Máte ešte chuť na lyžovačku? Posledné možnosti na zimné radovánky

2015-03-25 08:00:00 |   |    | 

I keď ste si počas tejto zimnej sezóny mohli užiť snehových radovánok do sýtosti, možno ešte predsa len máte chuť na poslednú lyžovačku. Sneh už síce poriadne ubudol, no v Európe nájdete dostatok lokalít, kde si môžete ešte takto zašportovať. Dokonca na vyššie položených ľadovcoch si môžete zalyžovať ešte aj začiatkom leta.



 

Slovenská ponuka

 

Najprv sa pozrime, ako sú na tom naše lyžiarske strediská. Tie menšie sú už v tomto čase väčšinou uzavreté. No naše dve najväčšie vo Vysokých a Nízkych Tatrách ponúkajú lyžovačku dovtedy, pokiaľ je možné udržať aspoň umelý sneh. V závislosti od počasia je to niekedy aj do druhej polovice apríla. Výhodou je, že v tomto čase sa ponúkajú aj zaujímavé zľavy na ubytovanie, pretože sme aktuálne mimo sezóny. Stačí sledovať ponuky lyžiarskych stredísk a v prípade vyššie položených, ako napríklad v Lomnickom sedle, si môžete zalyžovať ešte o pár dní dlhšie.

 

Dachstein, Rakúsko

 

V Rakúsku nájdete hneď niekoľko ľadovcov, ktoré vám ponúkajú dlhú jarnú lyžovačku. Ako jednu z hlavných výhod tieto strediská uvádzajú, že na zimné športy v tomto období myslí už málo ľudí a vďaka tomu si za stále vynikajúcich podmienok môžete vychutnať pokojnú, množstvom lyžiarov nerušenú lyžovačku. Väčšina stredísk je od nás vzdialená päť a viac hodín cesty. Dachstein Gletscher je však najbližšie, keďže cesta autom z Bratislavy trvá menej ako štyri hodiny. Stredisko je otvorené do začiatku mája, ak sú podmienky dobré, o pár dní sa to vždy predĺži. I keď nie je tak rozsiahle ako slávnejší rakúski kolegovia, ponúka naozaj kvalitné služby. Nachádzajú sa tam zjazdovky všetkých náročností, čiže si prídu na svoje úplne všetci. Poteší istotne aj časť venovaná na cvičenie slalomu, freerideová zóna a oddychový park, kde sa môžete po celom dni občerstviť. Aktuálne majú v stredisku takmer tri metre snehu.

 

Kitzsteinhorn, Rakúsko

 

Ďalším veľmi obľúbeným strediskom je aj Kaprun. I keď sa nachádza takmer päť hodín cesty od slovenských hraníc, stále tam za lyžovačkou dochádza veľa Slovákov. Kvalitné podmienky s vynikajúcimi službami sú totiž dostatočným dôvodom na to, aby ste si urobili výlet a spojili tak športovanie aj s oddychom v blízkom Salzburgu. Lyžovačka na ľadovci Kitzsteinhorn trvá najdlhšie v Rakúsku. Pri dobrých podmienkach je dokonca stredisko otvorené aj celoročne. Dopriať si tak môžete poriadnu exotiku a jedinečný výlet. K dispozícii je viac ako 40 kilometrov zjazdoviek. Sneh je prírodný a vy sa môžete tešiť na vynikajúce podmienky. Stredisko ponúka celoročne zaujímavý program. V teplejších mesiacoch môžete využiť alternatívu v spojení s turistikou v nižšie položených oblastiach.

 

Ostatné strediská v Rakúsku

 

U našich susedov nájdete viacero stredísk, ktoré ponúkajú lyžovačku až do konca mája. Ešte pred letnou dovolenkou sa tak môžete vyšantiť aj na snehu. Spomedzi všetkých spomenieme napríklad ľadovec Mölltal, Pitztal alebo Hintertux. Všetky sa nachádzajú v západnej časti krajiny a cesta tam trvá šesť a viac hodín. Nie sú však od seba často až tak vzdialené a tak môžete skombinovať lyžovačku vo viacerých z nich, pričom sa niekedy nemusíte presúvať ani hodinu. Odporúčame ich skombinovať s dlhším výletom počas predĺženého víkendu, aby sa vám oplatilo tak ďaleko cestovať.

 

Ľadovce v Taliansku

 

päť stredísk, ktoré sa nachádzajú pri ľadovcoch, nájdete aj v Taliansku. Niektoré z nich, ako napríklad stredisko Adamello je otvorené ešte aj v máji. Keďže tam pocestujete dlhšie, určite sa vám oplatí spojiť to aj s krátkou dovolenkou. Môžete taktiež navštíviť niektoré z talianskych miest, kde už vládne viac ako príjemné teplé počasie. Ďalšou z tunajších výhod je, že v tomto období sa môžu všetky talianske strediská pochváliť už krásnym slnečným počasím a vychutnáte si tak naozaj kvalitnú lyžovačku. Viaceré strediská ležia na hraniciach s Nemeckom a ponúkajú dlhšie zimné radovánky, kde si môžete okrem zjazdoviek užiť aj kratšie freerideové zóny a pár trás pre bežkovanie.

 

Výhodné balíčky vo Francúzsku

 

Tignes, Vars, ale aj Val Thorens vo Francúzsku ponúkajú lyžovačku ešte aj po Veľkej noci. Ich výhodou je, že v tomto období už aj kvôli z časti obmedzeným zjazdovkám ponúkajú pobyty za nižšie ceny. Pohodlne nájdete kombináciu ubytovania s lyžiarskym lístkom od 200 eur vyššie na osobu na týždeň. Čím vyššiu kvalitu si zvolíte, tým viac zaplatíte. Využite aj možnosť prepojených stredísk, keď skipasy môžete použiť vo viacerých spriatelených mestách a za jednu cenu vyskúšate viac svahov.

 

Zdroj/autor: derdachstein.at, adamelloski.com, kitzsteinhorn.at, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa