Dominantou Krupiny je unikátna rozhľadňa: Vartovka má takmer 500 rokov!

2022-11-03 00:00:00 |   |    | 

Na Slovensku máme množstvo rozhľadní a vyhliadkových bodov, odkiaľ sa môžete pokochať krásami našej krajiny. Jedna z nich sa nachádza pri Krupine a má názov Vartovka. Z jej vrcholu budete mať ten najkrajší výhľad na okolie a to ešte nie je všetko, čo vám ponúka.



 

Pôvodne bola strážnou vežou

Vartovka patrí k najstarším rozhľadniam na Slovensku, pôvodne mala totiž funkciu strážnej veže. Postavili ju na kopci Stražavár pri Krupine v nadmorskej výške 380 m n. m. a jej výstavbu sa podarilo dokončiť v roku 1564.

Základy tvoria kameň a drevo, pričom jej výška je 13 metrov. V minulosti predstavovala veža pre tento región jeden z najdôležitejších strážnych bodov. Vojaci odtiaľ mali perfektný výhľad na celé okolie a vďaka tomu dokázali včas zareagovať voči nepriateľom.

Veža má štvorcový pôdorys a tak ako ju vidíte dnes, vyzerala už aj na začiatku svojej histórie. Svoju funkciu plnila do 18. storočia. Potom ju prestali využívať a kvôli tomu začala chátrať. Našťastie sa však ľudia v šesťdesiatych rokoch 20. storočia pustili do jej obnovy a sprístupnili ju verejnosti. Vďaka tomu je veža vo výbornom stave a dodnes slúži na vyhliadky na región.

 

Bolo ich u nás viac, chránili Uhorsko

V minulosti trpeli viaceré lokality v Európe kvôli nájazdom Turkov. Veľké boje s nimi prebiehali aj na území bývalého Uhorska. Kvôli tomu sa panovníci rozhodli, že musia lepšie chrániť najmä svoje rizikové oblasti a z toho dôvodu aj na Slovensku pribudlo viacero takýchto vartoviek.

Strážne veže dlho plnili svoju funkciu, ale ako útoky ustávali a krajina žila dlhší čas v mieri, tak ich postupne začali rušiť. Viaceré z nich schátrali natoľko, že ich už nedokázali zachrániť. Preto je zachovanie rozhľadne Vartovka tak dôležité i z historického hľadiska.

 

Dostanete sa ku nej pešo, ale aj autom

Ku rozhľadni sa dostanete dvoma spôsobmi. Ten prvý je jednoduchší, pretože sa len vyveziete na kopec autom. No veľkou výhodou je, že vďaka tomu tam môžu prísť aj starší ľudia alebo rodiny s malými deťmi, ktoré by ešte nezvládli ani menšiu turistiku.

Trasa vedie z centra Krupiny, odkiaľ musíte dôjsť ku ceste Tranistravár, ktorá je užšia a meria približne 1,5 kilometra. Na jej konci už nájdete miesto na parkovanie a odtiaľ to máte pár metrov k samotnej rozhľadni a areálu. Druhým spôsobom je vyjsť na vrch pešo. Terén nie je náročný a túru zvládnu aj ľudia, ktorí nemajú veľa skúseností s turistikou.

Trasa je označená modrou značkou a začína na Svätotrojičnom námestí. Najprv prejdete ulicami mesta a potom sa už dostanete na Tranistraváru, odkiaľ budete stúpať smerom k rozhľadni. Cesta na vrchol bude trvať menej ako hodinu. Ak si budete robiť prestávky, bude to o pár minút viac. Keď máte dobrý športový kočík, dostanete sa k Vartovke aj s ním.

 

Miesto pre tunajšiu komunitu

Po rekonštrukcii veže sa neskôr rozhodli, že obnovia aj okolie. Chceli ho premeniť na miesto, kde by sa radi stretávali nielen turisti, ale aj domáci obyvatelia. Preto tam postupne vytvorili oddychovú zónu pre tunajšiu komunitu. Okrem vyhliadkovej veže sa tam nachádza ohnisko, piknikové stoly aj niekoľko lavičiek, kde si môžete sadnúť a pokochať sa pohľadom na okolie. Najkrajší výhľad je tam počas západu slnka.

 

Je voľne prístupná pre verejnosť

Prístup na rozhľadňu je dobrý počas celého roka. Cesta je udržiavaná aj v zime, takže si tam môžete pokojne naplánovať príjemnú vychádzku. Aj samotná veža je voľne prístupná počas akéhokoľvek obdobia.

Na jej obvode je schodisko, pomocou ktorého vyjdete na vyhliadku. V minulosti bolo ukryté v interiéri, aby vojakov nikto nevidel a lepšie sa dostali na hornú plošinu, kde bola aj strelnica. V súčasnosti nie je vnútro veže zrekonštruované a teda ani nie je prístupné pre verejnosť.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa