Trpký koniec vzácnej pamiatky: Posledným stopám hamburskej synagógy hrozí zánik

2019-11-30 12:00:00 |   |    | 

Židovskému chrámu v nemeckom meste Hamburg, synagóge historického významu vďaka úlohe v reformovanom judaizme, hrozí, že celkom zanikne. Vyhlásila to vo štvrtok hlava príslušnej miestnej náboženskej komunity Galina Jarková, ktorú citovala tlačová agentúra DPA.




"S chrámom na ulici Poolstrasse je Hamburg domovom lokality židovského dedičstva globálneho významu. Nesmieme dovoliť, aby zmizla," vyhlásila Jarková.

Z chrámu existuje už iba vchod a apsida. Synagóga bola postavená v roku 1844 ako novogotický trojloďový chrám pre spoločenstvo reformovaného judaizmu. Budova má od roku 2003 štatút chránenej lokality.

Ruiny synagógy v súčasnosti zahŕňajú dielňu, pričom majitelia plánujú na tomto mieste nachádzajúcom sa v centrálnej časti Hamburgu ďalší stavebný rozvoj.

"Nemôžeme dopustiť, aby sa stratilo ďalšie miesto židovského dedičstva," uviedla Jarková, tvrdiac, že Hamburg potrebuje viac viditeľných miest židovskej histórie a života. Vyzvala tiež, aby sa zmenili na miesta spomínania a stretávania sa pre všetkých.

Hamburská liberálna židovská komunita je časťou "Novej izraelitskej chrámovej spoločnosti roku 1817", založenej v danom období v tomto severonemeckom meste. Reformovaný judaizmus, alebo liberálny judaizmus, má svoje korene v Nemecku začiatku 19. storočia.

Nemecký hudobný skladateľ Felix Mendelssohn-Bartholdy skomponoval hudbu pre inauguráciu tejto synagógy a nemecký básnik Heinrich Heine ju opísal vo svojej básni "Nemecko - zimný príbeh".

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa