VIDEO: Zožeňte si aktuálnu mapu. Na Zemi máme nový ostrov

2015-03-23 08:00:00 |   |    | 

Aké by to bolo kebyže objavíte nový svet? Novú zem, po ktorej ešte nikto nikdy nechodil? Na našej planéte je to už takmer nemožné. Ale len takmer, keďže len pred pár dňami sa priamo z morského dna vyzdvihol nový ostrov. Jeho prví „objavitelia“ vstúpili na zem, ktorá ešte človeka nepoznala.



 

Hunga Tonga v akcii

 

Nový ostrov vznikol v oblasti známej zemetraseniami. V Tichom oceáne, v Oceánii, v krajine Tonga, neďaleko hlavného mesta Naku´alofa  sa v decembri začali zemetrasenia spojené s výbuchom podmorskej sopky Hunga Tonga. Tá bola v minulom aj tomto storočí pomerne aktívna a pravidelne chrlila do okolia sadze.

 

Pri jej poslednom výbuchu sa ale predviedla a priniesla na svet nový ostrov. Je tak mladý, že ešte ani len nezískal svoj meno. Hoci je otázne či ho vôbec pomenujú, keďže vedci nateraz ešte nevedia ako dlho sa udrží nad hladinou. Tunajšie silné prúdy a príboj sa doňho už teraz zarezávajú a je možné, že o pár mesiacov sa opäť ponorí pod hladinu.

 

 

Ostrov „objavil“ Talian vlastniaci na Tonge hotel. Na ostrov sa vydal aj napriek upozorneniam, že ide o veľmi nestálu pevninu, kde stále môže dôjsť k výbuchu. Stal sa však dobyvateľom modernej doby. Ako prvý vkročil na ešte stále rozpálený ostrov so sopečným kráterom plným kyslej vody.

Podľa jeho slov tam silno cítiť síru a okolo hniezdia vtáky, ktoré zrejme využívajú to, že je tunajšia pôda stále teplá. Napomáha tomu aj to, že sopečné sadze a kamene sú čierne, takže absorbujú svetlo.

Tento nováčik v oceáne dorástol do pomerne malých rozmerov. Na dĺžku má približne 2 km, na šírku asi 1 km a jeho najvyšší bod leží v nadmorskej výške 100 metrov.

 

 

Pozrite si aj video o tom, ako boli na Tonge objavené miesta, kde pôsobil náš Štefánik:

 

Zdroj/autor: nbcnews.com, dailymail.co.uk, cnn.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa