Do domova gejší už nenazriete: Kjóto zakáže turistom vstup do postranných uličiek štvrte, kde žijú

2024-03-19 09:00:00 |   |    | 

Do postranných uličiek štvrte Gion v japonskom meste Kjóto, ktorá je tradičným domovom gejš, nebudú mať od budúceho mesiaca prístup turisti. Podľa denníka The Guardian o tom rozhodlo vedenie mesta. Dôvodom je preplnenosť štvrte, ktorá patrí k najobľúbenejším cieľom turistov v Kjóte, a tiež nevhodné správanie mnohých návštevníkov.



 

Turisti sa v tomto bývalom cisárskom meste snažia odfotiť gejše - tu nazývané geiko - a učeníčky maiko, ktoré sa gejšmi stanú po niekoľkoročnom štúdiu tradičného tanca, hry na japonské nástroje, etikety a umenia konverzácie. Deje sa tak napriek tomu, že sú návštevníci opakovane vyzývaní, aby sa držali od týchto profesionálnych spoločníčok v patričnej vzdialenosti a nedotýkali sa ich drahých kimon.

Miestni obyvatelia, ktorí sa tiež sťažujú na to, že turisti vstupujú na súkromné pozemky, v decembri vyzvali vedenie mesta, aby proti nevychovaným návštevníkom zakročilo. Zdôraznili pritom, že ich štvrť nie je zábavný park.

Zákaz vstupu do úzkych postranných uličiek má nadobudnúť platnosť v apríli, nie je ale celkom jasné, ako bude opatrenie vymáhané. "Neželáme si podnikať také kroky, ale sme zúfalí," povedal podľa denníka The Guardian člen mestskej rady Isokazu Ota. Na zákaz budú turistov upozorňovať nové tabule. Hlavná trieda Hanamikodži zostane pre návštevníkov prístupná.

Počet zahraničných návštevníkov Japonska v januári vzrástol v porovnaní s januárom minulého roka o 79,5 percenta na 2,69 milióna, a dosiahol tak úroveň pred pandémiou covidu-19. Najviac ľudí pricestuje do Japonska z Južnej Kórey, nasledujú Taiwan a Čína, píše japonská tlačová agentúra Kjódó.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa