7 najlepších múzeí, ktoré môžete navštíviť v Prahe

2019-12-27 12:00:00 |   |    | 

Múzeá nemusia byť žiadna nuda. Pokiaľ na nich dokážete pútavým spôsobom predstaviť zaujímavú tému, tak prilákajú viac návštevníkov ako cenná historická pamiatka. Praha je najlepším dôkazom toho, ako turistom podsunúť tie najnezvyčajnejšie zbierky. Vaša budúca návšteva českej metropoly by sa preto nemala zaobísť bez týchto múzeí.



 

Múzeum piva

Po čom inom by ste túžili počas dovolenky v Prahe, ak nie po pohári dobrého českého piva? Toto múzeum vám vysvetlí celý proces výroby obľúbeného nápoja a ukáže vám všetky detaily od pestovania chmeľu, až po jeho spracovanie a následne čapovanie do fliaš. Dozviete sa niečo viac aj o histórii pivovarníctva v tejto krajine a nechýbajú ani ukážky etikiet a obalov, ktoré sa používali na ich predaj. Väčšina návštevníkov sa potom teší na záverečnú časť prehliadky, kedy sa posadíte do malého pivničného baru a začnete testovať rôzne druhy domácich pív. Zaujímavosťou tohto múzea je tiež naplnenie vlastnej fľaše piva, ktorej môžete vymyslieť svoje originálne pomenovanie. Prehliadka spolu s ochutnávkou štyroch druhov penistého moku a fľašou vlastného piva stojí 480 Kč.

 

Apple múzeum

Múzeum jednej z najkultovejších značiek elektroniky by ste zrejme očakávali niekde v Amerike. Preto vás pri prechádzke mestom istotne prekvapí veľká reklama, ktorá láka na súkromnú zbierku rôznych kúskov z dielne spoločnosti Apple. Na výstave uvidíte najmä počítače, ktoré pochádzajú z éry medzi rokmi 1976 až 2012 aj viaceré raritné kúsky. Veľká časť prehliadky sa venuje bývalému lídrovi Stevovi Jobsovi. Popri notebookoch a počítačoch uvidíte tiež iné kúsky elektroniky, ktorá vzišla z dielne tejto korporácie. Vstupné na prehliadku stojí 240 Kč, pričom majiteľ múzea venuje pravidelne celý zisk na charitu.

 

Múzeum KGB

Obdobie komunizmu poznačilo aj fungovanie rôznych tajných služieb. Najznámejšou z nich bola KGB, ktorá pôsobila aj na území bývalého Česko-Slovenska. Toto pražské múzeum sa venuje fungovaniu všetkých štátnych spolkov, ktorých úlohou bolo sledovať prípadnú protištátnu činnosť obyvateľov a nastoliť poriadok pri nedodržiavaní stanovených pravidiel a propagandy. V kolekcii tejto originálnej výstavy nájdete niekoľko zaujímavých exponátov ako napríklad Leninovu posmrtnú masku alebo zbraň, ktorou zabili Trockého. Dozviete sa tiež, aké metódy používali príslušníci KGB pri sledovaní ľudí, ale aj pri zisťovaní dôležitých informácií. Cena vstupného je 250 Kč a treba sa objednať vopred.

 

Múzeum alchýmie

Alchymisti patrili v minulosti k najváženejším ľuďom. Celý život zasvätili hľadaniu elixírov, ktoré mali mať ozdravujúce alebo zázračné účinky. Dôverovali im šľachtici a v núdzi sa na nich obracali aj obyčajní poddaní. Ich najväčšou výzvou bolo vyrobenie zlata, ktoré by znamenalo obrovské bohatstvo. V budove súčasného sídla múzea mali v čase renesancie žiť alchymisti, ktorí tam robievali svoje pokusy. Okrem rôznej dokumentácie sa podarilo objaviť nástroje, ktoré používali. Z návštevy si môžete odniesť aj pár kuriozít. V obchode na konci prehliadky predávajú rôzne elixíry, ktoré už dnes vyrábajú z liečivých bylín. Cena vstupného je 200 Kč a pre záujemcov majú k dispozícii trojhodinové prehliadky mestom, ktoré vás zavedú po dôležitých miestach týkajúcich sa alchýmie.

 

Muchovo múzeum

Alfons Mucha patril k najvýznamnejším predstaviteľom secesie vo svete. V Prahe v roku 1998 otvorili jediné múzeum, ktoré sa venuje tvorbe a životu tohto umeleckého velikána. Jeho obrazy sú podľa tém rozdelené do siedmich hlavných častí. Niektoré z nich sú vystavené na verejnosti po prvýkrát, pretože až doteraz boli súčasťou zbierky Muchovej rodiny. Záver výstavy sa venuje súkromnému životu umelca. Uvidíte tam viaceré fotografie, na ktorých sa nachádza aj so svojimi blízkymi a zaujímavou bodkou je filmový dokument, ktorý podrobne mapuje celú jeho kariéru. Cena vstupného je 300 Kč.

 

Múzeum Karla Zemana

Česko dalo svetu viacero brilantných umelcov. Medzi nich nepochybne patril aj režisér Karel Zeman, ktorý ponúkol originálny pohľad na svet filmu a umenia. Jeho najznámejším a divácky najúspešnejším dielom je Cesta do praveku. Výstavu tohto velikána poňali v interaktívnom štýle. Jednotlivé miestnosti upravili ako filmové kulisy a vy budete prechádzať z jedného filmového diela do druhého. Návštevníkov tiež nabádajú k tomu, aby si v týchto priestoroch nakrúcali vlastné krátke videá alebo robili kreatívne fotografie, ktoré budú ďalej šíriť dobré posolstvo o Zemanovej práci. Cena vstupného je 250 Kč.

 

Chocotopia a Grévinovo voskové múzeum legiend

Netradičné spojenie dvoch rôznych tém ponúka poschodové múzeum venované čokoláde a voskovým figurínam. Na svoje si tam prídu celé rodiny, ktoré si odnesú množstvo zaujímavých fotografií a k tomu aj niekoľko sladkých pochúťok. V prvej časti sa dozviete všetko o histórii výroby čokolády a o jej spracovaní. Nechýbajú ani ochutnávky rôznych typov tejto delikatesy a v prípade záujmu môžete absolvovať špeciálny workshop, na ktorom sa naučíte rôzne recepty. V časti venovanej voskovým figurínam sa môžete odfotiť so svetovými i českými celebritami a dozviete sa niečo viac zo života pražských legendárnych bytostí. Vstupné do každého z múzeí je 390 Kč.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa