Mesto Rimanov, Arabov i Židov: Zaragoza láka milovníkov histórie

2016-10-29 12:00:01 |   |    | 

Pyrenejský polostrov ovládali počas jeho bohatej histórie viaceré národy. Vďaka tomu môžete počas dovolenky v Španielsku obdivovať zmes viacerých kultúr - niekedy dokonca na jedinom mieste. Napríklad Zaragoza - založili ju počas rímskych čias, pobudli tu aj Arabi a Židia. Všetci na meste zanechali svoju pečať, a tak je dnes magnetom hlavne pre všetkých milovníkov histórie.



 

Miesto, kde to žije

Príbeh Zaragozy sa začal písať približne v 1. storočí pred Kristom. O presnom roku neexistujú záznamy, vieme však, že sa v tých časoch nazývala Caesaraugusta. Počas dejín mesta sa v jeho blízkosti odohrali dve veľké vojny, po každej  sa však dokázalo pozviechať a Zaragoza sa dokonca zaradila k najvýznamnejším mestám Španielskeho kráľovstva.

V súčasnosti návštevníkom ponúka nielen pamiatky, ale najmä výbornú zábavu založenú na tradíciách. Najživšou časťou mesta je Tubo v historickom centre. Úzke uličky tu lemujú pôvodné vysoké mestské domy, kde sa dnes nachádza veľké množstvo tapas barov, reštaurácií a podnikov s tradičnou hudbou a tanečníkmi flamenga. Nájdete tam tiež reštauráciu Casa Lac, ktorá je otvorená od roku 1825 a patrí medzi najstaršie v Európe.

 

Basílica de Nuestra Seňora del Pilar

Najznámejšou pamiatkou mesta je baroková bazilika, ktorá bola postavená v priebehu 17. a 18. storočia. Pôvodne to bol iba menší kostol zasvätený Panne Márii, ktorý sa postupne stal druhým najdôležitejším pútnickým miestom v krajine. V 16. storočí ho prestavali na gotickú katedrálu a neskôr na ešte väčšiu baziliku v barokovom štýle. Popri ikone Panny Márie je najvzácnejším umeleckým dielom freska od Francisca Goyu. Bazilika je pre turistov otvorená denne okrem času, keď sa v nej konajú sväté omše. Vstupné je zdarma.

 

Palác Aljafería

V 11. storočí sa na krátky čas dostala Zaragoza pod nadvládu Arabov. Z tej doby sa v meste uchoval palác Aljafería, ktorý patrí k najkrajším v Európe. Pôvodne mal funkciu obrannej pevnosti, zároveň v nej však sídlila dynastia Banu Hud. V centre paláca sa nachádza príjemná malá záhrada a jednotlivé priestory silne odrážajú vplyv arabskej kultúry, ktorá sa prejavuje najmä na precíznom architektonickom zdobení. V súčasnosti v Aljaferíi zasadá regionálny parlament, napriek tomu je však palác prístupný aj verejnosti. Otvorený je počas pracovných dní a v sobotu, pred jeho návštevou si však pozrite presný harmonogram podľa ročného obdobia, ale aj podľa zasadania parlamentu. Vstupné pre dospelých je 5 eur.

 

Po stopách bývalého Expa

V roku 2008 zažila Zaragoza veľký cestovateľský boom, keďže sa stala hostiteľom známeho Expa. Vtedy pre výstavu vznikol celý nový areál s mnohými budovami. Jednou z hlavných tém bola voda, tej teda prispôsobili aj architektúru. Najznámejšou novou stavbou sa stala Vodná veža, ktorá v tých časoch dokonale kopírovala trendy vtedajšieho stavebníctva. Po skončení výstavy sa rozhodli jednotlivým stavbám vdýchnuť nový život, väčšinu z nich premenili na kancelárske priestory a svoj domov tam našli aj známe reštaurácie. I v súčasnosti sa môžete prejsť novou zaragozskou štvrťou a pozrieť si, ako architektúra skláňa poklonu jednému z prírodných živlov.

 

Rímske divadlo

Najstaršou budovou mesta je rímske divadlo, ktorého vznik sa datuje do 1. storočia. Jeho ruiny prvýkrát objavili a verejnosti odhalili až v roku 1972. Kvôli chátrajúcim stenám museli stavbu zakonzervovať a postaviť okolo neho budovu, ktorá sa stala súčasťou múzea mapujúceho rímske dejiny mesta. V okolí Zaragozy, ale aj priamo v nej nájdete viacero stavieb z tohto obdobia, môžete si ich prezrieť na špeciálnej prehliadke.

 

Krabička so svätcom

Ako významné pútnické miesto si Zaragoza so sebou nesie aj tradíciu špeciálnych suvenírov. Na každom kroku nájdete vo výkladoch zvláštne farebné krabičky, na ktorých sú obrázky svätcov. Tie sa však nepoužívajú na predaj religióznych artefaktov, ale sú naplnené sladkými cukríkmi. Okrem ochrany obdarovaného mu tak prinášajú aj chutné potešenie navyše.

 

Využite Zaragoza card

Zľavová karta Zaragozy v sebe združuje niekoľko typov zliav. Najväčším lákadlom je bezplatný vstup do väčšiny hlavných múzeí v meste. K tomu navyše dostanete zľavy do niektorých reštaurácií, na ubytovanie, do obchodov a tiež do niektorých ďalších pamiatok. Jej súčasťou je aj zľava na dopravu, ktorá je však v inej forme, ako ste na to zvyčajne zvyknutí. V závislosti od typu karty dostanete potom 5 alebo 7 jázd zadarmo. Vybrať si môžete medzi 24-hodinovou kartou, ktorá stojí 20 eur a 48-hodinovou kartou za 23 eur. Špeciálna 13-eurová tapas karta umožňuje uplatnenie zľavy v reštauráciách a obchodoch.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa