Extrémne zlý nápad: Španielske úrady postriekali pláž bielidlom

2020-05-06 15:00:00 |   |    | 

Úrady v meste Zahara de los Atunes na juhu Španielska sa ospravedlnili za to, že nechali postriekať miestnu pláž bielidlom v snahe ochrániť deti pred novým koronavírusom, čo vyvolalo vlnu kritiky. Bieliaci roztok po viac ako dva kilometre dlhej pláži rozptýlili traktory ešte v sobotu 25.4., deň predtým, ako v Španielsku mohli deti vyjsť von po uvoľnení obmedzenia pohybu. Podľa environmentalistov však tento krok pláži len uškodil, pričom na miestnom ekosystéme spôsobil "brutálnu škodu".



María Dolores Iglesias, ktorá v regióne Cádiz predsedá environmentálnej dobrovoľníckej skupine, miesto sama navštívila a bielidlo podľa nej "zabilo všetko" na zemi, pričom na nej nie je nič vidieť, ani hmyz. Pláž a jej duny sú chránené miesto, lebo sa tam rozmnožujú a hniezdia sťahovavé vtáky, no traktory podľa Iglesias zničili minimálne jedno hniezdo s vajciami.

"Bielidlo sa používa ako veľmi silný dezinfekčný prostriedok, logické je jeho použitie na dezinfekciu ulíc a asfaltu, ale tu je tá škoda brutálna," vyjadrila sa environmentalistka pre španielske médiá. Podľa Iglesias sa divokej zveri na pláži počas obmedzenia pohybu darilo. "Pláž má svoje spôsoby, ako sa vyčistiť, nebolo to nutné. Nemyslia si, že je to živý ekosystém, ale veľa pôdy," skonštatovala.

Miestny predstaviteľ Agustín Conejo uznal, že postriekanie pláže bola chyba. "Urobilo sa to s najlepším úmyslom," uviedol s tým, že chceli ochrániť deti, ktoré prišli na pláž po tom, čo šesť týždňov museli byť doma. Regionálna vláda v Andalúzii podľa denníka El País v súvislosti s prípadom zvažuje pre samosprávu mesta pokutu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa