Cádiz - španielska Andalúzia s omamnou vôňou Afriky

2019-01-09 12:00:00 |   |    | 

Patrí Španielsko medzi vaše obľúbené destinácie? Ponúkame vám ďalší tip, kam sa môžete vybrať na dovolenku. Cádiz sa nachádza na juhu krajiny, má veľký prístav a pútavú históriu. Pohodlne sa tam dostanete zo Sevilly, odkiaľ tam jazdí priamy vlak. Blízko to máte aj do Gibraltáru a Malagy, takže si opäť môžete vymyslieť ďalší skvelý výlet.



 

Torre Tavira

Cádiz musel mať kvôli svojej špecifickej polohe dobre vyvinutý obranný systém. Preto v meste postupne postavili 129 strážnych veží, z ktorých sledovali nepriateľov, ktorí by sa mohli priplaviť cez more. V súčasnosti už viaceré z nich patria do súkromného vlastníctva. Niektoré premenili na štýlové podniky a pár z nich používajú ako netradičné bývanie. Torre Tavira medzi nimi vyniká svojou výškou. Meria 45 metrov a ponúka najkrajší výhľad na mesto a prístav. Ďalšou zaujímavosťou tejto atrakcie je kamera obsura s originálnou prehliadkou dejín Cádizu. Počas dvadsiatich minút vám takýmto spôsobom predstavia všetky dôležité informácie o celom regióne a ani sa nenazdáte a budete zrazu stáť na vyhliadke a kochať sa pohľadom na centrum.

 

Gran Teatro Falla

Na kultúre a architektúre Cádizu je cítiť blízkosť afrického kontinentu. Najlepším príkladom je budova divadla Gran Teatro Falla, ktorá je inšpirovaná typickými marockými prvkami. Červeno-biele sfarbenie, vstupné dvere olemované charakteristickými podkovami a použitý materiál jasne napovedajú, podľa akého vzoru bola táto pamiatka postavená. Jej história sa datuje od 19. storočia a dodnes slúži na organizovanie divadelných predstavení a kultúrnych akcií. Najzaujímavejšou slávnosťou je karneval, ktorý môžete navštíviť na prelome februára a marca. V tomto období sa v Gran Teatro Falla koná súťaž spevákov, ktorí vystupujú v kostýmoch a spievajú satirické piesne.

 

Cádizská katedrála

V centre mesta sa nachádzajú dva kostoly a oba sídlia blízko seba. Známejšia je Cádizská katedrála, ktorú postavili počas 18. storočia. Má originálny vstup s mostíkom, ktorý je natretý červenou farbou. Vďaka tomu budete mať pocit, ako keby ste kráčali po slávnostnom koberci tejto farby. Na exteriéri katedrály vás zaujmú dve vežičky, ktoré zohrávajú podstatnú úlohu aj počas prehliadky. Môžete zájsť do jednej z nich a pokochať sa ďalším skvelým výhľadom na mesto. V jej blízkosti sa nachádza kostol Panny Márie, ktorý často mylne označujú za hlavný svätostánok v Cádize. Táto stavba je staršia a vstup do nej je bezplatný.

 

Trh s domácimi výrobkami

Celé Španielsko je známe typickými trhmi s domácimi chuťovkami. Inak tomu nie je ani v Cádize, kde navyše platí, že čím je mesto menšie, tým majú tieto miesta väčšiu charizmu. Trhovníci sa s domácimi dobre poznajú a vy sa cítite ako na stretnutí starých priateľov. Okrem ovocia a zeleniny je trh známy aj pestrým výberom rýb a morských živočíchov. Rybári ich tam nosia denne úplne čerstvé a ponúkajú tak najvyššiu kvalitu. Kúpiť si tam môžete aj domáce spracované jedlá ako rôzne plnené olivy, španielske sladkosti a ich typické pokrmy varené priamo na mieste medzi desiatkami turistov.

 

Pláže v Cádize

Skvelá poloha priamo pri mori pasuje toto mesto aj medzi obľúbené dovolenkové destinácie. Stačí len vyjsť von z centra a hneď sa nachádzate na krásnej pláži plnej slnečníkov. Playa de la Victoria sa nachádza v obytnej štvrti a často ju označujú za najlepšiu mestskú pláž v Európe. V jej blízkosti postavili viaceré športové ihriská a vynikajúce podmienky ponúka aj mierny vstup do mora, ktorý je ideálny pre rodiny s deťmi. Playa de la Caleta je priamo pri centre a môžete si tam pozrieť aj vkusné drevené mólo s reštauráciou. Najdlhšia pláž sa volá Playa de la Cortadura. Zachádza aj mimo centrum a ponúka viac súkromia.

 

Preteky koní na pláži

Oblasť okolo Cádizu je dobre známa vďaka konskému chovu. Ponúkajú tam viaceré predstavenia s trénovanými zvieratami a špecialitou sú súkromné tour, na ktorých nebudete využívať auto ani mikrobus, ale spoznáte región práve jazdou na koňoch. Pokiaľ sa vyberiete do tejto časti Španielska v auguste, môžete sa tešiť na originálne preteky. Tie sa konajú priamo na pláži malého rybárskeho mestečka Sanlucar. V čase odlivu sa tam stretne niekoľko domácich jazdcov na koňoch, ktorí súperia o prestížne víťazstvo.

 

Hrad svätej Cataliny

I keď táto stavba nesie hrdé pomenovanie hradu, v skutočnosti ide o dôležitú obrannú pevnosť. Má tvar hviezdy a od prvej chvíle mala chrániť najnebezpečnejšiu časť mesta. Táto strana Cádizu bola totiž nechránená, takže ich mohli z mora kedykoľvek prekvapiť. Neskôr tam postavili malú kaplnku a bývanie pre vojakov. V súčasnosti sa v jej priestoroch nachádzajú umelecké galérie a z jej múrov je nádherný výhľad na more a pláže.

 

Mesto parkov

Tak ako nazývajú Cádiz mestom veží, rovnako často používajú aj prezývku mesto parkov. Výborná prímorská klíma praje rastu rôznych druhov rastlín a drevín. Viaceré z nich sa nachádzajú priamo pri pobreží, takže prechádzku cez ne môžete spojiť aj s oddychom na pláži.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa