Bulharsko začalo odstraňovať pomník sovietskym vojakom

2023-12-27 14:00:00 |   |    | 

V Sofii začali minulý týždeň odstraňovať pomník sovietskej armáde, ktorý dominoval panoráme bulharského hlavného mesta takmer 70 rokov a mnoho ľudí ho považovalo za symbol ruského vplyvu v tejto balkánskej krajine. Informovala o tom agentúra AP. Moskva počínanie bulharských úradov odsúdila.



 

Pomník bol postavený v roku 1954 pri príležitosti desiateho výročia vstupu sovietskych vojsk do Bulharska, ktoré bolo v druhej svetovej vojne spojencom nacistického Nemecka. Príchod sovietskej armády v roku 1944 znamenal začiatok 45 rokov tvrdej komunistickej vlády.

Po páde komunizmu v roku 1989 miestne zastupiteľstvo v Sofii odhlasovalo odstránenie pomníka, ale bulharské vlády sa tomuto kroku vyhýbali. Po rokoch vášnivých debát začali robotníci tento týždeň 45 metrov vysoký pomník rozoberať. Z jeho vrcholu odstránili sochy sovietskeho vojaka so samopalom, ženy s dieťaťom a robotníka.

Šéfka oblastnej správy Vjara Todevová uviedla, že pamätník sa za 70 rokov nikdy nedočkal opravy a na sochách sa objavili vážne trhliny. Demontáž celého pomníka bude podľa nej trvať najmenej mesiac. Sochy budú pravdepodobne prevezené do Múzea socialistického umenia v Sofii.

Robotníci podľa AP pomník rozoberajú za dohľadu značného množstva policajtov v okolí, ktorí majú zabrániť možným stretom medzi zástancami a odporcami jeho odstránenia.

Podľa ruskej agentúry TASS už v utorok robotníci odrezali bronzové soche vojaka ruku držiacu jeden zo symbolov sovietskej armády počas druhej svetovej vojny, samopal PPP s typickým okrúhlym zásobníkom, čo podľa TASS bola "strašná zbraň v boji proti fašizmu". Bronzové sochy majú byť rozrezané na kusy s hmotnosťou do štyroch ton.

V posledných rokoch sa pamätník stal ústredným bodom zvarov medzi proruskými a prozápadnými skupinami v bulharskej spoločnosti. Neznámi aktivisti ho často polievali farbou, v poslednej dobe modrou a žltou, teda farbami ukrajinskej vlajky.

Socialisti a ďalšie promoskovské skupiny v parlamente, ktoré ostro vystupujú proti odstráneniu pomníka, uviedli, že sa budú usilovať o zorganizovanie referenda o jeho osude. Tvrdia, že "podobné protifašistické pamiatky stoja nedotknuté v mnohých európskych mestách".

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová uviedla, že odstránenie pomníka by zhoršilo vzťahy medzi Ruskom a Bulharskom. "Zničenie pomníka našej spoločnej minulosti považujeme za ďalší nepriateľský krok Sofie, ktorý zhoršuje už aj tak patovú situáciu v bilaterálnych vzťahoch. Bulharsko si opäť vyberá zlú stranu histórie," povedala podľa AP. Podľa TASS hovorkyňa označila počínanie bulharských úradov, ktoré ignorovali ruskú žiadosť o konzultácie ohľadom osudu pamätníka, za neodpustiteľné.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa