Dovolenka, na ktorej sa naučíte paličkovať čipku: Orlické hory prekvapujú svojou nevšednosťou

2023-09-01 11:00:00 |   |    | 

Raj pre milovníkov cykloturistiky, ale i tých, ktorí si chcú vyvetrať hlavu a zabudnúť na každodenné starosti v krásnom prostredí hôr, múzeí a zámkov. Nezáleží na tom, čomu holdujete. Orlické hory a Podorlicko vás doslova pohladia po duši.



 

Ak máte radi „z každého rožku trošku“ a neuspokojíte sa s jednotvárnou dovolenkou, práve ste trafili do čierneho! Čaká vás rozmanitá krajina popretkávaná bohatou prírodou, horskými vrcholmi, romantickými údoliami riek s hradmi, ale i kultúrnymi zážitkami v podobe múzeí.  Orlické hory a Podorlicko sú pohostinné a priateľské pre všetky generácie, ktoré sa rozhodnú v tejto oblasti stráviť čas. Potvrdené na vlastnej koži!

 

Exotika vďaka papagájom

Dominantou obce Častolovice je zámok, ktorý sa pýši mohutnou vežou, pútajúcou pozornosť na všetky strany. Má štvorcový pôdorys a v jeho strede sa nachádza klenot v podobe rozsiahleho nádvoria s barokovou fontánou z 18. storočia. Uprostred záhrady má každý priestor na oddych a posedenie.

Ak vás prepadol smäd alebo máte chuť osladiť si život, stačí zájsť pár metrov a na zámockom nádvorí zbadáte kaviareň. Pri vychutnávaní lahodnej kávy možno počuť papagáje, ktoré žijú vo voliérach a dodávajú peknému prostrediu punc exotiky. Aby toho nebolo málo, neďaleko je aj areál, pripomínajúci ZOO, v ktorom môžete nakŕmiť zvieratá.

Vnútro zámku ponúka okrem iného pohľad na miestnosť, ktorá jednoznačne vyniká. Ide o Rytiersku sálu, veľkú 300 m2 s maľovaným kazetovým stropom. Nielen tá je dôvodom, prečo vo vnútorných priestoroch strávia toľko času milovníci histórie a tí, ktorí majú radi rozprávkové zámky.

 

Keď ožije zámok

Malebný barokový zámok Potštejn sa stal dejiskom Jiráskovho románu Poklad. Vybudoval ho gróf Jan Ludvig Harbuuval Chamaré v rokoch 1749-1755. Neobyčajné prírodné scenérie ponúka rozsiahly park a záhrada, slúžiaca k relaxácii. V zámku sa nachádza 12 zámockých komnát s dobovým mobiliárom.

Prehliadku v ňom môžete absolvovať vďaka rozsiahlej rekonštrukcii, ktorú podstúpil a vďaka ktorej sa zámok doslova prebudil z dlhoročného spánku. V zámockom areáli sa dokonca môžete aj ubytovať a ak ste odvážni, potom je ojedinelá prehliadka zámockej pivnice Bubákov pre vás priam stvorená. Čaká na vás príbeh z tajuplnej minulosti zámku s duchmi historických postáv.

 

Najpôvabnejšie barokové stavby

Vo východných Čechách môžete vidieť i barokový zámok s kostolom Najsvätejšej Trojice, zvonicou, jazdiarňou a zámockým parkom. I vďaka nemu je Rychnov nad Kněžnou tak často navštevovaným mestom.

Zámok je spätý od roku 1640 s Kolowratským rodom, pričom dnes sa o majetok stará Jan Egon Kolowrat Krakowský Liebsteinský, ktorý žije v areáli zámku so svojou ženou a dvoma deťmi.  

Zámocký komplex vyčnieva niekoľkými zaujímavosťami vrátane najstaršej novogotickej prestavbe kostola a portrétu muža, ktorý má najviac prsteňov na prstoch oboch rúk.

 

Čipka pod mikroskopom

Pozornosť upúta aj jedna oblasť v okrese Rychnov nad Kněžnou, ktorá sa na rozdiel od iných miest vyznačuje jedinečným múzeom. Vďaka nemu sa Vamberk považuje za mesto čipky, ktorá predstavuje symbol ženskosti, elegancie a rafinovanosti.

Na svedomí to majú šľachtickí majitelia, ktorí počas nepokojnej tridsaťročnej vojny priniesli do oblasti čipkovanie ako robotnú povinnosť. V roku 1635 sa tohto remesla ujala ovdovelá žena po cisárskom plukovníkovi Gašparovi z Gramba Magdaléna a začala s organizovanou výrobou čipiek západoeurópskeho štýlu.

Paličkovanie sa tu rozšírilo až natoľko, že sa z Vamberku stala najvýznamnejšia oblasť čipky v Čechách. V roku 1889 tam bola zriadená škola čipky a v roku 1929 vzniklo Múzeum čipky, v ktorom môžete preskúmať čipku do najmenšieho detailu. Základom zbierky sú miestne čipky vzniknuté zo zbierok a darov mecenášov i z činností Školy čipkovania vo Vamberku.

Východné Čechy majú rozhodne čo ponúknuť!

 

Autor: © Zoznam/Janka

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa