Na letiskách v USA len tento rok odhalili 1500 strelných zbraní, väčšina bola nabitá!

2024-04-20 11:00:00 |   |    | 

Pri bezpečnostných kontrolách príručnej batožiny zamestnanci amerických letísk v prvých troch mesiacoch tohto roku odhalili viac ako 1500 strelných zbraní, pričom v drvivej väčšine prípadov boli nabité. S odvolaním sa na oznámenie amerického Úradu pre bezpečnosť v doprave (TSA) o tom informoval spravodajský web televízie CNN.



Počet odhalených zbraní v prvom štvrťroku tohto roku je 1503, čo je skoro rovnako ako vlani za rovnaké obdobie, kedy to bolo 1508. Vlani pritom bol pri bezpečnostných kontrolách na amerických letiskách odhalený rekordný počet strelných zbraní. V prvom štvrťroku tohto roku bolo za deň v priemere odhalených takmer 17 zbraní.

Hoci počet nájdených strelných zbraní bol takmer totožný v prvých troch mesiacoch roka ako v minulom prvom štvrťroku, fakticky to možno považovať za určité zlepšenie, pretože tento rok bolo za rovnaké obdobie skontrolovaných o 15 miliónov cestujúcich viac. Za šokujúce naopak CNN označuje štatistiku, ktorá zostala rovnaká. V oboch prípadoch, teda v minulom aj tohtoročnom prvom kvartáli, bolo 93 percent z nájdených zbraní nabitých.

"Aj keď je určite sľubné, že sa znížil počet cestujúcich, ktorí si ku kontrole priniesli strelnú zbraň, aj jedna strelná zbraň na bezpečnostnej kontrole je veľa," uviedol v tlačovej správe šéf TSA David Pekoske. "Dopyt po leteckej doprave je rovnako veľký ako kedykoľvek predtým a bezpečnosť je pre nás vždy hlavnou prioritou," dodal s tým, že nález strelných zbraní pri kontrole príručnej batožiny proces spomaľuje, a pôsobí tak komplikácie ostatným cestujúcim.

TSA uviedol, že cestujúci letecky prepravovať svoje strelné zbrane môžu, ale "na bezpečnostných kontrolách, v zabezpečenom priestore letiska a v kabíne lietadla sú zakázané". Strelnú zbraň musí jej majiteľ správne zabaliť, nahlásiť ju a odbaviť pri prepážke do batožinového priestoru. Zbraň zároveň nesmie byť nabitá. Aj munícia sa musí odbaviť a nesmie byť umiestnená do príručnej batožiny. "Cestujúcim odporúčame, aby sa vždy balili do prázdnej batožiny a uistili sa, že v nej nie sú žiadne strelné zbrane alebo iné zakázané predmety," povedal Pekoske.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK / CNN

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa