Video: Francúzsky Mont Saint Michel sa opäť oddelil od pevniny. Aspoň na chvíľku

2015-03-25 16:30:00 |   |    | 

Raz za čas sa vyskytne udalosť, ktorá dokáže pohnúť svetom. Len pred pár dňami to u nás bolo zatmenie slnka, ktoré so sebou nieslo aj iné javy. Tie sa u nás neprejavili, ale za to v iných častiach sveta priniesli domácim aj turistom nevídané predstavenie. V oblasti Lamanšského prielivu a na západnom pobreží Francúzska a Holandska sa počas víkendu odohrávalo prekrásne prírodné divadlo. Príliv storočia.



 

Mont Saint Michel

 

Celý víkend, ale hlavne v sobotu sa táto najpopulárnejšie pamiatka celého Francúzska opäť naplnila. Mimo hlavnej sezóny boli zaplnené všetky hotely a v uliciach sa nachádzalo približne 20 tisíc ľudí. To všetko preto, aby tí čo prišli, na vlastné oči videli príliv storočia. Po dlhej dobe opäť raz odrezal preslávený ostrov od pevniny.

Táto svetovo preslávená lokalita ročne láka až tri milióny turistov. Zvyčajne keď sem prídu, majú možnosť sledovať rozsiahle pobrežie, kde sa vo vzdialenosti približne 1 kilometra nachádza skala s majestátnym opátstvom. Kedysi bol ozaj odrezaný a dostať sa naň dalo len počas odlivu, no časy sa zmenili a po vybudovaní nového mosta je cesta na ostrov vždy otvorená.

Preto sa sem počas predchádzajúcich dní prišlo pozrieť také množstvo ľudí. Vidieť opäť raz túto majestátnu stavbu „plávať“ na mori bola jedinečná príležitosť.

 

Prírodné podmienky

 

Samozrejme, že tento jav je v modernej dobe jednoducho opísateľný. Pre piatkovú pozíciu Slnka, Mesiaca a Zeme sa v týchto dňoch zvýraznil príliv. Stalo sa tak na pobreží Normandie, ale napríklad aj na rôznych riekach. V Londýne po dlhšom čase opäť museli zdvihnúť hrádze proti prílivu a v Nemecku sa na niektorých riekach surfovalo.

Podľa odhadov mohol príliv v týchto dňoch dosahovať až neuveriteľnú výšku 14 metrov. V skutočnosti to bolo o niečo menej, ale i tak to bolo neskutočné divadlo, ktoré ovplyvnilo celé pobrežie. Všetky prímorské mestá boli upozornené na zvýšené nebezpečenstvo a polícia chránila niektoré miesta, aby nedošlo ku zraneniam, prípadne strhnutiu vlnou.

Divadlo pomenované aj „prvý tisícročný príliv“ sa pravidelne opakuje. Podobné podmienky nastávajú približne raz za 18 rokov, pričom naposledy sa všetky činitele zlúčili 10. marca 1997. Samozrejme sa bude opakovať aj v budúcnosti, takže si aj my môžeme naplánovať cestu do Normandie. Najbližší masívny príliv v tejto oblasti sa očakáva v marci roku 2033.

Športových fanúšikov by mohlo zaujímať, že v roku 2016 pod katedrálou Mont Saint Michel odštartuje prvá etapa najslávnejších cyklistických pretekov Tour de France.

Čítajte tiež:

• Využite posledné dni First momentov a objavte prekrásne pláže Európy

• Navštívte honosné francúzske zámky a spoznajte ich bohatú históriou

• Ukryté pláže Európy: Francúzsko vás naláka na pokojné mestečká a šum oceánu

 

 Zdroj/autor: dailymail.co.uk, telegraph.co.uk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa