Názor Slovákov nikoho nezaujíma, nenávidená vyhliadková veža v Tatrách rastie do výšky

2019-11-27 08:00:01 |   |    | 

Najkontroverznejšia stavba v Tatrách. Aj tak by sa dala označiť vyhliadková veža na Štrbskom Plese, ktorej výstavba prebieha od polovice júna neďaleko skokanských mostíkov. Kým mnohí proti nej nenamietajú, svoj nesúhlas v petícii vyslovilo takmer 8000 ľudí.



 

Štrbské Pleso ako tradičná turistická destinácia je denne navštevované veľkým počtom turistov. Jeho športová časť sa stala všeobecne známou ako Areál snov v roku 1970, kedy sa tam konali Majstrovstvá sveta v severskom lyžovaní. Niektoré športoviská sú dodnes využívané návštevníkmi. Jedným z miest, ktoré dlhodobo neslúžili svojmu pôvodnému účelu, je škvárové ihrisko pod skokanskými mostíkmi. Práve na jeho mieste sa stavia nová náučno-vyhliadková veža.

Konštrukcia veže bude postavená z ocele a dreva a po ukončení výstavby v júli 2020 bude dosahovať výšku 53 metrov s kapacitou 500 ľudí. Proti tak dominantnému prvku v Tatrách sa vyjadrilo množstvo Slovákov, vrátane známych osobností ako Marcel Forgáč, Dorota Nvotová či Jožo Pročko. "Stavať vyhliadkové veže tam, kde sú vežami naše vrcholy, štíty a kopce je úplne nelogické. Skúsme raz zabudnúť na zisky a radšej investovať do výsadby stromčekov, aby sa bolo na čo pozerať," povedala autorka petície, ktorú podpísalo takmer 8000 ľudí.

Podľa investora však bude veža novou príležitosťou pre už existujúcich návštevníkov lokality, ktorých cieľom nie je vysokohorská turistika. Návštevníkom sprostredkuje výhľady na masív Vysokých Tatier, panorámu Nízkych Tatier a Popradskú kotlinu. Veža prostredníctvom zážitkovej prehliadky predstaví tatranskú prírodu, históriu vzniku Vysokých Tatier, jedinečnú faunu a flóru Vysokých Tatier a zapojí návštevníkov do environmentálnej výchovy. Okrem toho ponúkne aj niekoľko adrenalínových atrakcií, napríklad najväčšiu a najvyššie umiestnenú adrenalínovú sieť aj tzv. skywalk. Akoby samotné Tatry neponúkali zaujímavých zážitkov dosť...

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Oliver Ondráš

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa