Taliansko otvára pláže: Koronavírus úplne zmení oddych pri mori, úrady predstavili pravidlá

2020-05-13 00:00:00 |   |    | 

Taliansko patrí k obľúbeným destináciám dovolenkujúcich Slovákov. Predovšetkým letoviská nad Benátkami sa vďaka dostupnej vzdialenosti a širokým piesočným plážam s miernym vstupom do vody tešia vysokej návštevnosti. Na preplnené pláže však tento rok zabudnite.



Taliansko patrí ku krajinám, ktoré koronavírus zasiahol najhoršie. Podľa oficiálnej bilancie sa ochorením Covid-19 nakazilo takmer 220.000 ľudí, vyše 30.000 svoj boj prehralo. V pondelok však krajina začala s uvoľňovaním niektorých obmedzení. Do práce sa vrátilo približne 4,4 milióna Talianov, gastronomickým podnikom a kaviarňam bol umožnený výdaj „cez okienko“ a otvárajú sa tiež pláže. Úrady pripravili dokument, ktorým stanovujú pravidlá pre ich návštevníkov, informuje na svojej stránke večerník Corriere della Sera.

K najsilnejším zbraniam v boji proti šíreniu koronavírusu je zachovávanie odstupu. Obľúbené talianske pláže však bývajú bežne úplne preplnené, preto úrady nariadili, aby bol počet ich návštevníkov presne limitovaný. Vstup bude povolený len na základe časovo vymedzenej rezervácie (napríklad prostredníctvom aplikácie), ktorá tiež uľahčí prípadné kontaktovanie a následnú karanténu, ak by sa ochorenie Covid-19 vyskytlo u niektorého z návštevníkov.

Na mieste potom bude nutné dodržiavať pravidlá, uvedené v niekoľkých jazykových mutáciách pri vstupoch na pláž. Predovšetkým treba zachovávať vzájomnú vzdialenosť minimálne jeden meter, k čomu dopomôžu aj presné značenia pomocou pásiek a značiek. Tie budú ukazovať nielen potrebné rozostupy, ale označia tiež miesta, kde si môžu návštevníci rozložiť slnečník. Nikde inde to povolené nebude.

Okrem toho bude zakázané zdržiavať sa pri vstupe do vody, takže na obľúbené čľapkanie treba zabudnúť. Bezpečnú vzdialenosť bude potrebné dodržiavať aj vo vode. Verejné pláže tiež budú musieť byť pravidelne dezinfikované, úrady preto samosprávam odporúčajú, aby ich správou poverili „orgány alebo subjekty s primerane vyškoleným personálom“, napríklad dobrovoľníkmi alebo združeniami tretieho sektora.

Tieto nariadenia by mali na úvod platiť pre letoviská Ostia, Anzio a Fregene pri Ríme, regióny Ligúria a Toskánsko, ale aj na Sardínii či v ďalších obľúbených destináciách ako Pelosa di Sintino či zátoka Costa Smeralda. Dá sa však očakávať, že budú neskôr platiť v celom Taliansku.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa