Lyžiarska sezóna v ohrození: Zimné strediská zvažujú, či vôbec otvoria

2022-09-08 12:01:00 |   |    | 

Lyžiarske strediská bijú na poplach. Ceny energií narástli natoľko, že ohrozujú celú zimnú sezónu. Francúzi už avizovali, že možno vôbec neotvoria a žiadajú o pomoc.



Ako informuje portál Connexion France, až 70 percent lyžiarskych stredísk vo Francúzsku plánuje prehodnotiť svoje trojročné kontrakty s dodávateľmi energie, ktorej ceny vzrástli v porovnaní s minulým rokom až dvadsaťnásobne. Pár mesiacov pred plánovaným otvorením je preto otázne, či k nemu vôbec dôjde.

Šéf strediska vo Villard-de-Lans Sébastien Giraud sa pre France 3 vyjadril, že za ponúkaných podmienok jednoducho novú zmluvu s EDF (Électricité de France) podpísať nemôžu. „Účet za elektrinu predstavuje priemerne asi 5 percent našich nákladov, po náraste cien by to však bolo 20 až 25 percent. Momentálne to teda vyzerá, že nebudeme schopní otvoriť stredisko, lebo by sme nedokázali zaplatiť účty za elektrinu.

Vo Villard-de-Lans, obci so 4000 obyvateľmi v pohorí Vercors, pochádza pritom až 80 percent príjmov zo zimného turizmu. „Ohrozilo by to celú aktivitu strediska, vrátane reštaurácií, lyžiarskych škôl... Asi 1000 až 1500 ľudí by prišlo o prácu,“ vysvetlil Giraud pripomínajúc, že podobná situácia sa týka aj neďalekých stredísk l’Alpes d’Huez, les Deux Alpes a Collet d’Allevard.

Na hroziace problémy v sektore upozorňuje aj Frédéric Géromin z Domaines skiables de France, združenia prevádzkovateľov lyžiarskych vlekov a lyžiarskych areálov vo Francúzsku: „Toto je skutočné volanie o pomoc, situácia je katastrofálna. Ak sa nenájde riešenie, budeme musieť otvorenie veľmi zvážiť.“ Géromin odmieta, že by vyššie náklade jednoducho premietli do cien skipasov. „Ľudia tiež trpia infláciou. Ich peňaženky nie sú nafukovacie.

Riešením je podľa odborníkov zastropenie cien elektriny pre zimné strediská, podobne ako je to pri individuálnych domácnostiach, a tiež šetrenie energie. „Už predtým sme sa zaviazali znížiť spotrebu o 10 – 20 percent a túto sezónu sme pripravení pristúpiť k viacerým opatreniam, vrátane zníženia rýchlosti vlekov, zmeny prevádzkových hodín a úplného zrušenia nočného lyžovania,“ uzatvára Géronim.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa