Hamburg

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Hamburg, Nemecko



 

Oficiálny názov Hamburg

Mesto zovreté medzi prekrásnymi jazerami a zaoceánskymi nákladnými loďami, ležiace na rušnej rieke Labe. Najväčší nemecký prístav má, aspoň podľa miestnych, veľa spoločného s Benátkami alebo Amsterdamom. Jeho dynamika, multikulturalizmus a hedonizmus vykričanej štvrte Reeperbahn pochádza z pestrej námornej minulosti mesta.

Hamburg však zostal tvrdo pracujúcim prístavom a patrí medzi najrušnejšie v Európe. Pridajte k tomu nezávislosť (Hamburg dobyl len Napoleon) a  atmosférou mesta sa inšpirujete aj vy.

 

DOPRAVA

HVV  je hamburským dopravným systémom. Patrí sem metro (U-bahn), prímestské vlaky (S-bahn), a autobusové linky. Systém mestskej hromadnej dopravy a lístkov môže turistom na prvý pohľad pripadať zložito vzhľadom  na množstvo zón a taríf, ale nemusíte sa obávať,  po chvíľke sa v ňom  ľahko zorientujete. Doprava je štruktúrovaná do 5 kruhových zón okolo jazera Alster. Jednotlivé zóny sú označené písmenami abecedy od A po E, pričom zóny A a B (nazývané aj Großbereich) sú pre turistov najfrekventovanejšie, označujú mesto. Zóny C, D a E siahajú až do vzdialenosti 60 km od centra. Pre detailnejší prehľad zón kliknite sem.

 

Lístky

Aby ste kúpili ten správny lístok, stačí v automate  alebo v online cestovnom poriadku zadať, odkiaľ a kam smerujete a ukáže vám, aký typ lístka potrebujete na vašu jazdu. Ak si nebudete ani tak vedieť rady, šoféri sú ochotní vám pomôcť. Cena základného jednosmerného lístka sa pohybuje od 1,60 EUR do 3 EUR v závislosti od zóny. Dostanete ich vo všetkých autobusoch, v automatoch na všetkých staniciach metra a na niektorých autobusových zastávkach. Denný lístok (Ganztageskarte)  platí do 06.00 nasledujúceho dňa a stojí od 7,70 EUR do 19,30 EUR. Cez víkend a počas štátnych sviatkov platí celý deň. Cestovať na tento lístok môže jeden dospelý spolu s tromi deťmi vo veku 6 – 14 rokov. Deti do 6 rokov cestujú v doprave zadarmo.  Lístok platný 9 hodín (9 Uhr-Tageskarte) stojí od 6,40 EUR do 16,70 EUR (platí od 09.00 do 06.00 nasledujúceho dňa). Pri cestovaní s rodinou sa oplatí kúpiť Gruppen- alebo Familienkarte. Skupina do päť ľudí môže celý deň cestovať od 12 EUR do 26,50 EUR (závisí od množstva precestovaných zón). Lístky je potrebné označiť na začiatku cesty. Viac informácií o typoch a cenách cestovných lístkov nájdete na tejto stránke.

Prevádzkový čas hromadnej dopravy je v pracovnom týždni  od 04.30 do 01.00 ráno, po skončení nastupujú nočné spoje. Počas víkendov premávajú autobusy nepretržite.

 

Druhy dopravy

Autobus

MetroBus – zahŕňa 22 liniek pre priame a rýchle spojenie do centra, centrálnych častí mesta a prímestských, vzdialenejších oblastí bez príplatku. Autobusy jazdia každých pár minút s označením 1 – 15 pre centrum a širšie centrum a 20 – 27 pre odľahlejšie časti.

Express bus (SchnellBus) – expresná autobusová doprava na 8 linkách (čísla 31 až 39),  ktorá prepravuje cestujúcich z miestnych štvrtí do centra mesta pohodlne, pozor však, služba je za príplatok. Patria sem aj dve linky 48 a 49, na ktorých jazdia minibusy do ťažšie dostupných oblastí.

City a regional lines (StadtBus a RegionalBus) – spoznáte podľa 3-ciferného čísla (mimo mesta až 4-ciferného).

Nočné spoje (Night buses/NachtBus) – od nedele až do štvrtka zabezpečuje dopravu v noci 19 špeciálnych liniek nočných autobusov, ktoré štartujú z Rathausmarkt a jazdia od 00.30 ráno do takmer všetkých častí mesta. Označené sú 3-cifernými číslami od 600 do 688. Počas piatka a soboty jazdia v noci aj klasické autobusy a metrobusy.

Kyvadlová doprava (Shuttle buses/EilBus) – jazdí na 4 linkách a prepravuje cestujúcich zo vzdialenejších štvrtí na najbližšie zastávky hromadnej dopravy, ktorá ich prepraví ďalej do centra. Je bez príplatku a rozpoznáte ju začínajúcim písmenom E a 2-ciferným číslom.

Trajektová doprava – v hamburgskom prístave existuje 7 liniek HVV dopravného systému, ktoré premávajú po rieke Labe. Označené sú 2-ciferným číslom, začínajú číslom 61 a platia tu lístky na verejnú dopravu.

O Nemcoch sa hovorí, že nemajú zmysel pre humor. Možno by preto niekoho mohlo prekvapiť, že organizujú komediálne autobusové vyhliadkové výlety, ktoré sú sprevádzané profesionálnymi komikmi a fungujú počas víkendov.

Vlak – S-bahn a U-Bahn je kľúčový element hamburgského dopravného systému ktorý spája centrum mesta so vzdialenejšími časťami. Obsahuje 4 linky podzemných vlakov (U-Bahn), 6 predmestských vlakov (S-Bahn) a 9 regionálnych železničných liniek, ktoré spájajú Hamburg s inými mestami v regióne.

Auto - pri cestovaní autom sa dá Hamburg zvládnuť lepšie ako iné nemecké mestá. Doprava nie je hustá, ale počas dopravnej špičky dochádza k zápcham. Ak ste nepricestovali vlastným autom a z nejakého dôvodu auto potrebujete, mesto ponúka aj požičiavanie áut. Spoločnosti ako Car2Go alebo DriveNow majú autá roztrúsené po celom meste, takže v podstate na auto môžete natrafiť na každom rohu. Okrem registračného poplatku platíte za minútu, hodinu, deň alebo podľa počtu najazdených kilometrov, pričom palivo je zarátané v cene. Po zaregistrovaní nájdete najbližšie voľné auto cez mobilnú aplikáciu. Obdržíte kód, pomocou ktorého si auto otvoríte a môžete sa vydať na cestu.

Taxíky sú v Hamburgu dostupné po celý deň. Stoja na stanoviskách, alebo je možné ich odchytiť priamo na ulici. Oficiálne stanoviská sú na letisku, železničných staniciach, v okolí populárnych nákupných centier a turistických atrakcií. Tu musíte na taxík počkať, alebo si môžete taxík zavolať pomocou telefónu alebo mobilnej aplikácie my Taxi app. Všetky autá sú tradičnej slonovinovej farby so žltočiernym znakom „taxi“ na streche. Taxíky majú fixnú sumu, štartovacia taxa je 3,20 EUR, do 4 km je cena 2,35 EUR za kilometer, od 5 do 9 km je to 2,10 EUR za kilometer, nad 10 km je 1,45 EUR za kilometer.  Ak ste viacerí a potrebujete väčší taxík (Großraumtaxe), môžete si ho zavolať za príplatok 6 EUR. Väčšina taxikárov akceptuje okrem platby v hotovosti aj platbu kreditnou či debetnou kartou.

Bicykel – Hamburg je mesto, ktoré je veľmi priateľské k cyklistom. Je tu veľa cyklochodníkov a parkov. V meste funguje systém požičiavania bicyklov StadtRAD Hamburg so 120 stanovišťami po celom meste. Ak si chcete požičať bicykel, potrebujete debetnú, kreditnú alebo zákaznícku kartu dopravného systému. Prvých 30 minút je zadarmo, potom zaplatíte 0,08 EUR za minútu alebo 12 EUR za deň. Môžete však jazdiť zadarmo celý deň, pokiaľ stihnete prísť na stanovište vždy do 30 minút.

Rezervujte si ubytovanie v Hamburgu online.

 

UBYTOVANIE

Hamburg je turisticky navštevované mesto, kde si môžete vybrať z okolo 350 ubytovacích možností. Niektoré hotely sú drahé, platí to hlavne v centre mesta. Najlepšie hoteli sú situované okolo jazera Alster a ponúkajú majestátne výhľady. Nachádza sa tu aj najznámejší hamburgský hotel Atlantic. Mnohé z drahších hotelov znižujú ceny počas víkendov. Hotel sa dá rezervovať aj priamo v turistických informačných kanceláriách na hlavnej železničnej stanici (Hauptbahnhof), alebo v Kirchenallee. Za rezerváciu sa platí 4 EUR. Ak chcete ušetriť na ubytovaní, zvoľte si iný typ, napríklad hostel alebo kempovanie. V meste aj mimo mesta je množstvo miest, kde môžete zaparkovať váš karavan alebo rozložiť stan. Viac informácií o tejto možnosti ubytovania nájdete na tu. Ponuka ubytovania je na tejto stránke.

 

JEDLO

Život mesta je zviazaný s morom, rovnako aj kuchyňa. Kulinárske vplyvy prichádzali od posádok námorných lodí, preto sa niet čomu čudovať, že reštaurácie reprezentujú takmer všetky kúty sveta. Medzi miestne špeciality patria morský rak z Helgolandu, ráčiky z Büsum; ryby zo severného mora ako kambala, alebo čerstvé ustrice. Tradičným mäsovým jedlom je Stubenküchen – hamburský steak alebo námornícky Labskaus, jedlo pripravované s pivom, cibuľou, údeným mäsom, zemiakmi, sleďom a uhorkami. Iným typickým jedlom je polievka z úhora - Aalsuppe. Letnou špecialitou je Aalsuppe grün (polievka so sezónnymi bylinkami), rovnako dobrý je údený úhor Räucheraa. Na jeseň sa oplatí skúsiť Gepflückte Finten - tanier plný zelených a bielych fazulí, mrkvy a jabĺk. Po celý rok dostanete ragú Küken, zmes sladkého chleba, kuracieho, teľacieho mäsa, špargle, mušlí a sladkého hrášku. Všetko sa varí v bielej omáčke.

Medzi severonemecké špeciality patria Stubenküken (pečené mäso z mladého kohúta), Vierländer Mastente (kačka plnená jablkami, cibuľou a hrozienkami) alebo BirnenBohnen und Speck (hrušky s fazuľou a slaninou). V meste sa nachádza aj mnoho reštaurácií slávnych celebritných kuchárov, ktorí majú aj svoje televízne show a ktorých kuchárske knihy sa predávajú po celom svete (napríklad Tim Mälzer – reštaurácia Bullerei, Cornelia Polleto – reštaurácia Poletto ). Organizujú aj školy varenia, čo môže byť unikátnym zážitkom. Ak by ste chceli ochutnať nejakú inú než nemeckú kuchyňu napriek tomu, že ste navštívili Hamburg, vyberte si zo širokej ponuky reštaurácií na tejto stránke.
 

ZÁBAVA

Hamburg je mestom, ktoré ponúka množstvo zážitkov vo dne i v noci. Ak si chcete užiť ten pravý nočný život pre vás, Hamburg je mestom, kde si prídu na svoje všetky vekové kategórie. Centrom hamburgského nočného života je vykričaná štvrť Reeperbahn vo štvrti St. Pauli. Takmer kilometer dlhá ulica plná barov, nočných klubov a divadiel. Je to aj štvrť červenej zóny koncentrovanej okolo uličky Herbertstrasse, kde je povolený vstup len mužom, ženy a deti majú vstup zakázaný. Prostitútky sediace vo výkladoch a čakajúce na zákazníkov sú neobvyklým zážitkom. V blízkej Grosse Freiheit nájdete neuveriteľný počet sex-show, striptízových a erotických tanečných klubov. Medzi najznámejšie patria Colibri, Safari, alebo Dollhouse. Táto ulica sa preslávila aj návštevou skupiny Beatles. Kluby patria medzi tradičné zastávky mestských tours. Ceny sú vysoké, ak si objednáte drink, spýtajte sa na cenník, ktorý by mal byť podľa zákona zverejnený. Oplatí sa zaplatiť hneď po tom, ako drink dostanete. Pred 22:00 hod. sa v kluboch nič nedeje. V okolí môžete navštíviť aj námestie Hans-Albers-Platz plné barov, kde sa započúvate do dobrej hudby pri chutnom pive. Hamburger Berg je miesto plné barov v štýle 60-tych rokov, kde sa stretávajú študenti a akademici. V západnej časti mesta si môžete užívať pokojnejší nočný život. Je to štvrť plná divadiel, kín a barov. Nachádza sa tu aj historický pivovar Altes Mädchen (Lagerstrasse 28b).

Hamburg je bohatý aj na umenie. Mestský baletný súbor patrí medzi najlepšie v Európe, júlový festival baletu je kultúrnou udalosťou. V meste je okolo 40 divadiel, predstavenia sa odohrávajú v nemčine, jedno divadlo hrá v angličtine. Medzi najlepšie divadlá patria Deutsches Schauspielhaus, Thaliatheater, Kammerspiele. Lístky stoja od 10 EUR do 70 EUR. Najpopulárnejšie muzikálové divadlá sú Neue Flora Theater a Operettenhaus.
Hamburg je podobne ako Berlín, jednou z najobľúbenejších gej destinácií v Európe. Aktuálne informácie o scéne gejov a lesbičiek nájdete v malom žurnáli Dorn Rosa, distribuovanom v baroch s klientelou gejov, lesbičiek a bisexuálov. Ponuka kultúrnych podujatí na oficiálnych stránkach mesta.

 

NÁKUPY

Hamburg spolu s ostatnými nemeckými mestami je mestom s najprísnejšími otváracími hodinami v Európe. Všeobecne sú obchody otvorené od pondelka do piatku (od 9.00 do 18:30, vo štvrtok do 20.30), v sobotu od 7.00 do 14.00  alebo počas dlhších sobôt (prvá sobota v mesiaci) do 16.00. V nedele sú obchody zatvorené, výnimkou sú štyri nedele v roku, kedy zúčastnené obchody otvárajú svoje brány od 13.00 do 18.00 (25. marec, 3. jún, 23. september a 4. november). Dve najstaršie a najprestížnejšie ulice Grosse Bleichen a Neuer Wall vedú paralelne s kanálmi, sú spojené s Jungfernstieg a Ufer Strasse. Jungfernstieg je jednou z najkrajších nákupných ulíc, ponúka majestátne výhľady a garantuje tie najlepšie nákupné možnosti. Neuer Wall je kilometer dlhý bulvár plný svetovo najznámejších značiek, klenotníctiev, spolu s najznámejším a jedným z najstarších predajcov šperkov Brahmfeld&Gutruf. Rovnobežne s Neuer Wall je Grosse Bleichen, ulica s prestížnymi značkami pre náročných zákazníkov. Je takisto domovom obchodného domu Douglas, jedného z najlepších obchodov predávajúcich parfémy. Štvrť, kde nájdete skôr diela nezávislých návrhárov a umelcov, je Schanzenviertel. Menej drahé nákupné ulice sú SpitalstrasseMönckebergstrasse, populárne pre mix nákupných domov, známych módnych reťazcov ako H&M, Zara a Massimo Dutti. Nachádza sa tu aj jeden z najznámejších obchodných domov Saturn, predávajúci CD, vinylové platne a DVD.

Mesto má niekoľko väčších nákupných centier, mnohé z nich sú prepojené. Mramorová Galleria je postavená podľa londýnskej Burlington Arcade, najstaršie a luxusnejšie obchodné centrá sú Kaufmannshaus a Hamburger Hof.

Hamburský rybí trh (Fischmarkt), ležiaci medzi Hexenbergom a Grosse Elbstrasse sa koná každú nedeľu od 05.00 do 09.30 (od novembra do marca od 07.00 do 09.30). Kúpite tu kvety, ovocie, zeleninu, dokonca aj domáce zvieratá, trh existuje už od roku 1703. Dnes sú ryby len doplnkovým tovarom. Najhustejšia koncentrácia starožitníctiev v Hamburgu, raj starožitníkov je Antik-Center na ulici Klosterwall.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Život v Hamburgu je po celý rok preplnený koncertmi, veľtrhmi, parties, alebo výstavami. Niekoľko udalostí je výnimočných.

Alstervergnugen – pouličné parties a zábava na brehoch rieky Alster, ktorá sa koná v meste na konci augusta. Jedlo, pitie, divadelné predstavenia a ohňostroje, to všetko môžete zažiť ak navštívite tento festival;

Hamburger Dom - jeden z najväčších a najstarších príležitostných zábavných parkov. Koná sa 3 krát ročne, koncom marca, júla a novembra;

Hafengeburtstag - 7. mája oslavujú obyvatelia Hamburgu narodeniny prístavu. Koná sa tu divoká párty oslavujúca deň, kedy nemecký panovník Barbarossa udelil mestu daňovú výnimku, čím poistil budúcnosť mesta ako obchodnej veľmoci. Slávnosť začína priplávaním lodí do prístavu, pokračuje zábavou po celom prístave s dobrým jedlom a nápojmi;

Elbjazz – jazzové koncerty konajúce sa v máji po celom prístave;

Filmfest Hamburg – filmový festival ktorý sa koná koncom septembra predstavuje nové snímky renomovaných medzinárodných umelcov;

Vattenfall Cyclassics – medzinárodné cyklo preteky, ktoré sa konajú v auguste v centre mesta, ktoré je kvôli tomu pre dopravu uzatvorené;

Haspa maratón – s viac ako 20 tisíc účastníkmi sa radí medzi top 10 maratónov na svete. Koná sa v apríli.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Hamburgský prístav – druhý najväčší prístav v Európe, 13 000 lodí ročne, milióny ton tovarov, 12% plochy mesta, atrakciou je loď Rickmer Rickmers premenená na múzeum a reštauráciu.

Cap San Diego – nákladná loď na ktorej nájdete múzeum hostiace súčasné výstavy venované imigrácii a lodiarstvu. Leží na jednom z prístavných mól.

Erotic Art Museum – exponáty presne zodpovedajúce názvu múzea

Miniatur Wunderland – je to svetovo najväčší modelový svet planéty.  Zmenšená krajina sa rozprestiera na ploche 1490m²  s 260 tisíc postavami, 42 lietadlami, 9250 autami, 1040 vlakmi a mnohým ďalším. Postavili ho bratia, dvojčatá Frederik a Gerrit Braunovci, ktorý si tu splnili svoj detský sen. Keďže je jednou z najnavštevovanejších atrakcií v Nemecku, odporúčame vám rezervovať si lístky vopred cez internet.  

Kunstmeile Hamburg – 5 umeleckých inštitúcií v centre Hamburgu, všetky od seba navzájom vzdialené na pešo, zahŕňajúc:

  1. Bucerius Kunst Forum – galéria, ktorá nesie meno zakladateľa Gerda Buceriusa a jeho manželky. Obvykle sa tam konajú 3-4 výstavy ročne v spolupráci s ostatnými galériami.
  2.  Deichtorhallen – kedysi obchodný dom, dnes  jedna z najväčších galérií súčasného umenia a fotografie v Európe.
  3. Kunsthalle - pod zelenou kupolou a stĺporadím dominujúcim Glockengiesserwallu sa nachádza slávna Kunsthalle. So zbierkou stredovekých portrétov, diel lokálnych umelcov zo 14.storočia, holandských majstrov zo 16. a 17. storočia, zbierok portrétov od nemeckých a francúzskych maliarov až po umelecké diela zo súčasnosti patrí medzi top galérií umenia v Nemecku.  Galériu môžete navštíviť aj s deťmi, je pre nich pripravená špeciálna prehliadka a program.
  4. Kunstverein Hamburg -  galéria prezentujúca diela mladých umelcov
  5. Museum für  Kunst und Gewerbe -  vlastní 500 tisíc predmetov od staroveku po súčasnosť                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Chilehaus – jedna z najkrajších budov v Hamburgu má tvar zaoceánskej lode. Prekrásny príklad nemeckej expresionistickej architektúry. Patrí do kultúrneho dedičstva Unesco a v súčasnosti je majetkom realitnej kancelárie Union Investment Real Estate AG. https://www.chilehaus.de/de/Auf-einen-Blick.html

Krameramtswohnungen – rad menších domčekov zo 17. storočia, bývali tu vdovy menších obchodníkov, dnes je v jednom z nich múzeum, v ostatných obchody a reštaurácie.

Rathaus –  baroková radnica so 647 miestnosť (medzi najslávnejšie miestnosti patria Kráľovská a Veľká sála) bola postavená v rokoch 1886 až 1897. Dominuje centru mesta a sídli v ňom senát a parlament.

Spicy's Gewürzmuseum – múzeum korenia a byliniek.

St Michaeliskirche – jedna z nezabudnuteľných pamiatok mesta, najväčší barokovo- protestantský kostol v severnom Nemecku. S výškou 106 metrov ponúka nezabudnuteľný výhľad na mesto.

St-Nikolai-Kirche – zbombardovaný kostol slúži ako protivojnový pamätník.

Dialog im Dunkeln – prehliadka so slepým sprievodcom v absolútnej tme. Pri nej sa návštevníci učia používať iné zmysly.

Elbphilharmonie – veľkolepá stavba s vynikajúcou akustikou má za cieľ stať sa jednou z 10 najlepších koncertných hál na svete. Bývalý obchodný dom, ktorý navrhli  švajčiarski architekti Herzog & de Meuron.  

Fischmarkt – trh existuje už od roku 1703. Dnes sú ryby len doplnkovým tovarom, kúpiť si tu môžete takmer všetko od oblečenia, jedla až po suveníry. Koná sa každú nedeľu od 05.00 do 09.30 (od novembra do marca od 07.00 do 09.30).

Reeperbahn – zábavná štvrť v časti St. Pauli, najznámejšia v meste, ktorá ožíva v noci. Tisíce ľudí majú rovnaký cieľ, zabaviť sa.  Nájdete tu reštaurácie, nočné kluby, diskotéky a bary ale aj striptízové kluby, sex shopy a verejné domy.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Grosse Freiheit – ulica prostitúcie, sex shopov a s tým súvisiaceho biznisu. Jasné svetlá, tmavé dvere, živé sex kluby. Vstupné sa tvári nízko, markantne narastie po objednaní prvého drinku.

Herbertstrasse – ak v Reeperbahn uvidíte pomaľovaný tenký múr, vedie k Herbertstrasse, ulica, ktorá je nazývaná aj obrovský verejný dom, kde vás budú vítať aj prostitútky vo výkladoch.

St Pauli Elbtunnel – od roku 1911 slúži táto 426 m dlhá pasáž ako tunel pod riekou Labe.

Tierpark Hagenbeck – 19 hektárový park existuje už vyše100 rokov. Okrem voľných výbehov pre zvieratá tu nájdete repliku nepálskej pagody, japonskej záhrady, alebo secesnej brány.

 

PASY

Hamburg CARD – ponúka neobmedzené cestovanie sieťami HVV dopravného systém mimo prvej triedy. K tomu zľavnený vstup do viac ako 150 turistických atrakcií, čo zahŕňa jazdu vyhliadkovým autobusom alebo plavbu vyhliadkovou loďou po rieke Alster, prehliadka prístavu, vstupy do múzeí, divadla, reštaurácií alebo na nákup suvenírov. Môžete si zakúpiť Individual pass (Single ticket) ktorý platí pre jedného dospelého a 3 deti (6-14 rokov vrátane) v cenách 10,50 EUR na 1 deň, 19,90 EUR na 2 dni, 25,90 EUR na 3 dni, 34,50 EUR na 4 dni alebo 41,90 EUR na 5 dní. Ak ste viacerí, ideálnou voľbou pre vás je Group pass, ktorý platí pre 5 osôb, pričom na veku nezáleží. Tu ceny začínajú od 18,50 EUR na 1 deň, 32,90 EUR na 2 dni, 44,90 EUR na 3 dni, 59,50 EUR na 4 dni až po 74,50 EUR na 5 dní. Pasy platia podľa počtu dní, na koľko boli zakúpené, dni sú vždy vyznačené. Zakúpiť si ich turisti môžu vo všetkých automatoch, cez HVV aplikáciu, cez internet, v stánkoch HVV dopravy, u vodičov autobusu, v turistických informačných centrách, ale aj mnohých hoteloch a hosteloch. Alebo si ju môžete zakúpiť jednoducho cez internet na telefónnom čísle 040/300 51 300.

Hamburg CARD plus Region – zahŕňa všetko, čo Hamburg CARD, s tým rozdielom, že kým s obyčajným pasom môžete cestovať v rámci mesta, s týmto pasom môžete objavovať aj časti mimo mesta (zóny ABCDE). Existujú dve varianty Hamburg CARD plus region Single ticket, ktorý platí pre jednu dospelú osobu a k nej 3 deti vo veku 6 až 14 rokov. Takýto typ lístka stojí 21,50 EUR na 1 deň a 59,50 EUR na 3 dni. Ak ste skupina 5 osôb rôzneho veku, pričom deti do 6 rokov cestujú zdarma, oplatí sa vám zakúpiť Hamburg CARD plus Region Group ticket v cenách 35,50 EUR za 1 deň alebo 89,50 EUR za 3 dni. Viac informácií získate na tejto stránke.

 

APLIKÁCIE

AINO Hamburg - Events & Tipps

City Maps - Hamburg

 

INTERNET

http://english.hamburg.de/

http://www.hamburg-tourism.de/en/

ttp://en.wikipedia.org/wiki/Hamburg

 

LETISKO

Hamburg Airport (HAM)

 

VEĽVYSLANECTVO

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Nemecku
Hildebrandstraße 25, 10785, Berlin, Nemecko

 

BEZ ZÁRUKY

V Hamburgu býva ešte stále (okrem Bratislavy) aj slovenský herec a Juraj Kukura.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa