselníci. Po ich vzore získala ulička aktuálne využitie.

15. V hradnom komplexe sú uschované korunovačné klenoty. Najvzácnejším z nich je koruna, ktorú nechal vyrobiť Karol IV.. Aktuálne sú všetky tieto veci uložené v Katedrále svätého Víta a kľúč k nim má len sedem predstaviteľov krajiny.

16. Podľa legendy si nemôže dať korunu na hlavu ten človek, ktorému nie je súdená, pretože ho inak postihne predčasná a krutá smrť. Reinhard Heydrich si však z toho robil posmešky a často ju nosieval nielen on, ale aj jeho syn. Na významného nacistu bol po niečo vyše roku spáchaný atentát a neskôr zomrel aj jeho potomok.

17. Pražský hrad má už svoj vek, preto neustále potrebuje nejaké rekonštrukcie. No pamiatkári sa museli už v minulosti zaviazať, že ho môžu iba opravovať, ale v žiadnom prípade nemôžu meniť charakter pôvodných častí.

18. Hradná stráž začala strážiť tento komplex v roku 1918. Počas obdobia komunizmu ich vystriedal špeciálny útvar. Stráž sa vrátila ku vstupným bránam opäť až po páde režimu.

19. V 16. storočí postihol komplex veľký požiar. Ten najviac zničil Kaplnku všetkých svätých a taktiež časť Starého kráľovského paláca.

20. V Bazilike svätého Jiřího sa nachádza zvláštna socha, ktorá má prezentovať márnivosť. Má podobu kostry, ktorej vidieť vnútornosti. Podľa legendy takto stvárnil svoju milú taliansky sochár, ktorý pracoval na viacerých stavbách v Prahe. Keď sa vrátil z jednej cesty do rodného Talianska, miestni ho oklamali, že ho jeho snúbenica podviedla. Umelec ju preto zabil, ale jej telo našli, až keď sa rozkladalo. Podľa jeho posledného želania po odsúdení sa ju rozhodol ešte raz stvárniť ako sochu, ktorej však dal takú podobu, ako ju objavili po zavraždení.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP, Czech Tourism

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa