Cinque Terre – úžasné talianske pobrežie, ktoré môžete navštíviť po celý rok

2015-03-21 09:00:00 |   |    | 

Taliansko nám už ponúklo mnoho miest, kam si možno zájsť na dovolenku. Históriou a umením vychýrený Rím a Florencia, romantické Benátky, pre lyžiarov ako stvorená Cortina d`Ampezzo, gastronomicky bohaté Toskánsko alebo Sardínia s typickou letnou dovolenkou pri mori. Ak by sa vám málilo, pridávame vám do zoznamu ďalšiu zaujímavosť – Cinque Terre. Nádherné terasovité pobrežie v Ligúrii, ktoré môžete navštíviť v ktorúkoľvek časť roka a nikdy sa istotne nebudete nudiť.



 

Neľahký život v minulosti

 

Unikátne pobrežie sa rozprestiera na pätnástich kilometroch medzi mestami Levanto a La Speziu. Ide o chránený krajinný útvar, ktorý od roku 1997 patrí medzi pamiatky UNESCO a o dva roky neskôr tam navyše vznikol aj národný park. Jeho unikátnosť spočíva v náročnom teréne, v akom na tomto mieste vznikli menšie dedinky. Tie totiž talianski predkovia vybudovali na skalnatom terasovitom pobreží. Prístup mali iba z mora a ich stavanie si vyžadovalo nielen veľkú zručnosť, no najmä obrovskú trpezlivosť. Kvôli unikátnemu terénu sú tieto domčeky zastavané na veľmi malom priestore, uličky sú úzke a budovy sa nachádzajú tesne jedno vedľa druhého. Aby ich nejako odlíšili, rozhodli sa ich preto namaľovať rôznymi pestrými farbami. Práve vďaka tejto výnimočnosti vznikol nádherne pestrý a turistami vyhľadávaný kus talianskej riviéry.

 

5 usadlostí, 5 skvostov

 

Ako už napovedá aj samotný názov (pozn. cinque – päť), táto oblasť sa skladá z piatich menších častí. Ide o susedné dedinky a mestá, ktoré vytvárajú tento súvislý pás pobrežia. Pomedzi ne potom ešte prechádza chránený národný park, v ktorom si môžete ísť na túry podľa vášho želania. Cinque Terre sa skladá z týchto piatich dedín a miest:

 

Monterrosso al Mare – pokiaľ sa chystáte len na typickú dovolenku, keď si chcete najmä oddýchnuť pri mori, toto je najlepšia časť. Pobrežie je totiž mierne a voda je tam veľmi príjemná. Celé Cinque Terre je vôbec veľmi dobre známe aj vďaka nádhernému priezračnému moru. V dedine sa nachádza aj pekný historický kostol a určite si nenechajte ujsť ani možnosť člnkovania.

 

Corniglia – jej výnimočnosť spočíva v tom, že pomedzi tunajšie typické budovy navyše rastie aj vinič. To všetko spolu vytvára naozaj úžasnú atmosféru. Veľmi cenné sú aj okolité hradby. Do dediny radšej nechoďte autom, po úzkych uličkách by sa vám manévrovalo len ťažko. Využite autobus alebo sa vyberte na pešiu obchôdzku, strávite tak naozaj pekný deň.

 

Riomaggiore – v tomto meste nájdete práve tie úžasné farebné domčeky, vďaka ktorým je známe Cinque Terre. Miestna architektúra je najzachovalejšia. Jedným z hlavných tipov, ako stráviť čas v tejto oblasti, je ísť na plavbu popri pobreží. Z mora budete mať najlepší výhľad na celé okolie a oceníte výnimočnosť jednotlivých stavieb.

 

Manarola – nachádza sa v najstrmejšej oblasti a je zároveň najskôr vystavanou časťou tejto oblasti. Manarola je známa ako rybárska dedina. Svojim rybolovom zásobujú podniky na celom pobreží. V jej okolí sa taktiež nachádzajú významné vinice.

Vernazza – ide taktiež o oblasť s miernejším pobrežím. Dedinka je v menšej miere taktiež známa svojim rybolovom. No zároveň je to skvelé miesto plné reštaurácií a barov, ktoré vyhľadávajú aj turisti. Časť z nej bola poškodená pri zosuvoch bahna.

 

Jarná a jesenná dovolenka

 

Tak ako to už býva zvykom pri týchto obľúbených oblastiach, v lete zažíva Cinque Terre veľkú záťaž. Často býva preplnené turistami a dovolenka v týchto končinách by preto nemusela byť ideálnou voľbou. Skúste sa tam preto vybrať práve teraz v jarnom, prípadne neskôr v jesennom období. Kvôli dobrým poveternostným podmienkam tam nebýva príliš horúco, môžete si napriek tomu ešte zaplávať v mori a lepšie si užijete celé okolie. Pokiaľ si chcete iba obzrieť túto oblasť a pamiatky a o kúpanie nemáte záujem, môžete sa tam pokojne vybrať aj v zime.

 

Vinice a dobré jedlo

 

Talianska riviéra je taktiež známa aj vďaka svojej gastronómii. Turisti sa preto do Cinque Terre vyberajú práve kvôli slávnym reštauráciám a vynikajúcim pokrmom. Okrem nich si môžu pochutnať aj na fantastickom domácom víne. Kvôli špecifickej pôde získavajú jednotlivé odrody jedinečnú príchuť a patria medzi najlepšie v Taliansku. Zvláštne postavenie má v gastronomickom svete Monterrosso al Mare. V jeho lokalite sa údajne pestujú najlepšie a najvoňavejšie citróny na svete a na svoje si prídu aj milovníci olív.

 

Zvýhodnená karta

 

Keďže v niektorých oblastiach nemusí byť cestovanie autom príjemné, pretože ho komplikujú prechody úzkymi cestami, ideálne je zakúpiť si zvýhodnenú Cinque Terre Card. V rámci nej získate bezplatné cestovanie autobusmi a k tomu aj bezplatný prístup na niektoré spoplatnené turistické chodníky. V tejto základnej verzii stojí karta 7,50 eur na deň. K dispozícii sú aj rôzne zvýhodnené alternatívy. Okrem nich si môžete zakúpiť aj ďalšie verzie, napríklad za cenu 12,50 dostanete aj denné bezplatné cestovanie vlakom pozdĺž celého pobrežia.

 

Čo iné je v okolí?

 

Predovšetkým si nájdite čas aj na národný park, ktorý vám ponúkne skvelé príležitosti na turistiku. Veľmi pekné sú aj cyklistické výlety, počas ktorých si vychutnáte nádherné vyhliadky na krajinu a môžete sa zastaviť všade tam, kde vás to chytí za srdce. Za preskúmanie stojí i mesto Levanto, kde Cinque Terre začína. V tomto prípade ide o väčšie mesto, ktoré sa môže popýšiť krásnym historickým centrom a nádhernými budovami. Pravá talianska atmosféra, ktorú len tak ľahko inde nenájdete.

Čítajte tiež:

• Taliansko a jeho skryté miesta. Vychutnajte si poloprázdne pláže

Zdroj/autor: touropia.com, cinqueterre.eu.com, cinqueterreonline.com, lonelyplanet.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa