V ľadových jaskyniach v posledných rokoch ubúda ľad, tvrdí geomorfológ

2020-08-17 08:00:00 |   |    | 

V posledných rokoch ľad v slovenských ľadových jaskyniach - Demänovskej a Dobšinskej - ubúda. Dôvodom je, že na tvorbu ľadu v jaskyniach je potrebná tuhá zima a dostatok snehu. Na zmeranie objemu ľadu sú však potrebné presnejšie merania. Pre TASR to uviedol geomorfológ Pavel Bella z Úseku ochrany jaskýň Správy slovenských jaskýň.



Ľad sa tvorí vodou, ktorá na jar presakuje do jaskýň z topiaceho sa snehu. "Voda, ktorá presakuje, miestami až steká do zaľadnenej jaskyne v čase intenzívnych letných dažďov, nestíha ihneď zamrznúť a, naopak, spôsobuje roztápanie ľadu. Preto v týchto miestach ľad sezónne ubúda," približuje Bella. V spodných častiach zaľadnených jaskýň, kde teplota počas leta nestúpne nad nula stupňov Celzia, sa ľad neroztápa. Ľad tak ubúda sublimáciou v dôsledku prúdenia vzduchu, konštatuje Bella.

"Vzhľadom na prebiehajúce klimatické zmeny ľad v jaskyniach ubúda, avšak na kvantifikáciu sú potrebné detailné a dlhodobejšie merania," poznamenal.

V hornej časti Dobšinskej ľadovej jaskyne možno pozorovať úbytok ľadu. Niektoré ľadové útvary zobrazené na starých fotografiách a mapách dnes chýbajú, povedal Bella. Naopak, v spodnej časti sú ľadom pokryté kamenné bloky a sutina, ktoré predtým neboli pokryté.

Objem ľadu v Dobšinskej ľadovej jaskyni a Demänovskej ľadovej jaskyni je podľa Belu ťažké presne určiť, pretože priestory majú nepravidelné tvary podláh a stien. Dodal, že navyše je aj povrch ľadu nerovný. "Na odmeranie objemu ľadu sú potrebné geofyzikálne merania, čiže určenie hrúbky ľadu v morfologicky odlišných častiach jaskýň, ako aj rozličné geodetické metódy na zmapovanie nepravidelného povrchu ľadu," hovorí Bella.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa