Geopark Královská Šumava - množstvo možností na turistiku v lone jedinečnej prírody

2023-04-28 12:00:00 |   |    | 

To, že je na Šumave jedinečná príroda, národný park a množstvo príležitostí pre akúkoľvek turistiku, je väčšine cestovateľov dobre známe. My vás však aktuálne pozývame spoznať túto čarovnú oblasť trochu inak. Vybočte z tradičných turistických chodníkov a vyberte sa na cestu za poznaním tichej aj divokej Šumavy. Sprievodcovia geoparku Královská Šumava vás nimi radi prevedú.



 

Šumava patrí ku geologicky najstarším územiam v Európe. Autentickosť, ktorú v sebe má, sa turistom rozhodli ešte viac priblížiť v spolku Českého zväzu ochrancov prírody Rejštejn. A tak v roku 2016 vzniká geopark Královská Šumava. Turistické vychádzky, na ktoré vás tu vezmú školení sprievodcovia, budú pre vás nezabudnuteľným stretom s tajuplnosťou prírody.

Územie, ktoré dnes vymedzuje geopark, podliehalo kedysi priamo českému kráľovi. Hovorilo sa mu aj „královský hvozd“ a takýto hlboký rozsiahly les bol často aj hraničným pásmom, ako je tomu i v tomto prípade. Samotní obyvatelia územia boli hrdí na to, že chránia územie českého kráľovstva a hovorili si aj Králováci. V krásnej prírode žili v duchu hesla: „Nikomu pánom. Nikomu sluhom.

Sídlom geoparku je starobylé mesto Rejštejn v najhlbšom bode celého národného parku Šumava. Práve tu môžete začať svoju vlastnú výpravu za poznaním. Ako hovoria z geoparku, návštevníkom síce prezentujú geológiu, teda tému veľmi nudnú a neatraktívnu, no tu sa o hovorí pútavo a interaktívne.

Šumavu ako takú považujú títo Králováci za prírodnú univerzitu a návštevníkov pozývajú „vzdelávať sa“ cez personalizovanú vychádzku. Môže sa vám totiž zdať, že ako turisti dané miesta aj poznáte, ale s tunajším sprievodcom sa dozviete ešte viac.

Na konkrétnej komentovanej potulke chcú vyhovieť vašim konkrétnym očakávaniam a snažia sa, aby ste našli v šumavskej prírode svoj vlastný bod záujmu. Splniť tento cieľ vedia sprievodcovia aj vďaka malým skupinkám, ktoré na potulky berú.

Počas turistiky to potom nie je len o samotnej prírode, ale aj o psychohygiene, miestnej histórii, legendách či tunajšom folklóre. Ako podčiarkujú z geoparku, dôležité je, aby tu každý našiel to, čo ho na týchto miestach priťahuje.

A že je toto miesto skutočne „magnetické“, o tom o tom si môžete prečítať v dielach Karla Klostermanna. Jeho vidiecka próza sa spája so Šumavou veľmi intenzívne a on sám jej zasvätil celé svoje dielo. Expozíciu, ktorá by pripomínala toto prepojenie umelca a miestnej prírody pripravujú na fare v obci Srní.

Šumavu pretkávajú aj viaceré opustené banské priestory. V tunajších štôlňach je „hodina geológie“ skutočne autentickou a samotný priestor sa stáva doslova praktickou učebňou, kde sa najlepšie poznáva vnútorná stavba Zeme a procesy, ktoré v nej prebiehajú. Navštívte napríklad štôlňu Kristína, kde vám históriu, ale i súčasnosť takýchto pozorovaní predstavia bližšie. K štôlni patrí i múzeum seizmometrie a tiež malá prednášková hala.

Geopark Královská Šumava tvorí niekoľko geobodov. Začať by ste mali práve v geobode Rejštejn. Nachádza sa tu návštevnícke stredisko, kde vám celý geopark predstavia, zoznámite s jeho základnou myšlienkou a odtiaľto sa vyberiete za ďalším poznaním. Konkrétnu komentovanú potulku si môže objednať aj priamo tu, no z geoparku radia urobiť tak v predstihu mailom či cez oficiálnu webovú stránku.

Druhým geobodom je Stará vápenka. Bývalý závod na výrobu vápna sa nachádza v najvyššej nadmorskej výške na Šumave. Ak štôlne odkazujú napríklad na ťažbu zlata, tak vápenka je príkladom ďalšieho blízkeho vzťahu Královákov k prírodným zdrojom.

Geobod Špičák je ideálnym na spoznanie celkovej hodnoty prírodných krás, ktoré Šumava má a čakajú tu na vás aj jedinečné ľadovcové jazerá. Geobod Rokyta vás zasa zavedie na miesto bývalej drevárskej osady, kadiaľ prechádza Vchynicko-tetovský kanál. Práve z tohto miesta sa môžete vybrať na tie najkrajšie trasy celého národného parku Šumava v pásme zmiešaných lesov a rašelinísk.

Ak sa teda vyberiete na Šumavu za prírodou, zastavte sa u „Královákov“. Tí svoju prírodu poznajú najlepšie a podelia sa o jej poznanie s vami. Vďaka tomu aj vy zažijete Šumavu v jej tichej, ale aj divokej podobe.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa