Marihuana, káva a banány. Čo všetko viete o Jamajke?

2015-03-23 12:00:00 |   |    | 

Čo si predstavíte, keď sa povie slovo Jamajka? Vybavia sa vám filmy, ako Kokosy na snehu, potom možno Usain Bolt a atletické súťaže a samozrejme reggae, marihuana a Bob Marley. Možno vám v hlave zabliká kontrolka „raj, Karibik, more“ a to je asi tak všetko. O Jamajke toho vieme naozaj málo. Máme len zopár predstáv a aj to možno klamlivých. Pozrime sa preto na niekoľko faktov, ktoré nám Jamajku priblížia.



 

Narodil sa tu James Bond

 

Vždy elegantný a pritom nebezpečný agent s povolením zabíjať sa zrodil právu tu. Jeho tvorca, Ian Fleming, napísal svoje prvé dielo s Jamesom Bondom na tomto ostrove. Bolo to v prímorskom mestečku, kde si užíval pohľad na more a jeho fantázia mohla blúdiť svetom. Na Jamajke s potom natáčal prvý film Dr. No a vznikla tu aj slávna scéna s Ursulou Andressovou.

 

Vďačíme im za banány

 

Zamýšľali ste sa niekedy, kde začali tá mánia s banánmi? Tak aj to sa stalo na Jamajke. Koncom 19. storočia sem začali premávať parníky s turistami, ktorí si potrebovali oddýchnuť od zlého počasia na severe USA. Postupne sa s nimi začali voziť aj banány a tak sa rozšírili do celého sveta.

 

Mok náš každodenný

 

Ranná kávička je bežným rituálom veľkej časti sveta. Prísť do práce a dať si kávu je pre niektorých priam neoddeliteľnou súčasťou života. A práve Jamajka je krajina odkiaľ pochádza jedna z najlepších káv sveta. Samozrejme patrí aj k tým najdrahším. Za pol kila značky Jamaica Blue Mountain Coffee zaplatíte približne 46 eur.

 

Bez rastafariánov

 

Ak ste čakali, že na Jamajke stretnete masy rastafariánov a celkovo ľudí, ktorí sa svojim vzhľadom a zmýšľaním hlásajú k tejto viere, tak ste na omyle. Podľa štatistík sa k rastafariánstvu hlása len približne 1,1 % populácie. Známe obrázky s ľuďmi s dredmi sú však pravdivé. Nehľadajte za tým ale nič viac, ako len kultúru a módne prvky. Parochne, umelé predĺženia vlasov a rôzne doplnky sú tu jednoducho bežným spôsobom úpravy vlasov.

 

Náboženský raj

 

Zabudnite na to, čo ste si predstavovali o tunajších náboženských pomeroch. Počas stáročí sem totiž emigrovalo obrovské množstvo židov, anglikánov a iných ľudí s rôznymi náboženskými presvedčeniami. Nájdete tu z každého kúta niečo. Niet potom divu, že tu majú najväčší podiel kostolov na hlavu na svete.

 

Čo s tou marihuanou?

 

Tak, aby sme všetci vedeli, na Jamajke je ešte stále zakázaná. Veci sa pomaly menia a aj tu tlačí lobby, aby sa marihuana zlegalizovala.

 

Nie je to stále len slnko a more

 

Názov ostrova je odvodený od slova Xaymaca, čo by sa dalo preložiť ako „zem dreva a vody.“ A naozaj tu nájdete množstvo zelene a vody. Napriek tomu, že Jamajka je ostrov, kde je vždy teplo, tak aj tak sa tu nachádzajú viaceré zóny, kde je klíma odlišná ako by sme čakali. Na južnom pobreží sú niektoré oblasti vyprahnuté takmer na púšť a naopak sú tu kopce, kde sú teploty viac ako osviežujúce.

 

Ostrov pokladov

 

Ak hľadáte skutočný poklad, nájdete ho v jedle. Jamajka má svoju špecifickú výraznú chuť, na ktorú sa len tak nezabúda. Darí sa tu ako poľnohospodárstvu, tak aj chovu a rybolovu, takže je na ostrove dostatok čerstvých prísad. Jamajka je známa grilovanými jedlami, ale cítiť v nej aj príchuť Indie a opomenúť sa nedajú morské plody. Jednoducho ide o nezameniteľnú zmes, ktorá ulahodí každému.

 

Máte vlastné skúsenosti? Napíšte nám do diskusie a podeľte sa o zaujímavé informácie s našimi čitateľmi.

 

Zdroj/autor: cnn.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa