V českom meste Dvůr Králové majú Vianoce po celý rok: Vyrábajú tam tie najkrajšie ozdoby

2022-12-28 12:00:00 |   |    | 

Keď sa povie Dvůr Králové nad Labem, väčšine z nás sa vybaví svetoznáma zoologická záhrada so safari parkom, ktorá nemá v strednej Európe obdobu. Toto staré historické kráľovské mesto v Podkrkonošsku však toho ponúka oveľa viac. V roku 1603 sa stalo jedným z deviatich Kráľovských venných miest, ktoré slúžili ako zdroj príjmov pre manželky českých kráľov a ich právna forma zanikla až so vznikom Československa v roku 1918. A práve v tomto období započala v regióne výroba fúkaných sklenených vianočných ozdôb, ktoré sa tu ručne vyrábajú dodnes.



 

Na počiatku boli sklenené perly

Sklenené vianočné ozdoby sa pôvodne vyrábali v Nemecku a odtiaľ sa aj dovážali. Centrom ich výroby bolo v polovici 19. storočia severonemecké mestečko Lauscha. Českí sklári už v tom čase zásobovali celý svet dutými farbenými fúkanými sklenenými perlami. Tradíciu ich výroby založil v 60. rokoch 19. storočia Josef Kynčl zo Zdobína. Keď však po I. svetovej vojne záujem o sklenené perly poklesol, sklári sa preorientovali výlučne na výrobu vianočných ozdôb.

A keďže boli majstrami vo svojom remesle, veľmi rýchlo ovládli európsky trh s vianočnými ozdobami a veľkú časť produkcie začali vyvážať aj do zámoria. K známym výrobcom fúkaných vianočných ozdôb sa zaradili aj sklári z mesta Dvůr Králové nad Labem. K najznámejším výrobcom patril Václav Berger, ktorý však nezačal hneď s výrobou vianočných ozdôb, ale na úplnom počiatku v roku 1910 obchodoval so sklenenými perlami. Keď v roku 1914 narukoval  do vojny, svoju živnosť riadil tak, že inštruoval dopismi svoju manželku, ako má pokračovať v obchodovaní, kedy nakupovať a kedy predávať.

Po skončení vojny sa k obchodu vrátil, ale v polovici 20. rokov vypukla hospodárska kríza a s ňou aj útlm sklárskeho remesla. A tak sa v roku 1930 preorientoval na ručnú výrobu fúkaných vianočných ozdôb. V roku 1934 rodinná firma zaviedla zavesovanie ozdôb na záponku s vidlicovým pierkom, ako to poznáme dnes. Výrobu zdokonalili o striebrenie ozdôb a inovovali horák na sklo. Po komunistickom prevrate v roku 1948 bol podnik znárodnený a Václav Berger ako pôvodný majiteľ tu mohol zostať pracovať ako skladník. Tak isto aj jeho syn Jaroslav zostal po celý život zamestnancom novovzniknutého sklárskeho podniku.

Po Nežnej revolúcii vnučka Václava Bergera Miroslava Juklová túto rodinnú tradíciu obnovila v malých priestoroch rodinného domu. Založili si rodinnú firmu Ozdoba CZ s.r.o, ktorá sa zameriava výlučne na výrobu fúkaných sklených vianočných ozdôb. Dnes štafetu rodinnej tradície drží už piata generácia rodiny Bergrových - manželia Romana a Martin Juklovi. Vďaka ručnej výrobe, estetickým dekorom a vysokej kvalite putuje dnes väčšina produkcie na zahraničné trhy.

 

Návšteva v darčekovej škatuli 

Viac sa o histórii a tradícii výroby fúkaných sklenených perál a sklenených vianočných ozdôb v tomto regióne dozviete v Mestskom múzeu v meste Dvůr Králové. Od roku 2013 je tu stála výstava venovaná krehkej kráse vianočných ozdôb a vystavené sú tu tie najkrajšie ozdoby od 30. rokov minulého storočia po súčasnosť. Uvidíte vyše 800 kusov vianočných ozdôb a 200 predmetov, ktoré sú potrebné na ich výrobu.

Samostatnou kapitolou je unikátny vzhľad expozície. Autori výstavy ju koncipovali ako škatuľu s vianočnými ozdobami, ktorá ukáže, čo ukrýva, až keď ju otvoríte. Exponáty sú uložené v zásuvkách a tak je návštevník aktívne vtiahnutý do prehliadky pri ich otváraní. V zásuvkách sa ukrývajú vzácne exponáty, ktoré tu vznikli počas posledného storočia. Uvidíte tu napríklad aj unikátne kúsky, ktoré dostali to najvyššie ocenenie na EXPO Brusel 1958.  

 

Japonci vyfúkli Čechom prácu

Na začiatku expozície uvidíte tradičnú perlársku dielňu, aká bola na prelome 19. a 20. storočia vo vyše 67 dedinách v Královohradeckom regióne. Výrobou farbených ručne vyfukovaných sklenených perál sa v tom čase živilo vyše tisíc perlárov. Tí šikovnejší vyrobili za hodinu aj 600 perál a ich pracovný deň mal 14 až 16 hodín. Táto práca bola veľmi náročná.

Počas I. svetovej vojny sem však prišli Japonci a bezplatne sa zamestnali u perlárskych majstrov. Naučili sa vyrábať sklenené perly a potom preniesli ich výrobu do Japonska. Svojou produkciou zaplavili svetové trhy lacnými perlami a českí sklári prišli o prácu. Zostali tu stovky perlárov, ktorí vedeli fúkať jemné sklo, ale nemali prácu, a preto sa preorientovali na vyfukovanie vianočných ozdôb, ako ich poznáme dnes.

 

Vianoce uprostred leta

Okrem histórie a súčasnosti výroby vianočných ozdôb v múzeu si môžete zájsť aj na exkurziu do výrobne v rodinnej firme Ozdoba CZ, kde na vlastné oči uvidíte, aká je to drina, kým vznikne ozdoba na vianočný stromček. Výroba tejto krehkej krásy sa za posledné storočie v podstate nezmenila. Všetko závisí na ume fúkačov ozdôb a maliarok dekorácií.

Príbeh tohtoročných vianočných ozdôb sa začína už o rok skôr vo vzorkovni, kde sa navrhujú nové vzory a farby pre kolekcie na ďalší rok. Tohtoročná produkcia sa vyrábala počas leta a jesene. Aj my sme navštívili výrobňu Ozdoby CZ uprostred horúcich letných dní, keď sa teplota vonku šplhala k 30° C a mali sme skôr myšlienky nato, kde by sme sa išli okúpať, ako myslieť na Vianoce. V miestnosti, kde sa pri zapálených horákoch vyfukujú vianočné ozdoby, bola teplota ešte vyššia. Zapotili sme sa riadne už pri príchode do dielne, ale proces výroby vianočných ozdôb nás natoľko pohltil, že sme rýchlo zabudli  aj na diskomfort, ktorý tu vládol.

 

Vyfukovanie ozdôb

Vianočné ozdoby sa vyfukujú zo skleneného polotovaru  – trubice , ktorú sklári nazývajú telíčko. To sa nahreje nad plynovým kahancom a vyfúkne do požadovaného tvaru. Jednoduché ozdoby, napríklad vianočné gule, sa vyfukujú klasicky. Zložitejšie tvary fúkač nahreje, vloží do požadovanej formy a vyfúkne napríklad domček, Mikuláša, šišku, ovocie a podobne. Niektoré ozdoby sa vyfukujú kombinovane. Napríklad pri vzniku labute sa telo vyfúkne do formy, ale krk a hlava sa musia vyfúknuť klasicky, čo celkovo zaberie viac času.

 

Striebrenie a farbenie

Po vyfúknutí požadovaných tvarov sa vznikajúca ozdoba musí podrobiť ďalšiemu úkonu, striebreniu, ktoré je potrebné na to, aby tento základný produkt dosiahol maximálny lesk. Do vnútra ozdoby sa naleje striebristý roztok, ozdoba sa následne potrasie a vloží do teplého kúpeľa. Teplo vyvolá chemickú reakciu, pri ktorej sa striebrom pokryje vnútorná strana ozdoby.

Potom sa ozdoba opláchne v teplej vode a dá sa sušiť na manipulačné dosky. Keď ozdoby vyschnú, nasleduje proces máčania, pri ktorom sa požadovaná farba nanesie na vonkajšiu stranu ozdoby. Po zafarbení sa ozdoby uložia na manipulačné dosky, kde musia opäť vyschnúť.

 

Zdobenie

Potom prichádza na rad ručné zdobenie. Spôsobov zdobenia vianočných ozdôb je mnoho. Plošne sa maľujú sklenenými písadlami alebo štetcami tak, ako vznikajú ozdoby na medovníky. Obľúbené zdobenie je aj posypom, keď sa dekór najprv namaľuje lepom a potom sa posype rôznymi druhmi trblietok. Každý vyrobený kus je originál, lebo maliarky vkladajú do každej ozdoby kúsoček vlastnej duše.

 

Sponkovanie a krabicovanie

Na záver prichádza sponkovanie ozdôb. Nadbytočná sklenená stopka sa ureže a do ozdoby sa vloží úchytná sponka, vďaka ktorej možno ozdobu zavesiť. Potom sa už tento krehký tovar opatrne zabalí do škatúľ a môže sa vyexpedovať do celého sveta. Podstatná časť exportu firmy smeruje do USA, Holandska, Nemecka, Švajčiarska, Rakúska, Talianska, či Francúzska. V menšom objeme smerujú výrobky do Veľkej Británie, Belgicka, Dánska, Švédska, Fínska, Slovinska, Ruska, Austrálie, Izraela, Grécka a samozrejme na Slovensko.

 

Na výrobu sa môžete pozrieť zblízka

Ak má niekto záujem pozrieť si výrobu zblízka, firma ponúka exkurzie aj bežným návštevníkom. Konajú sa od pondelka do piatka v dvoch časoch. Prvá prehliadka začína o 9.30 a druhá o 10.30 hod., treba si ich však rezervovať cez kontaktný formulár na web stránke spoločnosti.

 

Kreativite sa medze nekladú

Na záver máme pre vás ešte dobrý tip na kreatívny vianočný darček. Ak vás už zdobenie medovníčkov omrzelo, ale radi by ste so svojimi najbližšími zažili príjemné chvíľky pri tvorbe jedinečných vianočných ozdôb, majú tu pre zákazníkov zaujímavú ponuku. Ide o sadu vianočných ozdôb, ktorú si môžete doma sami kreatívne vyzdobiť, napríklad aj so svojimi blízkymi.

Sada obsahuje tri sklenené gule s priemerom  centimetrov, tri druhy farebných trblietok, lepidlo a dva štetce. Presný postup, ako sadu použiť s viacerými tipmi pre čo najlepší výsledok, nájdete na web stránke spoločnosti. Ale návod možno ani potrebovať nebudete, keď popustíte sami uzdu vlastnej fantázii a kreativite. Šťastné a veselé sviatky vám želáme.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa