NA CESTÁCH Serengeti

2010-10-24 15:00:00 |   |    | 

TANZÁNIA/ video - Serengeti, exotické meno vzdialeného miesta kdesi v Afrike, ktoré našinec pozná iba z prírodopisných filmov. V Serengeti nezáleží na tom, či je človek bohatý, či chudobný, dobrý alebo zlý, tu vládne príroda a zákony divočiny.



Serengeti znamená vo svahilčine „nekonečné a nekončiace pláne“, a je to veru výstižný názov. Obrovská trávnatá planina, kde-tu posiata drobnými kríkmi, kde sa zem v jednej priamke stretáva s oblohou, to je Serengeti. V niektorých častiach nájdete aj zvláštne kopce kameňov, nazývaných Simba Kopje – domov levov, ktoré ich veľmi obľubujú a odtiaľ pozorujú okolie. Sú tu tiež hory, ktoré znenazdania vystupujú z planiny a môžu poslúžiť ako orientačný bod.

Národný park Serengeti, vyhlásený v roku 1951, zaberá 14 763 km² z obrovskej oblasti na severozápade Tanzánie o celkovej rozlohe 60 000 km2 . Prirodzeným severným pokračovaním Serengeti je národný park Masai Mara v Keni.

Zvieratám samozrejme žiadna hranica neprekáža, a ak navštívite Serengeti v apríli, stanete sa svedkom obrovskej migrácie miliónových stád pakoní a zebier, ktoré putujú za lepšou potravou v Masai Mara. Migrácia je prirodzeným dôsledkom striedania sa obdobia dažďa a obdobia sucha, a prispieva k udržaniu prirodzenej rovnováhy medzi faunou a flórou i medzi jednotlivými živočíšnymi druhmi navzájom.

Stáda bylinožravcov sú sprevádzané svorkami levov a iných predátorov, ktorí si chodiacu zásobáreň jedla nenechajú ujsť. V ohrození sú najmä nedávno narodené mláďatá a staré jedince. Tvrdý zákon divočiny tu platí v plnej miere a každý sa mu musí podriadiť.
Okrem namáhavej cesty a neustále striehnucich predátorov striehne na stáda pakoní a zebier ďalšia prekážka – prechod cez dravú rieku Mara. Príkre brehy, rýchla voda a obrovské krokodíly si vždy vyberú svoju daň.

V Serengeti nájdete množstvo nádherných zvierat. Stáda rôznych druhov antilop a gaziel, žirafy, drobné cicavce, hyeny, hrochy, krokodíly a nespočetné množstvo rôznych druhov vtákov. Zazrieť tu Veľkú päťku – slona, leoparda, leva, nosorožca, byvola - nie je veľký problém, aj keď nosorožcov je čoraz menej a sú veľmi vzácne.

Pri našej návšteve Serengeti sme mali naozaj šťastie na krásavcov Veľkej päťky. V plnej kráse sa nám predviedol výstavný kus leoparda, ktorý si oddychoval na strome a pozoroval svoje teritórium. Úplne prirodzene sa vyvaľoval na konári asi tak 10 metrov nad zemou. Nechal sa obdivovať pol hodiny, potom nám zmizol vo vysokej tráve.

Inak, uvidieť ležiaceho leva či levicu vo vysokej suchej tráve je pre netrénované oko takmer nemožné, pokiaľ to sami nedovolia. Dokonalé maskovanie im pomáha pri love a ich technika zakrádania sa ku koristi je dokonalá.

A čo levy a zveľaďovanie svorky? Boli sme svedkami milostných hier jednej levej krásky a statného leva, čo bol úžasný zážitok, no taký krátky, že sa mi ani fotoaparát nestačil zaostriť J Levy sa pária si štrnásť dní nepretržite, nelovia a nejedia, a schudnú asi o tretinu svojej váhy. Takže páni, lev v posteli nemusí vždy znamenať vyznamenanie. V porovnaní s levmi sa taký „trpaslík“ akým je Byvol kaferský nemá za čo hanbiť. Pri milostných hrách si počína ako vyšportovaný atlét. A klobúk dolu pred vyvolenou jeho srdca, ktorá musí jeho váhu uniesť na svojich bedrách.

Ale Serengeti nie je iba rozmnožovanie, to je aj boj o život, teritórium či o samice. Viete ako bojujú žirafie samce? Postavia sa k sebe bokom, oprú sa nimi o seba a v úžasných piruetách krkov sa snažia vytlačiť svojho súpera z pozície. Úžasne divadlo elegantných pohybov. Takýto boj môže trvať aj niekoľko hodín, sú to vytrvalé zvieratá a aj dostatočne silné. Lev pri útoku na žirafu riskuje silný kopanec, ktorý ho môže aj zabiť.

Obľúbenou potravou levov sú okrem antilop a pakoní aj zebry. Tieto „koníky v pyžamách“ sa vyznačujú tým, že ich kresba na koži je jedinečná a podľa toho, či sú to pruhy hnedé, čierne či oboje, sa rozlišujú jednotlivé druhy. Zebry sa často stavajú pri pasení do dvojíc, pričom sú k sebe otočené hlavami a navzájom sa prekrývajú. Vďaka ich pruhom na koži to vyzerá z diaľky tak, ako keby nemali začiatok a koniec, čo metie dravcov pri útoku na nich. Taktika prežitia je mimoriadne dôležitá.

A ako prežije čas na safari našinec? Postarajú sa o neho v luxusných hoteloch postavených na okraji národného parku. Môže očakávať priestranné izby s príslušenstvom a balkónom, úžasný výber jedál, služby práčovne, internet, fax, zmenáreň, bazén a bar. Hotely sú krásne zasadené do prírody, dokonale ladia so savanou.

Keďže hotely pozostávajú z niekoľkých budov - z hlavnej budovy s recepciou, jedálňou a terasami a s jednotlivými budovami v tvare okrúhlych chatiek, kde sa nachádzajú tri až štyri izby so samostatnými vchodmi, môže sa stať, že pri večery na terase sa pri vás pristaví malinký dik-dik, najmenšia antilopa na svete, ktorý si prišiel pochutnať na trávičke pod terasou. Alebo medzi chatky zablúdi tonový predstaviteľ byvola kaferského, ktorý nechce nič iné, iba odtiaľ zmiznúť. Jedným slovom, zážitky čakajú na návštevníka Serengeti na každom kroku, stačí len prísť a dívať sa otvorenými očami...

 

Prežili ste aj vy niečo podobné? Napíšte nám... Radi zverejníme vaše zážitky, pocity, postrehy, rady či sťažnosti aj s fotografiami z vašich ciest po svete.

 

Zdroj/autor: Simba Safari, K. Serinová

VIDEO Tanzania
 

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa