Nemusíte cestovať k moru: Pekné pláže nájdete aj na Slovensku

2021-07-12 00:00:00 |   |    | 

Nové opatrenia prijaté v dôsledku obavy zo šírenia delta verzie koronavírusu opäť ovplyvnili naše dovolenkové plány. Veľa Slovákov sa radšej rozhodlo zvoliť si niektorý z našich regiónov. Ak ste snívali o mori, nemusíte zúfať. Niekoľko pekných pláží nájdete i u nás. Stačí využiť pekné dni a aj doma si vychutnáte príjemnú dovolenku pri vode.



 

Teplý vrch

Jedno z najlepších miest na kúpanie máte v okrese Rimavská Sobota. Vodná nádrž Teplý vrch vznikla umelo na rieke Blh. Tak ako hovorí už jej samotný názov, skutočne ide o najteplejšie miesto na vodné radovánky na Slovensku. Pobrežie sa delí na východnú a severozápadnú časť. Zatiaľ čo prvú menovanú využívajú dovolenkári a nachádza sa tam aj kemp, v tej druhej sa sústreďujú rybári a je podstatne pokojnejšia. Keď sa chcete kúpať, choďte na východ, pretože tam máte lepšie upravené pláže, kde si môžete rozložiť deku a oddýchnuť si. V tejto oblasti sa nachádzajú zariadenia s občerstvením a požičovne športových pomôcok. Jednou z vychytávok je mólo, na ktorého konci majú šmýkačku. Po nej sa môžete spustiť priamo do vody a doprajete si tak príjemné letné osvieženie. Okrem leňošenia na pláži sa vyberte na vychádzku po okolí. Popri jazere Teplý vrch vedie náučný chodník Driečanský kras a nachádza sa tam tiež chránená oblasť so vzácnymi drevinami.

 

Gazárka

Väčšina pláží na Slovensku je kamenistá. No nájdete aj pár častí pobrežia, na ktorých je jemný piesok a budete sa vďaka tomu cítiť ako pri mori. Z tejto kategórie je bývalé rekreačné stredisko Gazárka, ktoré sa nachádza pri meste Šaštín-Stráže. Veľkou výhodou je, že tam okrem jedného veľkého jazera nájdete ďalšie štyri menšie. Takže ak máte chuť na súkromie, vyberte sa do inej časti. Okolo hlavnej vodnej plochy v minulosti vybudovali menšie bungalovy, v ktorých sa môžete ubytovať až dodnes. V areáli sú jednoduché stánky s občerstvením a menšie ihriská na volejbal a pre deti. Taktiež si tam môžete zahrať tenis. V okolí sa rozprestiera borovicový les, ktorý vám počas horúcich dní poskytne príjemný úkryt pred slnkom.

 

Zlaté piesky

Keď sme počas komunizmu nemohli cestovať k moru, našou náhradou boli najmä Zlaté piesky. Tie patrili medzi vysnívané prázdninové miesta mnohých detí. Aj v súčasnosti sú počas horúcich dní veľmi vyťažené, pretože okrem kúpania tam zažijete množstvo zaujímavých aktivít. Pri brehu je niekoľko ihrísk napríklad na basketbal, volejbal, futbal, golf, stolný tenis, zatrénovať si môžete na workoutovom cvičisku. Deti majú k dispozícii preliezky, tobogán a lezeckú stenu. Vyskúšajte tiež vodné bicykle alebo kajaky, ktoré si môžete na mieste prenajať. Na Zlatých pieskoch je viacero zariadení s občerstvením, ale ak si chcete upiecť niečo vlastné, prenajmite si altánok s grilom. V Bratislave nájdete aj nudapláž, ktorá je ďalej od najnavštevovanejšej časti pobrežia.

 

Tíšava pri Veľkej Domaši

Na východe Slovenska máme hneď dve obľúbené vodné plochy. Viac turistov chodieva k Veľkej a Malej Domaši, pretože tie práve ponúkajú krajšie pláže. Jednou z nich je Tíšava, ktorá sa nachádza v blízkosti časti Valkov. Medzi dovolenkármi je známa vďaka malému kempu, v ktorom sa môžu ubytovať. Táto pláž je piesková a ďalej sú trávniky, na ktorých si môžete rozprestrieť deky. Taktiež máte k dispozícii viaceré služby a čo je zaujímavosťou, môžete si tam prenajať malé jachty. Popri Domaši majú dobré podmienky pre cyklistov. Deti sa zahrajú na viacerých ihriskách s rôznymi zábavkami.

 

Medvedia hora pri Zemplínskej Šírave

Druhým letným hitom na východe našej domoviny je Zemplínska Šírava. V nej si ľudia obľúbili najmä časť Medvedia hora. Hlavným dôvodom je teplota vody - keďže tam po väčšinu dňa svieti slnko, môžete sa okúpať aj v čase, keď už iné oblasti tejto nádrže zatvárajú sezónu. Okrem iných výhod tento úsek pobrežia kompletne zrenovovali, takže aktuálne ponúka pre zákazníkov výborné služby. Pláž je prevažne štrková, ale v jej blízkosti sú trávnaté plochy, kde si môžete rozprestrieť deku. Deti sa vyšantia na viacerých ihriskách a vypožičať si môžete vodné bicykle.

 

Camp Oáza, Komoča

Dobré pláže nenájdete len pri jazerách alebo vodných nádržiach, ale aj pri riekach. Jasným dôkazom je Camp Oáza v Komoči na juhu Slovenska. Touto obcou preteká rieka Váh, pri ktorej umelo vytvorili pieskovú pláž, vyhľadávaná aj medzi turistami. Počas dňa tam neustále svieti slnko, takže je to ideálne miesto na opaľovanie. Neďaleko sú vysadené stromy, kde si môžete dopriať príjemnú prechádzku v tieni. Počas horúcich dní, keď nie je prúd rieky až natoľko silný, je táto časť Váhu vhodná aj na plávanie pre deti.

 

Plážové kúpalisko Liptovský Trnovec pri Liptovskej Mare

Liptovská Mara je najväčšou vodnou nádržou na Slovensku. Okolo nej sa nachádza najmä trávnaté pobrežie, ale k dispozícii sú taktiež menšie úseky pláží, ktoré sú kamenisté. Hlavná sa rozprestiera pri Liptovskom Trnovci. V tejto časti sa nachádzajú aj viaceré ihriská a zábavné plochy. Vypožičať si môžete športové potreby, vodné bicykle a loďky. V blízkosti sú chatky a priestor na kempovanie. Ak by sa vám nechcelo oddychovať na pláži, vezmite deti na jeden deň do neďalekého vodného parku, kde si užijú veľa zábavy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa