Od zmiznutia letu MH370 ubehlo už desať rokov, príbuzní sa stále nedočkali odpovedí

2024-03-07 12:45:00 |   |    | 

Desať rokov po zmiznutí letu MH370 malajzijských aerolínií sa príbuzní čínskych cestujúcich, ktorí boli na palube, márne snažia získať nejaké odpovede. Dnes sa niekoľko desiatok z nich zišlo s oficiálnymi činiteľmi čínskeho ministerstva zahraničia v Pekingu a navštívili aj malajzijské veľvyslanectvo, aby predložili svoje požiadavky, napísala agentúra AP.



 

Lietadlo Boeing 777 odštartovalo 8. marca 2014 miestneho času (večer 7. marca SEČ) z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 ľuďmi na palube. Krátko po štarte ale z neznámych príčin prudko odbočilo z trasy, stratilo sa z radaru a do Pekingu nedoletelo. Zmiznutie lietadla upútalo pozornosť celého sveta a viedlo k nespočetným množstvám konšpiračných teórií.

Na palube bolo 154 cestujúcich z Číny. Medzi rodinami, ktoré sa dnes vydali na úrady žiadať odpovede, boli starší rodičia, ktorí prišli o dospelé deti. "Kam sa to lietadlo podelo? Kde sú cestujúci?" povedal Li Šu-cche, ktorého syn bol v lietadle. "Ak je nažive, chcem ho vidieť. Ak je mŕtvy, chcem vidieť jeho telo," dodal.

Li bol obklopený políciou, ktorá kontrolovala dav pred budovou, kde sa rodiny stretli s vládnymi úradníkmi. Novinára policajti zahnali za bariéru z pások. Neskôr sa rodiny vydali k malajzijskému veľvyslanectvu v Pekingu, kde pred budovou skandovali: "Malajzia, vráť nám našich milovaných! Nevzdáme sa, kým ich neuvidíme."

Ďalšia z príbuzných, žena, ktorá uviedla len priezvisko Kao, pretože sa obáva policajných represií, novinárom povedala, že minuloročnú smrť jej manžela urýchlilo to, že nevedel, čo sa stalo s ich synom. Ten sa s manželkou a trojročnou dcérou vracal letom MH370 z dovolenky v Malajzii. Kao a jej manžel patria ku generácii, ktorá mohla mať kvôli čínskej politike jedného dieťaťa iba jedného potomka. Táto politika bola medzitým uvoľnená.

"Mám jedinú prosbu, chcem len vedieť, čo sa mu stalo. Potrebujeme to," povedala Kao, ktorá žije v Pekingu. "Žiadne ďalšie požiadavky nemám," dodala s tým, že ju nezaujíma ani prípadné odškodnenie od leteckej spoločnosti, o ktorom rokuje čínsky súd.

Rodiny stále dúfajú, že dostanú nejaké odpovede. Minulý týždeň malajzijskí predstavitelia uviedli, že uvažujú o obnovení pátrania po lietadle po tom, čo americká spoločnosť, ktorá sa podieľala na predchádzajúcom hľadaní, navrhla skúsiť to znova.

Všeobecne sa predpokladá, že Boeing 777 sa zrútil v južnej časti Indického oceánu, keď sa z neznámych dôvodov odklonil od svojej trasy. Podľa niektorých špekulácií lietadlu došlo palivo, podľa iných sa odklonilo od trasy kvôli poruche, alebo mohlo ísť o únos, pretože dvaja z pasažierov použili pri kúpe leteniek ukradnuté pasy. Ďalšou z teórií je zámerný samovražedný manéver pilota.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa