TOP 7 najlepších lyžiarskych stredísk vo Francúzsku

2018-01-12 00:00:01 |   |    | 

Skúsení lyžiari hodnotia Francúzsko ako jednu z najlepších krajín na zimnú dovolenku. Nájdete tam veľa luxusných rezortov pre náročnú klientelu, ktoré vyhľadávajú aj prominenti. Popri nich funguje viacero menších stredísk, ktoré sú vhodné pre rodiny s deťmi a nenáročnejších dovolenkárov. Najlepšie cenové ponuky tam nájdete v druhej polovici januára a v marci, keď tam je práve mimosezóna.



 

Chamonix

Najviac pozornosti sa medzi francúzskymi strediskami dostáva Chamonix. I keď je to drahší rezort, nadšený lyžiar by si mal dopriať aspoň jeden deň lyžovačky v tomto úžasnom prostredí. Hlavným tromfom je vrch Mont Blanc, ktorý taktiež prispieva k skvelým podmienkam na zjazdovkách. Chamonix pozostáva z piatich menších stredísk, ktoré sú vzájomne prepojené. Lyžiarov najviac lákajú výborné freerideové zóny, ktoré niekedy potrápia aj tých najskúsenejších športovcov. Dvadsať kilometrov tratí vybudovali priamo na ľadovci, vďaka čomu poskytujú dovolenkárom možnosť lyžovať sa až do neskorej jari. Okrem lyžovačky sa môžete tešiť aj na veľké ľadové plochy na korčuľovanie, niekoľko kilometrov bežkárskych tratí, výborné aprés ski v podobe veľkej siete reštaurácií a obchodov a istotne si nenechajte ujsť možnosť previezť sa vlakom z Montenvers do Mer de Glace. Táto trať patrí k najkrajším na svete, pretože prechádza cez nádherné horské úseky.

 

Val d`Isére

Šarmantný a štýlový. Týmito dvoma prívlastkami najčastejšie popisujú obľúbený rezort tí, ktorí sa tam s radosťou vracajú každý rok. V roku 1992 sa na svahoch Val d`Isére konala olympiáda, ktorá so sebou priniesla trochu kontroverzné rozhodnutia. Náročná trať s priveľa spomaľovacími bránkami v jej závere pripravila o šancu na medailu mnoho svetových lyžiarov. Kvôli vynikajúcim podmienkam sa tam však aj v súčasnosti konajú viaceré lyžiarske súťaže. Vďaka tomu si aj vy môžete prejsť niekoľko profesionálnych zjazdoviek a vyskúšať tak svoje schopnosti. Celý rezort má dokopy 300 kilometrov tratí. Jeho súčasťou je aj snowpark s adrenalínovými prekážkami a v spodnej časti strediska sa nachádza výborná lyžiarska škola pre deti a jednoduchšie trate pre začiatočníkov.

 

Cauterets

Juhozápad Francúzska ponúka niekoľko skvelých možností na lyžovanie. V Cauterets nájdete dve strediská, ktoré sú prioritne určené pre stredne skúsených lyžiarov. Rezort Cirque du Lys je položený vyššie, dostanete sa k nemu lanovkou a lyžovať budete priamo v obklopení hôr. Pont d`Espagne ponúka najmä služby pre rodiny s deťmi. Má jednoduchšie trate a mnoho doplnkových aktivít. Špecialitou Cauterets je možnosť túr s tradičnými snežnými topánkami. Takejto zimnej turistike prispôsobili niekoľko trás v okolí. Deti sa môžu tešiť aj na trate na sánkovanie.

 

Avoriaz

Tento rezort patrí vo Francúzsku medzi tie najmladšie. Vznikol len v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, keď tam naraz vybudovali niekoľko susediacich hotelov a podnikov. Vďaka tomu má Avoriaz jednoliatu architektúru s dreveným dizajnom, čo vytvára spolu s okolitými horami obraz dokonalej harmónie. Celý rezort má vyše sto kilometrov zjazdoviek a väčšina tratí je prispôsobená stredne pokročilým lyžiarom. Jedna z nich má čierne označenie, takže si na svoje prídu aj tí, ktorí vyhľadávajú náročnejšie podmienky. Rozlohou neveľký rezort je ideálnym miestom pre týždňový pobyt, počas ktorého stihnete lyžovať na väčšine tratí.

 

Tignes

Pokiaľ máte radšej atmosféru malých dediniek s typickými domčekmi a menšími penziónmi, vyberte sa radšej do Tignes. Turisti obľubujú najmä ubytovanie v súkromných moderných chatách, ktoré zároveň ponúkajú nádherný výhľad na zasneženú krajinu v okolí. Aj tento rezort pozostáva z piatich menších stredísk. Tie sú rozdelené podľa náročnosti zjazdoviek a podmienok, ktoré ponúkajú lyžiarom. Najväčší rešpekt v nich vzbudzuje zjazdovka La Sache, ktorá má čierne označenie, nachádza sa na jednom z končiarov tohto strediska a celoročne ponúka lyžovačku na veľmi kvalitnom prírodnom snehu. Časť tratí opäť vybudovali na ľadovci, takže sa môžete tešiť na dlhšie zimné radovánky, ktoré môžete spojiť aj s návštevou celého regiónu.

 

Courchevel

Jeden z najväčších svetových zimných rezortov združuje menšie strediská z celého regiónu. Vďaka tomu majú lyžiari fantastickú možnosť jazdiť až na 600 kilometroch rôznych typov zjazdoviek. To vám dáva jedinečnú príležitosť stále sa tam vracať a vždy môžete preskúmať inú oblasť tejto lokality. Najväčšia časť tratí je venovaná stredne pokročilým lyžiarom. Méribel a Val Thorens sú určené pre náročnú klientelu a ponúkajú luxusné služby najvyšších kvalít. Cenovo najprijateľnejšia je La Tantia. Ideálnym riešením je nájsť si ubytovanie v jednej z okolitých dediniek, z ktorých sa už môžete vybrať kdekoľvek aj na kvalitnejšie svahy s výbornými snehovými podmienkami. Courchevel má skvelý systém detských animátorov a rodičia môžu nechať svojich potomkov v jednej zo škôl. Tie sa postarajú nielen o pobyt na svahu, ale zároveň im zabezpečia stravu a doplnkové aktivity, ktoré im vyplnia čas po lyžovačke.

 

Alpe-d`Huez

Niektoré strediská vás neoslovia svojou rozlohou alebo širokou ponukou služieb, ale vynikajúcim systémom prepojenia zjazdoviek. Najmä pri rodinných lyžovačkách býva problém, ak si chcú nájsť nejaké miesto skúsení lyžiari, ale aj deti začiatočníci. Ak nechcú byť od seba vzdialení niekoľko kilometrov, kvôli čomu sa vidia iba večer v hoteli, ideálnym riešením sú pre nich rezorty ako Alpe-d` Huez. Na malej ploche tam nájdete zjazdovky všetkých troch kategórií, ktoré sú navyše aj rovnomerne zastúpené. K tomu ponúkajú výborný aprés ski program, keď večer nájdete niekoľko podnikov so zábavou pre tínedžerov, mladých ľudí, ale aj starších dovolenkárov.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa