Hradec Králové je učebnicou architektúry: Jeho návšteva sa vám nadlho vryje do pamäti

2023-07-31 10:00:00 |   |    | 

Na prvý pohľad to vyznie nadnesene. Ak však nazriete do východných Čiech a sústredíte sa na karlovohradecký kraj, zistíte, že to vôbec nie je prehnané. „Salón republiky“ je viac než len označenie. Ide o zaslúžený titul pre Hradec Králové, výnimočné urbanistické mesto s unikátnymi stavbami.



 

Hoci patrí bezpochyby medzi najznámejšie české mestá, je pravdepodobné, že ho stále mnohí nemajú v zozname miest, ktoré by chceli navštíviť. Stále je čas pripísať doň Hradec Králové, vďaka ktorému sa nielen tohtoročné leto stane nevšedným. „Učebnicu architektúry“, čo je ďalší názov pre mesto vďaka jeho architektonickým slohom, ani zďaleka neprečítate za jeden deň.

 

Múzeum a kultúrna pamiatka v jednom

Na úvod si prídu na svoje milovníci kultúry a umenia, ktorí nepohrdnú múzeami, galériami a divadlami. Monumentálna budova Múzea východných Čiech, národná kultúrna pamiatka, je neprehliadnuteľná, o čo sa pričinil architekt Ján Kotěra v rokoch 1909-1912.

Hoci královohradecké múzeum bolo založené ešte v roku 1880, po niekoľkých rokoch nastali problémy s uložením zbierkových fondov a prezentáciou verejnosti. Situáciu vyriešil spomínaný architekt, ktorý navrhol novú múzejnú budovu. Navrhol zariadenie v interiéri vrátane nábytku do riaditeľne, knižnice a čitárne, ale taktiež drevené obloženie v prednáškovej sále. Budova múzea sa stala začiatkom nástupu modernej architektúry v Hradci Králové.

 

Jeden z najmodernejších pianosalónov v Európe

Ak vám umenie z čias minulých nestačí, je tu niečo trochu z iného súdka. Pre nadšencov hudobných nástrojov bude Múzeum Petrof priam rajom pre dušu. Široko-ďaleko nenájdete miesto s unikátnymi kúskami klavírneho remesla ako v tejto galérii. Svetovo preslávený výrobca vyrobil  počas svojej takmer 160-ročnej histórie jedinečné klavíry, piána, harmónia i samohrajúce nástroje, ktoré si môžete sami vyskúšať.

 

Ako z filmu

Od umenia si môžete zbehnúť do karlovohradeckej prírody, v ktorej vás okúzli svojím vzhľadom zámok Hrádek u Nechanic. O tom, že gróf František Arnošt Harrach v polovici 19. storočia nešetril na bohato vybavených interiéroch, svedčia prvé momenty vo vnútri hradu. Niet sa čomu čudovať, že je zámok často filmovou kulisou rozprávok a celovečerných filmov. Život mu taktiež pravidelne „vdychujú“ rôzne akcie a koncerty, konajúce sa vo vonkajších priestoroch zámku.

 

Bábky na každom rohu

Tým najmenším sa rozžiaria očká pri návšteve Divadla Drak, ktorý je priam pastvou pre ich zrak. Starší dospelí si zároveň zaspomínajú na staré dobré časy, keď bábkové divadlo bolo ešte v rozmachu. Nezameniteľnú atmosféru divadla vytvára výstava Príbeh Drakov 1958-2018, ktorá ukazuje 60-ročnú históriu divadla. Môžete sa zastaviť až pri 31 výkladoch a pozrieť si vystavené bábky, fotografie, scénografické návrhy či ukážky z inscenácií.

História profesionálneho bábkového divadla sa píše od roku 1958, pričom predstavenia odštartovala prvá inscenácia „Kúzelné papučky“ podľa hry Karla Drimla vo februári o rok neskôr. Inscenácie mali možnosť vidieť vďaka kočovným bábkarom diváci vo viac než 650 mestách a obciach nachádzajúcich sa v 38 rôznych krajinách na piatich kontinentoch. Hradec Králové tak prekračuje hranice Českej republiky a nielen vďaka divadlu nadobúda ďalší titul svetoznámeho mesta.

 

Autor: © Zoznam/Janka

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa