Okolo prenájmu pláží panuje v Taliansku neistota, niektoré obce vyhlasujú súťaže

2024-01-09 15:00:00 |   |    | 

Okolo licencií na prenájom pláží panuje od začiatku tohto roka v Taliansku neistota. Neutešený stav priznala aj premiérka Giorgia Meloniová. Pravicové strany, ktoré tvoria súčasnú vládnu koalíciu, dlhodobo odmietajú požiadavku Európskej únie, aby sa licencie na prenájom pláží udeľovali vo verejných súťažiach. Napriek tomu sa niektoré letoviská rozhodli súťaže vyhlásiť, ďalšie chcú licencie predĺžiť ich terajším držiteľom.



Podľa denníka Il Sole 24 Ore je situácia neprehľadná aj pre subjekty, ktoré pôsobia v sektore, a ich asociácie. Európska únia už mnoho rokov od Ríma chce, aby sa o licencie na používanie pláží, ktoré sú v Taliansku verejné, transparentne súťažilo. Táto povinnosť podľa Bruselu vznikla na základe smernice o poskytovaní služieb na vnútornom trhu z roku 2006.

Proti súťažiam však tvrdo vystupovali pravicové strany, ktoré sú v súčasnosti pri moci. Najaktívnejšia v tom bola zrejme strana Liga súčasného ministra dopravy Mattea Salviniho. Podľa nej by licencie mali byť predĺžené súčasným držiteľom, ktorí investovali do stánkov a ďalších zariadení na plážach. Liga tvrdí, že chce chrániť malé firmy vlastnené rodinami, ktoré by v súťažiach nemohli ponúknuť toľko peňazí ako veľké nadnárodné korporácie.

"Pre úrady a firmy je teraz situácia ťažká, pretože tu nie sú jasné pravidlá," uviedla minulý týždeň premiérka Meloniová. Krajne pravicová politička, ktorej strana tiež dlho odmietala prideľovanie licencií v súťažiach, uviedla, že cieľom vlády je vyhnúť sa riadeniu zo strany Európskej komisie a poskytnúť istotu firmám v odvetví. Brusel v novembri zaslal Taliansku list so svojimi výhradami a Rím má dva mesiace na to, aby situáciu vysvetlil, uviedol denník Corriere della Sera.

V minulom roku však vláda uviedla, že len na tretine talianskych pláží nejako pôsobia ekonomické subjekty. Väčšinou požadujú vstupné a prenajímajú lehátka či slnečníky. Na zvyšné dve tretiny pláží je vstup voľný. Ak by to tak skutočne bolo, nevzťahovala by sa na poskytovanie licencií zrejme únijná smernica, na základe ktorej Brusel od Ríma organizovanie súťaží žiada.

Bez jasných pravidiel každá radnica postupuje podľa toho, kto jej práve vládne. Takmer všetky mestá síce predĺžili licencie do konca tohto roka, niektoré tak ale urobili len preto, aby mali čas na usporiadanie súťaže. To je prípad jedného z najväčších pobrežných letovísk Rimini, kde radnica už konanie verejnej súťaže schválila. Iné mestá však chcú licencie predĺžiť na podstatne dlhšiu dobu.

V uplynulých rokoch držitelia licencií čelili kritike, že štátu platia nájomné, ktoré tvoria len zlomok ich príjmov, a že ich zariadenia nie sú citlivé k životnému prostrediu. Niektorí ekonómovia tvrdia, že ide o typický spor, keď malá, ale dobre organizovaná skupina dokáže presadzovať svoj konkrétny záujem.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa